香港龜友論壇

標題: 香港保釣人員登陸釣魚台 [打印本頁]

作者: 豬扒博士    時間: 2012-8-15 17:29
標題: 香港保釣人員登陸釣魚台
香港保釣人員4:30 登陸釣魚台, 被日方拘捕問話
無論香港本身有矛盾又好, 香港人同大陸同胞之間存在文化差異也好
我都支持香港保釣人員, 因為佢地正在做我地不能做, 唔敢做, 唔願做, 唔出面, 但心裡支持既事
無錯, 我只能精神上支持佢地, 亦希望香港政府+中國出手幫助佢地, 因為佢地已經被日本拘捕
佢地代我地表達左保護中國領土完整的使命

絕對唔係希望中日開戰, 但最少我地唔係好"洽"

作者: songshu    時間: 2012-8-15 17:30
我想知佢地食咩野?真係去釣魚?
作者: 豬扒博士    時間: 2012-8-15 17:31
好似食公仔麵同水, 聽收音機講台灣有船提供補給俾佢地
作者: KPS    時間: 2012-8-15 17:34
豬扒博士 發表於 2012-8-15 17:29
香港保釣人員4:30 登陸釣魚台, 被日方拘捕問話
無論香港本身有矛盾又好, 香港人同大陸同胞之間存在文化差異 ...

我都支支持香港保釣人員, 但希主中國出手幫助佢地
作者: 紅萬    時間: 2012-8-15 17:39
可惜大陸佬話未係時候,及未有能力收復
鬼咩,
大陸水軍自己知自己事,炮只係水炮,打自己友就叻,對外就真係冇能為力,

作者: songshu    時間: 2012-8-15 17:42
豬扒博士 發表於 2012-8-15 17:31
好似食公仔麵同水, 聽收音機講台灣有船提供補給俾佢地

但係隻台灣船好似因為上面有壓力,所以冇去到-_-
TW個邊好似又唔比佢地入境...今次真係要 去釣魚台釣魚...
作者: 家家    時間: 2012-8-15 17:44
其實好奇怪,大部份香港人都超中意日本,中意日本文化,中意日本美食,中意日本明星,中意日本地方,無論咩,made in japan就系好野。而大陸,文化衰,食品衰,人衰,地方衰,但點解要幫距(大陸)拿回釣魚台,給日本人用不是更好?距地懂環保,懂保育,唔會濫補魚(除了鯨魚),除非你們都中意made in china的東西,本人就不喜歡喇
作者: 豬扒博士    時間: 2012-8-15 17:48
打仗對人民來講只有痛苦啦, 現在就係用緊其他方式去周旋, 用咩水炮呢? 依家打仗, 禁個制,  唔會亂來啦, 但真係想香港+中國幫助保釣人士囉, 佢地放棄好多野, 仲要夠勇敢先去架
作者: leoyuchiu    時間: 2012-8-15 17:49

回復 家家 的帖子

既然日本咁好,全世界由日本統治ok???
無意侵犯,但其實你係咪好細個?

作者: seira2242527    時間: 2012-8-15 17:55

其實我唔明點解佢地要去....可唔可以解釋下咩事-0-"?
今日聽新聞完全唔知發生緊咩事.......
作者: hogs    時間: 2012-8-15 17:56
其實我唔係太同意咁做,
香港人民去做大陸政治上的事, 己經係有違一國兩制的這個大前題事,
包括之前的李旺陽事件, 都係一樣!
大家認為, 硬係要大陸驗完再驗, 會改變佢地得出來的結果嗎?
點解唔將多D資源, 時間, 好好運用在香港人身上?
出船去保釣, 俾人扣押, 又要香港出面, 又要大陸出面要人...
這有甚麼實質的好處?! 個島會因為咁樣而容易D俾大陸得到嗎?
以前有個梁X祥, 因為這類事情而喪命, 得到了甚麼回報嗎?
我會覺得, 還是好好搞好香港的民生問題, 先係目前最緊要的事...
作者: 豬扒博士    時間: 2012-8-15 17:56
回復 家家 的帖子

現在講緊領土問題, 可能有人會問點解我唔係XX國家出世既人, 咩地方都有好同壞, 歐洲治安又一定好? 無貧民區? 無衰人?  無明星?
爭奪釣魚台=爭奪資源, 戰略地點, 就算俾日本爭到, 佢一樣開發附近資源, 講咩環保呢?

