香港龜友論壇

標題: 想養 鬃獅蜥 [打印本頁]

作者: 激流星    時間: 2011-8-1 22:34
標題: 想養 鬃獅蜥
小弟有興趣想養鬃獅蜥,上過網搵過資料,幾適合爬蟲新手
但小弟唔知道飼養鬃獅蜥最基本設備有邊些..
以及魚街有沒有轉賣鬃獅蜥的店鋪,如有,我想知大約價錢及質素等等
麻煩爬蟲師兄門
作者: chris9704    時間: 2011-8-1 22:44
飼養鬃獅蜥最基本設備UVA,UVB,保暖用品,水盤
上網收LA!
作者: PongWong    時間: 2011-8-1 22:44
一個 power sun 160w
一個uvb 膽 , 宜家太熱唔使長開熱膽,同個 40w 餵食時照2hrs 就ok 了 !
冬天晚上加紅膽 ,鈣同營養粉 !
一個洞 !
作者: 啊橙    時間: 2011-8-1 22:46
魚街倉底貨,多謝680
作者: 啊橙    時間: 2011-8-1 22:48
PongWong 發表於 2011-8-1 22:44
一個 power sun 160w
一個uvb 膽 , 宜家太熱唔使長開熱膽,同個 40w 餵食時照2hrs 就ok 了 !
冬天晚上加紅 ...

有power sun仲要uva&b?
咁要power sun黎攸咩?
夏天唔洗要power sun,除非想整鬆c干除外
作者: 啊橙    時間: 2011-8-1 22:53
買一對試下啦~
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=5964
作者: 激流星    時間: 2011-8-1 22:58
啊橙 發表於 2011-8-1 22:53
買一對試下啦~
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=5964

咁紅膽係咪必要?
洗唔洗底材?
作者: 啊橙    時間: 2011-8-1 23:09
激流星 發表於 2011-8-1 22:58
咁紅膽係咪必要?
洗唔洗底材?

我個人覺得冇囉
如果夜晚都開著紅膽就做唔到一個比較明顯既溫差效果
粗養就自然粗生,太多愛護就等如溫室小孩,不堪一擊
作者: 力蘇仔    時間: 2011-8-1 23:11
魚街價,可以喺網上收條橙黃白指了
作者: 激流星    時間: 2011-8-1 23:12
力蘇仔 發表於 2011-8-1 23:11
魚街價,可以喺網上收條橙黃白指了

問魚街價都係用作參考下姐
作者: PongWong    時間: 2011-8-1 23:13

回復 啊橙 的帖子

ching, 好好 ge 一個問題 , 兩set 燈是要分開用的 !
夏天可以只用 uvb , 再用另一個熱膽在餵食時用 ,
power sun 係開始凍 ge時候用 , 足以一個冬天長用 ,
水銀燈對沙漠型蜥蝪係非常好的燈 !
樓主只係問用咩設備 , 如果連文都無睇過 , d 燈幾時用都唔知 ,
咁希望樓主唔好養 !
同埋ching ge 提醒真係有見地 , 係真係會變干的 ,
不過控溫係一般養爬最基本要做的 , 樓主一定要清楚 ,我相信你都唔會三十幾度去開個 160w ge powersun ge ! 好似我同呢位橙兄都唔會知樓主你家會唔會長開冷氣 ,如果你會長開冷氣都應該唔會變鬆c干 ge ~
好老實,未清楚點養就一隻都唔好買 , 何況一對呢 ?
無一種爬係易養 ,養得活唔代表養得好 !
希望樓主了解物種同設備先, 唔明大把人有心同你分享 !
無人教到你點養 ga , 因為幾資深ge 飼養員都係永遠ge新手, 因為世上無一隻動物係完全一樣!
比心機 !

作者: 激流星    時間: 2011-8-1 23:15
PongWong 發表於 2011-8-1 23:13
回復 啊橙 的帖子

ching, 好好 ge 一個問題 , 兩set 燈是要分開用的 !

