香港龜友論壇

標題: 石金鑒賞週 [打印本頁]

作者: Oscar    時間: 2012-10-27 16:16
標題: 石金鑒賞週

入冬前,小弟想搞個鑒賞週,希望同大家可以一齊交流一下養石金嘅經驗,同埋可以欣賞大家收藏已久嘅三黄石金,象牙底石金同變異石金等等,相信唔少龜友家中都有一隻石金錢,當然所有大家心愛嘅石金都可以參與呢個鑒賞週喇! 最後會選出我們最喜愛嘅石金頭三甲 (特別鳴謝中蜂兄答應小弟展出羽毛哥和象牙底石金最新照片-----暫未有)

ref: 中蜂兄嘅養石金心得  http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=2268&extra=page%3D1

參與鑒賞週細節:  (分兩個組別:南種同北種)

1) 每人每組提供一隻龜龜相已經足夠

2) 每隻石金所需照片最多3張已經足夠 (無特別要求,自己喜歡便可)

3) 最喜愛嘅石金頭三甲會以投票方式進行,所有龜友論壇既師兄都可投票,一人一票制!!!

4) 大家可以PM/貼相在這個POST,或用不同形式比相我,最後我POST出嚟投票

5) 報名人數不限

6) 截止報名時間為   4/11/12 (已停止接受報名)

7) 頭獎、二獎同三獎會有石金苗送出_____不過參與者數目不能過少(中蜂老闆會贊助獎品)

8)另外其他參加者,亦有命脈試用裝龜糧送出(中蜂老闆會贊助獎品)

(由於獎品非常豐富,評審團會設立監察選出公平公正嘅冠、亞、季軍)

各石金迷萬勿錯失機會展出你哋嘅靚靚石金呀!!!!!!!!!!!

已報名參加龜友名單:
1) Dosesze (未交相)
2) 一刀兩斷 (已收相)
3) ying (已收相 ---REMARK:多過三張相)
4) 阿偉 (已收相)
5) samwong4949 (已收相)
6) Oscar  (已收相)
7) ho123123 (已收相)
8) 南十字 (已收相 ---REMARK:多過三張相)
9) keli007 (已收相 ---REMARK:會減去參賽作品三--大吃相)
10) 阿民  (已收相)
11) EN6389 (已收相)
12)power15  (已收相)
13)faifai114  (已收相)
14)sarahcheung  (已收相)
15) 花王  (已收相)
16) jackielee  (已收相 ---REMARK:多過三張相)
17) 水調歌頭  (已收相)
18) @~@   (已收相)
19)gama_300  (已收相 ---REMARK:多過三張相)
20)hmbenc  (已收相)
21) dickccm (已收相)
22) seira2242527  (已收相)
23) kellyBB (已收相)
24) L.F. (已收相)

作者: samwong4949    時間: 2012-10-27 16:41
冇獎金,送石金!
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 16:45

回復 samwong4949 的帖子

咁要揾中蜂兄贊助先得喇!
作者: Dosesze    時間: 2012-10-27 16:50
絕對支持
我有兩大兩小^^
遲D PO 相
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 17:20
回復 Dosesze 的帖子

多謝師兄支持,有你哋支持,呢次石金鑒賞週先會搞得成,記得post相呀師兄!
作者: samwong4949    時間: 2012-10-27 18:12
回復 Oscar 的帖子

贊成
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 18:25

師兄!今次真係有奬品喇!!!
作者: L.F    時間: 2012-10-27 18:49
咩獎品?,
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 18:55
回復 L.F 的帖子

LF師兄!請留意第七、八項最新細節!真的有石金苗做奬品,中蜂兄贊助獎品!!!Yeah!!!
作者: L.F    時間: 2012-10-27 18:55
Oscar 發表於 2012-10-27 18:55
回復 L.F 的帖子

LF師兄!請留意第七、八項最新細節!真的有石金苗做奬品,中蜂兄贊助獎品!!!Yeah!!!:v ...