作者: songshu    時間: 2012-8-15 17:59
豬扒博士 發表於 2012-8-15 17:56
回復 家家 的帖子

現在講緊領土問題, 可能有人會問點解我唔係XX國家出世既人, 咩地方都有好同壞, 歐洲治安 ...

中日冇咁易open fire掛~_~
架仔有老美照,中國又係大債主-3-
作者: leoyuchiu    時間: 2012-8-15 17:59
回復 hogs 的帖子

其實你都係中國人.......你可以唔愛黨,但呢d關乎主權既問題就算係香港人都應該要care
冇國何來有香港?唔好講到呢d野唔關香港事先得架
作者: hogs    時間: 2012-8-15 17:59
講到打仗, 中菲開戰係有必要,
枉為大國, 俾人洽到上心口,
靠把口有咩意思? 實實在在的打番一場,
一來, 可以顯示國威國力之強大, 二來, 可以殺雞敬猴,
收得掂黃岩島主權, 釣魚台先有望啦
得把口, 靠嚇有鬼用?!
作者: leoyuchiu    時間: 2012-8-15 17:59
回復 hogs 的帖子

其實你都係中國人.......你可以唔愛黨,但呢d關乎主權既問題就算係香港人都應該要care
冇國何來有香港?唔好講到呢d野唔關香港事先得架
作者: 家家    時間: 2012-8-15 17:59
回復 leoyuchiu 的帖子

點解會覺得我好細個呢,或者比起你,我好細個,我四十歲了,真系覺得日本好過大陸多多聲,點解比日本統治唔好。
作者: leoyuchiu    時間: 2012-8-15 18:02

回復 家家 的帖子

你40歲都係咁諗,我無野好講
希望你來生做到日本人,但sorry, 你今生仍然係中國人
我憎共產黨,但我唔會憎自己係中國人,亦唔會想英國統治返,更唔會想做日本人,因為歷史上日本對中國人做左好多殘忍既事,而佢地唔道歉反而仲改歷史書,你覺得日本好文明嗎?

作者: 鬼仔    時間: 2012-8-15 18:06
支持宣示主權...呢d就真係國民教育喇.......
作者: 豬扒博士    時間: 2012-8-15 18:08
回復 家家 的帖子

如果有一日真係開打, 我真係唔可以走在你前面, 我怕腹背受敵
唔通中國俾日本仔統治你都可以接受? 即係細細地既釣魚台就可以送俾人, 咁全中國呢?
作者: 龜俠    時間: 2012-8-15 18:08
叫D日本仔去食屎喇!乜Q都話係佢嘅!
作者: tonycha    時間: 2012-8-15 18:14
希望國共合作, 再次抗日!!!!!!!!!!!!!!!!!

打佢小日本啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: gaolao    時間: 2012-8-15 18:14
以前都有香港保釣人員登陸釣魚台,
咪1死1重傷!!
作者: 豬扒博士    時間: 2012-8-15 18:15
回復 龜俠 的帖子

公平D, 人地都一樣咁樣話我地, 我覺得大家提供歷史證據去證明究竟應該屬於邊個既, 呢個方法係最和平, 現在只是互相探底線, 但係俾人"洽"到上心口, 唔還拖就真係對唔住自己
作者: 紅萬    時間: 2012-8-15 18:15
豬扒博士 發表於 2012-8-15 17:48
打仗對人民來講只有痛苦啦, 現在就係用緊其他方式去周旋, 用咩水炮呢? 依家打仗, 禁個制,  唔會亂來啦, 但 ...

都吳係下下禁個制先叫大仗的,開反一兩炮形下都冇勇氣呢?

作者: 豬扒博士    時間: 2012-8-15 18:19
回復 gaolao 的帖子

死鬼佬已經搞搞震, 圍住中國既亞洲國家又搞搞震, 比起以前緊張唔小啦, 黠都要抵抗下
作者: songshu    時間: 2012-8-15 18:22

e加呢個年代其實係打電子戰,同經濟戰爭or貨幣戰爭,so 不用太擔心吧胡亂開戰不是老美作風,仲要係中共

作者: gaolao    時間: 2012-8-15 18:23
豬扒博士 發表於 2012-8-15 18:19

死鬼佬已經搞搞震, 圍住中國既亞洲國家又搞搞震, 比起以前緊張唔小啦, 黠都要抵抗下 ...

等大6自己搞會好D,香港去有D....
作者: 豬扒博士    時間: 2012-8-15 18:26
回復 songshu 的帖子

無人想打, 但點解要養兵呢? 就係當你打完電子, 經濟戰都唔得, OR 對方唔係同你一樣想法"以和為貴" 既時候...