內容詳盡,極大幫助啊師兄
作者: 啊橙    時間: 2011-8-1 23:15
PongWong 發表於 2011-8-1 23:13
回復 啊橙 的帖子

撞了板,就學到經驗了
作者: PongWong    時間: 2011-8-1 23:18
回復 啊橙 的帖子

都係 ga , 小時候真係咁覺得 , 人大了 ,
越來越覺得自己得到經驗,可惜小動物卻因此而失去了生命 !
作者: 力蘇仔    時間: 2011-8-1 23:19
回復 激流星 的帖子

放膽去啦!鬆好易養的...
提提你,幼體底材用廚紙比較好,不怕誤食。
夏天除非佢放嘅位有冷氣,否則紅膽真係不必了
作者: PongWong    時間: 2011-8-1 23:22
回復 激流星 的帖子

紅膽是冬天晚上加熱用的 !
因為用日光膽會影響鬆休息 !
作者: 激流星    時間: 2011-8-1 23:26
PongWong 發表於 2011-8-1 23:18
回復 啊橙 的帖子

都係 ga , 小時候真係咁覺得 , 人大了 ,

師兄我唔會未清楚子解動物的習性及環境而一時衝動買下.
我問個價只不過想預算動用多少資金.我希望你唔唔好認為小弟是一個莽夫
我開這個post, 這是源至近排找一些鬃獅蜥的主題比較小,想借這主題了解更多以及為更多對鬃獅蜥有興趣的人士有多一些資料.
作者: 激流星    時間: 2011-8-1 23:28
力蘇仔 發表於 2011-8-1 23:19
回復 激流星 的帖子

放膽去啦!鬆好易養的...

師兄你用咩飼料?乾糧好嗎?
作者: 力蘇仔    時間: 2011-8-1 23:34
回復 激流星 的帖子

幼體餵蟀毛和菜就可以了,千萬別餵麥皮蟲,很難消化的。
作者: 激流星    時間: 2011-8-1 23:38
力蘇仔 發表於 2011-8-1 23:34
回復 激流星 的帖子

幼體餵蟀毛和菜就可以了,千萬別餵麥皮蟲,很難消化的。 ...

幼體餵專用糧都可以?因為小弟個人不太喜歡餵活體
作者: et.    時間: 2011-8-1 23:38
了解基本設備,倒不如了解牠所需環境條件.....

白天環境:設一熱點在35~40度,我用加溫燈,燈下放一塊石頭吸熱,冷區最好是28度,這是三次元加溫方式~uvb燈是可以不用買了,偶然曬個大陽便可(大概一星期其中2天,幼體每次曬十分鐘,成體每次曬半小時)夏天最好泡淺水曬~~

夜間環境:  (健康的個體)除非冬天寒流來襲,否則都不加溫, 如果虛弱/幼鬆的個體建意要保持20度以上,24小時加溫只會讓牠體內機能沒法休息、有可能造成反效果(衰竭)

餵食:我每天加溫燈開了半小時後(先讓體內機能正常運作),
    先餵菜(綠葉菜),餵完菜再餵蟋蟀(蟋蟀還是我活餌的主食<70%以上>),
    幼體只能餵食小只的蟋蟀(大約1cm的)每天餵2餐,蟋蟀丟進去10分鐘吃不完就夾出來~
    成體可1天1餐,我是重質不重量的,反正先餵飽活餌再給鬆吃
    ps:我活餌都餵陸龜飼料、鬆獅飼料、魚飼料、貓狗飼料、麥片(最好全部打成粉狀),補充水份則是紅蘿蔔或偶然是豆腐
另外也有一點要注意,晚上最好不要餵食,
餵食後我建意要有四小時的加溫讓牠有足夠的消化時間比較恰當

營養補給: D3鈣粉隔天餵,綜合維他命粉一星期2次

泡水:其實泡水真的不用每天泡,只是幼體可隔天泡,成體我都一星期才泡一次,每次都泡5~10分鐘即可
水份/泡水次數太多只會流失大量電解質,另外補充電解質方面可用寶礦力+溫水(1:20)讓牠喝/泡

消化劑:除非個體食慾不好/腸胃不好,我平時都很少用~
作者: 激流星    時間: 2011-8-1 23:49
et. 發表於 2011-8-1 23:38
了解基本設備,倒不如了解牠所需環境條件.....

白天環境:設一熱點在35~40度,我用加溫燈,燈下放一塊石頭吸熱 ...

師兄內容好細致好充足啊,感激!
另外,鬃獅蜥需唔需要經常飲水而放置水盤?
作者: 力蘇仔    時間: 2011-8-1 23:49
回復 激流星 的帖子

絕對唔建議...
無人只餵乾糧的,當小食或輔助品好了,而且好多都唔肯食糧。
我很害怕昆蟲的,就是要為了飼養牠慢慢克服了,現在徒手捉也不怕
不知你是否這原因還是純粹不喜餵活物,但不餵活物,就只能放棄了。
作者: et.    時間: 2011-8-1 23:51
回復 激流星 的帖子

我都唔放水盆,除非出生一~兩週內個體~~
作者: 激流星    時間: 2011-8-1 23:55
力蘇仔 發表於 2011-8-1 23:49
回復 激流星 的帖子

絕對唔建議...