Thx.      
作者: 一刀兩斷    時間: 2012-10-27 18:59
一定參加
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 19:13
回復 一刀兩斷 的帖子

多謝支持,有你支持,鑒賞週會更有趣!
作者: power15    時間: 2012-10-27 19:14
唔錯,又有龜相睇!!
作者: 一刀兩斷    時間: 2012-10-27 19:18
Oscar 發表於 2012-10-27 19:13
回復 一刀兩斷 的帖子

多謝支持,有你支持,鑒賞週會更有趣!

我只有陪跑份炸因為我現在有的是最普通的= =

因為我以前D白化,黄化,變異色刀賣晒...........

作者: Oscar    時間: 2012-10-27 19:22
回復 power15 的帖子

Power師兄!你都參加喇!
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 19:26
回復 一刀兩斷 的帖子

師兄!贏輸都唔緊要架,參與下,大家Happy下炸!
作者: L.F    時間: 2012-10-27 19:27
我覺得變異 白化 普通應該分三組比賽
作者: 一刀兩斷    時間: 2012-10-27 19:27
Oscar 發表於 2012-10-27 19:26
回復 一刀兩斷 的帖子

師兄!贏輸都唔緊要架,參與下,大家Happy下炸!

正是旨在參與~支持一下
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 19:38

回復 L.F 的帖子

多謝師兄意見,需要多D石金龜友參與先搞得成,所以暫時分兩個組別,如果呢次活動非常熱烈,考慮再細分組別。
作者: ying    時間: 2012-10-27 20:31

厄啲龟糧食吓.
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-10-27 20:42

厄龜糧X2 幾時開始?
作者: 我愛中蜂    時間: 2012-10-27 21:09
Oscar師兄真係功德無量!本人確認贊助些少獎品增加气氛,多謝各位師兄支持(參與)!!!
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 21:33
回復 乂阿偉乂 的帖子

偉哥! 現已接受報名啦!!!!
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 21:39
回復 ying 的帖子

歡迎嬴取龜糧呀! 接受師兄報名啦!!
作者: samwong4949    時間: 2012-10-27 21:40
回復 我愛中蜂 的帖子

多謝中蜂兄
作者: samwong4949    時間: 2012-10-27 21:47
雖然我D係普普通通級,我也要参加!
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 21:57

師兄! 我果D都係普普通通嫁炸,大家一齊玩下開心下交流下。
作者: 南十字    時間: 2012-10-27 22:09
苗参唔参加得?
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-10-27 22:09
Oscar 發表於 2012-10-27 21:33
回復 乂阿偉乂 的帖子

偉哥! 現已接受報名啦!!!!

我報名丫~
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 22:12
回復 我愛中蜂 的帖子

我真心多謝中蜂兄贊助豐富獎品先真!!!!!(中蜂兄都係愛石金之人)
作者: 我愛中蜂    時間: 2012-10-27 22:13
哈哈!Oscar師兄,我报名得唔得架?
其实我想赢返D獎品

作者: Oscar    時間: 2012-10-27 22:16
回復 南十字 的帖子

絕對無問題呀十字兄!!!

作者: Oscar    時間: 2012-10-27 22:18
回復 乂阿偉乂 的帖子

加咗你名喇偉哥!!! 記得比相我呀!!!
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 22:21
回復 我愛中蜂 的帖子

中蜂兄報名當然歡迎,不過如果你贏咗,要交返份獎品出嚟!!!
作者: 南十字    時間: 2012-10-27 22:35

哦!咁我都報名!
作者: samwong4949    時間: 2012-10-27 22:42

係咪可以用PM交相畀你呢?
作者: power15    時間: 2012-10-27 22:45

參加什麼???  石金特照??
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-10-27 22:49
Oscar 發表於 2012-10-27 22:18
回復 乂阿偉乂 的帖子

加咗你名喇偉哥!!! 記得比相我呀!!!

D 相放呢個POST呢到?_?"
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 22:52
回復 南十字 的帖子

十字兄! 已加你名,多謝支持!!!
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 22:53

PM我交相係最好嘅做法,唔該哂師兄!
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 22:54
回復 乂阿偉乂 的帖子

PM我交相係最好嘅做法,唔該哂偉哥!
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 22:57

大家Post D 石金靚相出嚟,投下票,娛樂一返!!!
作者: power15    時間: 2012-10-27 23:00

搵日捉出去影下~~室外光線比較充足~~
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-10-27 23:04
Oscar 發表於 2012-10-27 22:54
回復 乂阿偉乂 的帖子

PM我交相係最好嘅做法,唔該哂偉哥!

