香港龜友論壇

標題: 吸煙的你,會為什麼原因而戒煙呢? [打印本頁]

作者: lukehui    時間: 2011-7-19 06:58
標題: 吸煙的你,會為什麼原因而戒煙呢?

作者: 健身教練    時間: 2011-7-19 09:17
我食了19年煙,.已戒了4個幾月了....煙太貴了,.私煙亦貴.,現時法例又室內禁煙.,沙灘又禁.,公園又禁.,巴士交匯處又禁.,....家陣在公眾場合吸煙...D人好似好仇視你0甘樣....不得不戒!:
作者: htse    時間: 2011-7-19 09:39
寧死不介, 本來都唔係成日食, 1個月先可能1~2 包,
而家1個星期1~2 包, 不憤政府呢D 咁既on _ 加煙稅免紅酒稅做法
你唔比我食, 咁我咪再食多d囉反正買私煙又唔洗交稅比d 無良政府good!
作者: Dicken    時間: 2011-7-19 10:33
我代阿爸投17
作者: 健身教練    時間: 2011-7-19 10:59
htse 發表於 2011-7-19 09:39
而家1個星期1~2 包, 不憤政府呢D 咁既on _ 加煙稅免紅酒 ...

1星期1至2包...是非正式煙民.,久不久才吸煙,亦不算正式煙民.,一般[多數]煙民一曰一包以上.......
作者: mean2mean    時間: 2011-7-19 11:04
大家唔戒煙都好.....
如果食開萬記....唔理你係純萬, 薄荷萬, 定紅萬.....
記住轉牌子....
我認識既肺癌病友....都有十幾廿個...
除左一個食國產牌子....其他全部....萬記!!!!!

當然最好都係慢慢戒甩佢啦....
作者: hihi666    時間: 2011-7-19 11:25
回復 健身教練 的帖子

good 以你為榮 哈哈哈~~
作者: 001a    時間: 2011-7-19 17:27
100元包都會賣
作者: 黑椒仔    時間: 2011-7-19 23:22
最憎人食煙!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: 黑寶`;p    時間: 2011-7-19 23:29
6`
可惜我冇`^^
作者: billychan    時間: 2011-7-19 23:31
17..............
作者: Norrishill    時間: 2011-7-19 23:36
政府全面禁止入口, 同時禁埋酒入口, 我條氣先順!
作者: jellyfish    時間: 2011-7-19 23:39
黑椒仔 發表於 2011-7-19 23:22
最憎人食煙!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

我最憎一大班MK仔同MK女逼我吸二手煙~仲一路行一路夾住支煙手舞足動(多次險被辣中~)
好憎穿著文靜的OL,OR穿晚裝當街煲煙食相何奇樣衰~
女性食煙注意場合同自穿著什麼~令我諗某女同事結婚當日同班姊姊一起在新娘化妝間食煙
(新娘同伴娘...)
男性食煙不顯眼~女性食煙多顯眼
作者: 健身教練    時間: 2011-7-20 01:37
70後的我.,...童年時我的男性長輩:父,爺,叔,舅,伯全是煙民,..小學畢業禮時..校監神父亦在學校禮堂內吸雪加...這年代幾呼所有地方都可以吸煙.巴士..火車[柴油列車]..小輪..商場..電影院..醫院..連坐飛機,也可吸煙..當時香煙包裝盒上,完全無警告字句...香煙廣告又誤導市民.吸煙是很有味力.,成功人士.有男子氣蓋的假象,當時社會風氣..男人不吸煙就很內弱.,怕事的感覺.,而我就像大多數人一樣,在朋輩影響下開始吸煙....直到2007年開始,室內全面禁煙...我非常不滿...因我在室內工作,要偷偷地在室內吸煙.,像老鼠一樣,又要被非煙民岐視...到了2009年大幅加煙稅.....唉!又肉痛!但又要食!....再到今年2月...又勁加到50元一包!簡直離普兼過份,......戒煙!是世界大勢所吹....不得不低頭!終於在今年3月3曰開始.....至現在目前為止,.一支煙也沒有吸過....現在就算1000元一包煙也5關我事!
作者: Norrishill    時間: 2011-7-20 04:03
jellyfish 發表於 2011-7-19 23:39
我最憎一大班MK仔同MK女逼我吸二手煙~仲一路行一路夾住支煙手舞足動(多次險被辣中~)
好憎穿著文靜 ...

你噤易好憎, 做人會好易唔開心的,  而且你好明顯對女性有啲..........

作者: lukehui    時間: 2011-7-20 04:14
健身教練 發表於 2011-7-20 01:37
70後的我.,...童年時我的男性長輩:父,爺,叔,舅,伯全是煙民,..小學畢業禮時..校監神父亦在學校禮堂內吸雪加. ...