作者: 豬扒博士    時間: 2012-8-15 18:30

香港去先好
台出船, 去到插咩旗? 清天白日 OR 五星旗?
中國出船, 即係直接宣戰差唔多
香港出船, 插五星旗, 但有咩事中國都仲有好多方法去解決

作者: songshu    時間: 2012-8-15 18:31
豬扒博士 發表於 2012-8-15 18:26

無人想打, 但點解要養兵呢? 就係當你打完電子, 經濟戰都唔得, OR 對方唔係同你一樣想 ...

e加既軍備open fire一定兩敗俱傷架啵=_=
最怕 城門失火,央及池魚
作者: gaolao    時間: 2012-8-15 18:34
豬扒博士 發表於 2012-8-15 18:30

香港去先好

有D以擦鞋仔...
作者: 豬扒博士    時間: 2012-8-15 18:48

我要擦邊個人既鞋?只是討論利幣有咩問題?咁點解中台都唔俾出船?你又有咩睇法?
作者: 豬扒博士    時間: 2012-8-15 18:51

打仗死人傷財,邊個會想打呢?
作者: songshu    時間: 2012-8-15 18:55
豬扒博士 發表於 2012-8-15 18:51

打仗死人傷財,邊個會想打呢?

都係個句  人類總是犯著同樣的錯誤
so 話人類係高度具侵略性既物種,當然唔係全部
作者: gaolao    時間: 2012-8-15 18:55
豬扒博士 發表於 2012-8-15 18:48

我要擦邊個人既鞋?只是討論利幣有咩問題?咁點解中台都唔俾出船?你又有咩睇法? ...

唔係話你擦鞋,香港人因97同大6彈起咗至專重下大6,
曾幾何時香港人稱呼自己係中國人,個窮親戚發咗就幫釣魚台拖,
現實D卦~~~
作者: tonycha    時間: 2012-8-15 19:01

上次黃岩島事件, 菲國出左戰艦, 中國結果真係派左5隻戰艦前往黃岩島, 結果菲國戰艦話颱風來了, 要回主島避風。 哈哈, 中國 1:0 菲國。

今次, 日本話會出自衛隊戰艦攔截, 但中國話如果保釣船受自衛隊戰艦騷擾, 中國會出戰艦, 今次真係要睇打唔打得成???!!!!!!

作者: leoyuchiu    時間: 2012-8-15 19:03

我諗你真係小人之心
中國發唔發你始終係中國人,主權比人入侵去反抗合情合理
同埋你覺得而家中國發左好受香港人尊重咩??
作者: 龜俠    時間: 2012-8-15 19:07
豬扒博士 發表於 2012-8-15 18:15
回復 龜俠 的帖子

公平D, 人地都一樣咁樣話我地, 我覺得大家提供歷史證據去證明究竟應該屬於邊個既, 呢個 ...

公平?日本仔剎左幾多中國人?而中國人又剎左幾多日本仔?如果要公平,要死番百幾萬日本仔就為之公平喇!同埋D死日本仔仲要唔認數先X街!
作者: gaolao    時間: 2012-8-15 19:11
leoyuchiu 發表於 2012-8-15 19:03

我諗你真係小人之心

你唔好再以你小人之心去諗我,
香港人不被尊重,風水輪流轉!!
作者: 啊橙    時間: 2012-8-15 20:08
我個人覺得領土主權係由武力得番黎
中國之所以有咁大版圖,咪又係先人以戰爭方式奪得
而釣魚台係因戰爭而失去,日本人用武力奪得,同當年中國擴張既道理一樣

如果我地係到嘈兩樣就可以拎番個島,咁西藏早就獨立左,台灣/中國早就ko左對方

中國號稱有五十五個民族,有五十四個民族都係屈服係中國武力之下,而被納入版圖
如果佢地話要獨立,咁應唔應該比呢?

如果要拎番收去既釣魚台/南沙群島,最好就開戰,得把口講只會比人睇唔起

(個人意見,歡迎討論指教,但為避免任何不必頂既罵戰,一涉及人身攻擊,當斬不疑,煩請見諒!)
作者: songshu    時間: 2012-8-15 20:15
啊橙 發表於 2012-8-15 20:08
而釣魚台係因戰爭而失 ...

話就話暴力解決唔到問題,但好多野只有暴力能解決
作者: tonycha    時間: 2012-8-15 20:32
啊橙 發表於 2012-8-15 20:08
而釣魚台係因戰爭而失 ...