0.0"可唔可以教一教我=v="...唔該oscar哥~thx~=v="...
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 23:11
回復 乂阿偉乂 的帖子

偉哥!D相要先upload上網,有條link,再放條link落PM放相位。
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-10-27 23:15
Oscar 發表於 2012-10-27 23:11
回復 乂阿偉乂 的帖子

偉哥!D相要先upload上網,有條link,再放條link落PM放相位。 ...

我搵人幫我pm你好了謝~~~!!
作者: Oscar    時間: 2012-10-27 23:28
回復 乂阿偉乂 的帖子

我知你有條好義氣嘅女系你身邊,請好好珍惜!!!!
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-10-27 23:49
Oscar 發表於 2012-10-27 23:28
回復 乂阿偉乂 的帖子

我知你有條好義氣嘅女系你身邊,請好好珍惜!!!! ...

=-=".......
作者: khip    時間: 2012-10-28 02:30
乂阿偉乂 發表於 2012-10-27 23:49
=-=".......

你自爆晒,無得怨,想用gay味擋擋都冇
作者: Oscar    時間: 2012-10-28 14:02
有養石金嘅師兄們,唔好錯過依次機會呀!!!
作者: Oscar    時間: 2012-10-28 18:56
回復 khip 的帖子

Khip兄!你都一齊參加玩玩啦!我記得你都有兩隻石金B。
作者: Oscar    時間: 2012-10-28 21:23
keli007版主! 多謝參與石金盛會! 有"名""利"就跟住嚟嫁喇,今次活動其中一個目標係希望各大師兄/版主展出隱世靚石金,供大家欣賞,熱鬧一翻。至於 (免收獎品),到時睇下中蜂兄點安排喇。
作者: khip    時間: 2012-10-29 20:57
Oscar 發表於 2012-10-28 18:56
回復 khip 的帖子

Khip兄!你都一齊參加玩玩啦!我記得你都有兩隻石金B。

佢地最緊唔多清神....  又冇咩太陽...

我盡量啦@@
作者: ying    時間: 2012-10-29 21:49

我只係識放相去相冊咋!
作者: Oscar    時間: 2012-10-29 22:21
回復 ying 的帖子

師兄! 如果唔介意早D公開相片,不如就貼相系呢度,我收完相會綜合一齊進行投票!!!!
作者: Oscar    時間: 2012-10-29 22:21
回復 乂阿偉乂 的帖子

偉哥! 如果唔介意早D公開相片,不如就貼相系呢度,我收完相會綜合一齊進行投票!!!!
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-10-29 22:26
Oscar 發表於 2012-10-29 22:21
回復 乂阿偉乂 的帖子

偉哥! 如果唔介意早D公開相片,不如就貼相系呢度,我收完相會綜合一齊進行投票!!!! ...

0.0"好呀~哈哈=V="...聽日放上黎._.THX~
作者: Oscar    時間: 2012-10-29 22:29
回復 乂阿偉乂 的帖子

大家高興下啫,輸贏唔緊要架,我都係陪跑架炸!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-10-29 22:30
Oscar 發表於 2012-10-29 22:29
回復 乂阿偉乂 的帖子

大家高興下啫,輸贏唔緊要架,我都係陪跑架炸!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ...

=V="..我重新影過D相聽日掉上黎._."THX~
作者: Oscar    時間: 2012-10-29 22:32
回復 乂阿偉乂 的帖子

唔該哂,偉哥!!!!
作者: EN6389    時間: 2012-10-29 22:53
報名
作者: Oscar    時間: 2012-10-29 23:01
回復 EN6389 的帖子

多謝師兄參與,睇你頭像應該落咗唔少苦功系石金身上,當然唔好錯失依次機會呀!!!
作者: Oscar    時間: 2012-10-30 18:10

各位養石金嘅師兄,依次活動一年都唔知搞唔搞到一次,唔好等喇,即刻報名交相啦!
作者: sarahcheung    時間: 2012-10-30 21:58
等我都POST返三張上來先