只是因為我住得遠,不能經常去魚街買.但網上看見鬃獅蜥專用乾糧,所以才無知發問
作者: PongWong    時間: 2011-8-1 23:55
回復 激流星 的帖子

sorry, 只係想提醒你 !
千萬別誤會 !
作者: 激流星    時間: 2011-8-1 23:58
et. 發表於 2011-8-1 23:51
回復 激流星 的帖子

我都唔放水盆,除非出生一~兩週內個體~~

我只係怕正話樓上所講變"鬃獅乾"
咁其實係咪只要保持好溫度,放唔放置水盤都沒相幹?
作者: 激流星    時間: 2011-8-2 00:01
PongWong 發表於 2011-8-1 23:55
回復 激流星 的帖子

sorry, 只係想提醒你 !

我明白師兄的意思.
我只係想讓師兄知道我不是某些無知的人兄.
未清楚子解某物種的習性而衝動買下.
作者: PongWong    時間: 2011-8-2 13:23
回復 激流星 的帖子

其實我一直都覺得你唔係, 所以我一開始都只係打要用 ge 設備比你 ,
就係覺得你唔會唔爬文就去問點解要用呢 d設備 !
其實養真係可以好簡單設備就好 , 不過養得好就真係要花多 d 心思同注意,
所以我唔建議你一開始就養一對 , 同埋爬蟲多數係養單隻好 !
因為大部分都地盤意識強 , 而且一隻可以令你更易去掌握佢ge 基本習性 !
有咩令ching 係誤會, 我在此說句對不起 !
作者: PongWong    時間: 2011-8-2 13:34
樓主 , et 大絕對係養鬆強人, 你絕對可以跟 et 大了解更多 !
作者: 激流星    時間: 2011-8-2 13:49
PongWong 發表於 2011-8-2 13:23
回復 激流星 的帖子

其實我一直都覺得你唔係, 所以我一開始都只係打要用 ge 設備比你 ,

師兄說得對養爬蟲最起碼要了解該物種的習性以及各種爬蟲器材
至於養鬃獅蜥,講真我目前真係無諗過買.自問自己仲讀緊書,仲未有十足經濟能力.我不會無了解之下買下小動物
令師兄誤會我唔好意思至真,個人少開帖可能因為這令自己表達能力差左.

作者: PongWong    時間: 2011-8-2 14:11
回復 激流星 的帖子

你ge出發點絕對係好的 , 咁如果現在資金不足 ,
不如多爬文 , 出多d post 了解多 d ,問多 d ,
儲足錢買齊設備, 先去再睇下那一個物種最想養 ,
才去決定入手咁仲好 !
好高興認識你呢位咁有責任心的朋友 ,有咩大家一齊分享下啦 !
如果like 蜥蝪 , 以下網站應該多文章可參考 !
http://www.reptiles.hk/forum.php
作者: et.    時間: 2011-8-2 21:05
激流星 發表於 2011-8-1 23:58
我只係怕正話樓上所講變"鬃獅乾"
咁其實係咪只要保持好溫度,放唔放置水盤都沒相幹? ...

嗯,其實牠們比較少主動去水盆飮水~所以我都抓牠們泡水,牠們有需要會泡水時飮
作者: et.    時間: 2011-8-2 21:06
PongWong 發表於 2011-8-2 13:34
樓主 , et 大絕對係養鬆強人, 你絕對可以跟 et 大了解更多 !

PongWong大過獎了....
作者: PongWong    時間: 2011-8-2 22:31
回復 et. 的帖子

haha, 絕對無, 我之前o係3 畏 都跟你學唔少野 !
好高興你都來了這裡 !係 wor, 最近養左咩新野 !
作者: et.    時間: 2011-8-3 00:04
PongWong 發表於 2011-8-2 22:31
回復 et. 的帖子

haha, 絕對無, 我之前o係3 畏 都跟你學唔少野 !

唔好甘講~依家反左HK養少左好多野了..
作者: PongWong    時間: 2011-8-3 10:40
回復 et. 的帖子

HAHA,係呀, 咁你 d 爬點呀 ?比左朋友?
係唔係仲係養好多鬆呢?
作者: et.    時間: 2011-8-3 21:04
之前d鬆有d賣有d送
而家養好少了

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2