非常之同意, 自古都係武力解決主權爭議, 中俄邊境戰爭中, 中國損失好多土地!!!

英國都係要靠武力搶回福克蘭群島!

支持武力解決一切主權問題!!!

"一涉及人身攻擊,當斬不疑" - see? 都係由武力解決!!
作者: 123400    時間: 2012-8-15 20:56
釣魚台爭議多年,仲未解決 衰d講句得個up字 真系未完未了,中國系時間做番d野話比'日本'班禽獸聽,你唔好當中國流,中國比你強好多
中國急速坐大,只要肯對外 相信日本唔會系對手..
作者: 啊橙    時間: 2012-8-15 21:57
123400 發表於 2012-8-15 20:56
釣魚台爭議多年,仲未解決 衰d講句得個up字 真系未完未了,中國系時間做番d野話比'日本'班禽獸聽,你唔好當中 ...

不過唔好唔記得,日本有美國做後盾,
中國真係夠膽做一d「危害世界和平」既事,
美國佬一定為日本做一d野,
中國係咪真係係呢一段他強我弱既時候挑釁美國,中方有自知之明

人家美國已經上左火星,但中國最多上過月球
呢一點足以證明雙方既差距
如果中國要拉近中美實力,必然要大力投資軍事科技
如此一來,中國係可以「拉一段距離」,但就要放棄對內建設,教育發展一定停滯
為左一個島嶼而引起咁大牽連,值唔值得?
忍一事之氣又如何?
作者: 123400    時間: 2012-8-15 22:24
啊橙 發表於 2012-8-15 21:57
不過唔好唔記得,日本有美國做後盾,
中國真係夠膽做一d「危害世界和平」既事,
美國佬一定為日本做一d野 ...

所以最憎美國佬.成日扮曬正義最賤就系佢地
師兄,你一時一樣既,個頭又叫人開戰

作者: ah_jai2005    時間: 2012-8-15 22:47

國際政治吊詭之處,係大家暗盤目標始終放左爭取最大利益。
發展軍事,真正用途係大家鬥抛浪頭時候叫做有隻「笈」手煙響手上。

我覺得民間保釣人士既角色,就係無政治包袱,睇唔過眼就可以行動。
另一方面,日本越踩越過界,係抛緊浪頭,中國一味得個講字只會輸個勢。民間人士點解無槍無炮要去「宣示主權」?
其一,國際慣例如果一方宣示主權而另一方無表示,到達某個時間就會名正言順地「獲得」呢個地方。國家唔去宣示主權,民間人士眼白白坐響度,唯有自己行動。
其二,民間大鑼大鼓走去宣示主權,國家又出定口術話有事一定會出泥撐,就係製造藉口可以軍事介入,而又可以避免被國際輿論話中國主動挑釁。而中國一但介入,就等如無放棄過承認呢個係自己領土。

總之,目標就係既宣示主權,又可以避免開戰兼避免落人口實。
機關算盡,為既仍然係付出最小但成果最大。只不過,欠左d guts同氣魄......
唉!
作者: tonycha    時間: 2012-8-15 22:54
唉, 又一次撤底失望, 冇guts!!!!
作者: 啊橙    時間: 2012-8-15 23:36
123400 發表於 2012-8-15 22:24
所以最憎美國佬.成日扮曬正義最賤就系佢地
師兄,你一時一樣既,個頭又叫人開戰
...

何來一時一樣?
要拎番塊地就靠武力
唔夠打就唔好學人嘈嘈共
就係咁簡單~

作者: 豬扒博士    時間: 2012-8-16 10:08

回復 啊橙 的帖子

中國外交部的確講過奉陪
開頭是嘈交階段, 現在是推撞階段, 再有過激/宣戰行為先會出手, 咩叫得個UP字? 現在唔係古惑仔打交, 任何國家開戰, 都要出師有名, 令聯合國, 國際軍事法庭等等無把柄先可以打, 仲要防其他想從中搵著數既虛偽國家
作者: 啊橙    時間: 2012-8-16 10:49
豬扒博士 發表於 2012-8-16 10:08
回復 啊橙 的帖子

中國外交部的確講過奉陪

中方現階段著手南沙群島無暇東顧
東南亞咁好抽,緊係搞店呢邊先啦

釣魚台到講左十幾年都係得個嘈
相反南沙就一氣呵成咁款
中方點諗淺易而見
作者: 豬扒博士    時間: 2012-8-16 10:54
回復 啊橙 的帖子

總之兵來將擋

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2