作者: sarahcheung    時間: 2012-10-30 22:14
其實都係於剛剛過去那個星期日我同我爸一齊過去中鋒兄鋪頭先知有這個活動

當日去中鋒兄鋪頭見到林林種種的龜, 大開眼界
作者: Oscar    時間: 2012-10-30 22:38
回復 sarahcheung 的帖子

多謝Sarah妹支持呀!!你D石金養得好精神同身形考靚呀!同埋唔該哂妳先,妳應該係直貼相入我post第一人,其他師兄亦可以跟住貼就OK啦!
作者: Oscar    時間: 2012-10-30 22:42

中蜂兄話佢都好鍾意石金嫁,所以今次特別支持我哋搞石金週。
作者: sarahcheung    時間: 2012-10-30 22:47
Oscar 發表於 2012-10-30 22:38

多謝Sarah妹支持呀!!你D石金養得好精神同身形考靚呀!同埋唔該哂妳先,妳應該 ...

不用客氣, 係先前我爸在中鋒兄度精心挑選的
作者: sarahcheung    時間: 2012-10-30 22:50
Oscar 發表於 2012-10-30 22:42

中蜂兄話佢都好鍾意石金嫁,所以今次特別支持我哋搞石金週。 ...

原來如此
其實幾年前我0地本來有隻石金, 但因為被其中一龜咬到, 後來細菌感染不幸離世
到今年我爸講返原來那石金係去年去世的, 自牠去世後, 咁0岩我同佢財運不太好
於是佢就試下再買多一隻石金, 開頭買了隻細, 之後去中鋒兄度再睇, 見到這隻大, 佢話好靚, 於是忍不住再買埋

作者: Oscar    時間: 2012-10-30 23:04

期待石金再次旺財,財源滾滾來,叫你爸爸比心機照顧佢哋呀!
作者: 南十字    時間: 2012-10-31 09:15
標題: 我都POST上來

我都POST两隻上來

作者: 南十字    時間: 2012-10-31 09:20
標題: 再多隻.......

再多隻.......

作者: ying    時間: 2012-10-31 10:41
部機好差,映唔倒大特寫,輸梗.
作者: ying    時間: 2012-10-31 12:57

作者: 花王    時間: 2012-10-31 15:37

我有只養左十幾年的靚石金, 好靚女, 想參加但照片在我的可否指教如何UPLOAD照片.
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-10-31 20:37

=-='電話有D問題~ 用番舊相......

作者: Oscar    時間: 2012-10-31 21:28
回復 花王 的帖子

花王兄! 我係你相冊搞咗一輪都唔係好掂,現正求救中,報名龜友已經加咗你名,請放心!!
作者: Oscar    時間: 2012-10-31 21:49

回復 花王 的帖子

花王兄嘅十年石金  (如果D相未係咁啱心水, 請再聯絡我/民師兄, 我搞唔掂, 阿民版主幫我搞嫁)

作者: sarahcheung    時間: 2012-10-31 22:21
Oscar 發表於 2012-10-30 23:04

期待石金再次旺財,財源滾滾來,叫你爸爸比心機照顧佢哋呀! ...

希望師兄貴言, 因去年大家都不太順利, 今年不過不失, 但冇先幾年咁順利~
我0地會悉心照料龜龜了

另外, 昨天凌晨時份我入去睇龜龜, 發覺其中最可愛的金花個邊少了一忽, 簡直心如刀割, 冇諗過會這事情生, 又唔知佢點整到
作者: Oscar    時間: 2012-10-31 22:42

Sarah妹!! 有時龜龜太頑皮,又或者同居龜龜靠害,都會出現唔同嘅受傷程度,我其中一隻石金B成日偷走,最後跌崩咗個嘴,我都同你一樣,心如刀割呀!!!
作者: power15    時間: 2012-10-31 22:54
影左相了,執一執,明天post上黎!!
作者: Oscar    時間: 2012-10-31 22:59

等你靚相,再吹水!!!
作者: jackielee    時間: 2012-10-31 23:18

佢大隻咗好多,養了一年
以下這張剛回家時影的

以下這張上年冬天

以下這張最新影的

作者: Charleslegeo    時間: 2012-10-31 23:26
等我呢幾日都去中蜂度影番輯相先
作者: 花王    時間: 2012-11-1 19:51
Oscar 發表於 2012-10-31 21:49
回復 花王 的帖子

花王兄嘅十年石金  (如果D相未係咁啱心水, 請再聯絡我/民師兄, 我搞唔掂, 阿民版主幫我 ...

多謝ching , 幫忙......照片正合我意, thankyou.
作者: power15    時間: 2012-11-1 21:54

望見~

似曾相識~

作者: sarahcheung    時間: 2012-11-1 23:07
Oscar 發表於 2012-10-31 22:42

Sarah妹!! 有時龜龜太頑皮,又或者同居龜龜靠害,都會出現唔同嘅受傷程度,我其 ...

這隻金花好乖巧的, 開頭其實係我爸話要買, 佢話這隻金花個殼好靚喎, 但我就因為已經有咁多隻龜, 怕到時個個快高長大個缸唔夠大, 因而家呢個缸已經唔係細30寸X15寸, 我叫佢再諗諗先, 但佢個人決定了的事, 最後大多數係要去做, 都係買了佢返來, 而家整整下, 佢一見到我入去, 就立游過來, 記得有次最盞鬼, 我唔見佢, 周圍睇下, 發覺佢原來在一些喉管後面, 咁0岩佢又到我到佢, 我就向佢揮手, 佢就拿拿聲游過來, 那一刻個感覺真係好好~

講開石金錢, 先前我都聽有些師兄話係偷走能手來的, 以前我0地養過一隻石金, 記得有天我發覺唔了牠, 開頭諗住係我細佬唔矢2帶了佢去邊, 不以為意, 點知之後我聽我細佬講, 話原來爬了去佢部電腦後面那堆電線度, 真係好彩冇事~但後來都難逃一劫, 被其中一隻龜咬到, 被細菌感染不幸離世~

作者: Oscar    時間: 2012-11-1 23:34
回復 jackielee 的帖子

師兄!! 隻石金殼色好靚喎!!!
作者: Oscar    時間: 2012-11-1 23:36
回復 Charleslegeo 的帖子

Charles兄!! 你唔係出自己隻石金咩!!
作者: Oscar    時間: 2012-11-1 23:38

嘩!! 師兄!! 咩解夠影到隻石金咁有形呀!! 真係越養越靚喎!!
作者: Charleslegeo    時間: 2012-11-1 23:44
Oscar 發表於 2012-11-1 23:36

Charles兄!! 你唔係出自己隻石金咩!!

中蜂D石金又多又靚,實有幾張突圍
作者: Oscar    時間: 2012-11-1 23:48

但咁樣同你頭像一樣,出貓喎!!!
作者: @~@    時間: 2012-11-2 00:10
普通野...普通野

普通野

普通野

作者: Oscar    時間: 2012-11-2 00:15
回復 @~@ 的帖子

算你報名喇師兄!! 會否加相!! 可貼三張!!
作者: chong11111    時間: 2012-11-2 11:03
參賽的石金真的很美~
作者: gama_300    時間: 2012-11-2 11:48
我都PO吓相先!室外養...養得唔好!

作者: 南十字    時間: 2012-11-2 12:10
回復 jackielee 的帖子

C兄都系用黄蜡石養,D色係發得好D?
作者: jackielee    時間: 2012-11-2 12:22
我覺得好似靚些
作者: Oscar    時間: 2012-11-2 12:43

Sarah妹!我覺得你都幾有遠見嫁,如果龜龜們日後再大D,又要幫佢哋換屋,不過到時可能你哋又換大屋,所以可以放心。你爸爸雖然一意孤行,我都好明白,因為見到一隻靚龜,實在好難抗拒,唔帶佢返屋企會成日囉囉攣。另外,我相信你爸爸已經累積一定養龜經驗,如果龜龜們有病,可以買藥自己醫或者搵中蜂兄醫都得。
作者: Oscar    時間: 2012-11-2 12:47
回復 chong11111 的帖子

係喎!師兄!你好似未報名喎!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2