真係...
我都係70後,
記得以前睇電視連d國家元首都會食住煙開會(仲有痰罐!),
去到邊都有人食...
作者: 龜友007    時間: 2011-7-20 11:49
9.  怕引起火警,後悔莫及
作者: 健身教練    時間: 2011-7-20 12:53
回復 lukehui 的帖子

現在時代不同了.,政府及社會各界也正在把煙民丑化.,妖魔化,.過份,.哇大.,以不實的數據來宣傳吸煙之害!並把煙民一步步地迫到無自尊[這是世界性的]..,煙民面對不公平.,不合理.....對抗也無用,.無人會幫煙民的....你吸煙有20年嗎?戒煙吧!當你成功戒煙之後,你會很開心的!不雖再為吸煙而煩腦,...戒煙1定要有很強大的意志力!並且是持久性的...一定要夠堅決,.要恨心地同香煙切底分手....頭也不回!!過了1星期之後,.心引就會小好多...但!煙引會無時無克來引友你的....總之..無論如何,.一啖也不吸,.持績這樣的強大決心,終會戒到的!祝你成功!
作者: 黑椒仔    時間: 2011-7-20 13:10
http://www.youtube.com/watch?v=fDkQjw02qhQ

可以睇下 幾好笑架!!!
作者: Ivanwoo    時間: 2011-7-20 14:27
牙齒及皮膚變黃,太難睇了
作者: 黑沙    時間: 2011-7-20 14:43
吸煙再不能夠滿足了,轉吸食更高層次的物品 ....
作者: lukehui    時間: 2011-7-20 16:08
健身教練 發表於 2011-7-20 12:53

現在時代不同了.,政府及社會各界也正在把煙民丑化.,妖魔化,.過份,.哇大.,以不實的數 ...

知道了,
多謝你寶貴ge意見,
我18-20歲果兩年係戒過ge,
但最後都食返...
由小學3年班第一次偷食老豆支煙(病左3日),
前後都超過20年了,
好彩到依家都唔係好大煙癮,
一日食6-7支啫~
作者: jellyfish    時間: 2011-7-21 01:20
Norrishill 發表於 2011-7-20 04:03
你噤易好憎, 做人會好易唔開心的,  而且你好明顯對女性有啲..........

~我活得很開心~謝謝關心^^~
我也是一名女性~只是說出感覺分享以矣...沒什麼~
= =你看見一路煲煙一路說粗俗說話的新娘及伴娘沒一身煙味的禮服??
望她們的食相我是新郎哥一定嚇壞...

沒有憎恨女性食煙~但女性不注意埸合同形象即使生得更美穿著更漂亮也沒意思~

作者: Dicken    時間: 2011-7-21 01:26
我啊爸一日最少食一包...

佢食開「綠Luck」...
作者: 健身教練    時間: 2011-7-21 21:02
Dicken 發表於 2011-7-21 01:26
我啊爸一日最少食一包...

佢食開「綠Luck」...

食「綠Luck」?你爸爸好後生^^
作者: Dicken    時間: 2011-7-21 21:05
健身教練 發表於 2011-7-21 21:02
食「綠Luck」?你爸爸好後生^^

就快五字頭...
作者: 花次郎    時間: 2011-8-4 01:42
出黎搵食,又要應酬 正所謂煙酒不分家,真係搵唔到理由戎煙,最多盡量食小支.
作者: JACK_TSE    時間: 2011-8-4 13:52
影響味覺....成日口淡淡食乜都冇味
作者: JACK_TSE    時間: 2011-8-4 15:59

回復 JACK_TSE 的帖子

唔知關唔關事,我食薄荷煙都好多年,
E家食黑冰都係冇薄荷味 D FD成日話好似食薄荷糖咁既味=.=
飲紅可樂都冇甜味
麥精豆漿果D直頭同飲水冇分別=.=
味覺真係差左

作者: hyy    時間: 2011-8-4 16:32

我覺得你要去睇下醫生好一D....(真心的)
作者: JACK_TSE    時間: 2011-8-4 16:40
hyy 發表於 2011-8-4 16:32

我覺得你要去睇下醫生好一D....(真心的)

唔係掛
作者: hyy    時間: 2011-8-4 16:47

咩年紀都好,當同醫生吹下水OR身體檢查囉...(如你煙齡有十年以上)
作者: JACK_TSE    時間: 2011-8-4 16:52
hyy 發表於 2011-8-4 16:47

咩年紀都好,當同醫生吹下水OR身體檢查囉...(如你煙齡有十年以上) ...

都好,收工去check下先
作者: hyy    時間: 2011-8-4 16:54

又會咁乖既
作者: JACK_TSE    時間: 2011-8-4 16:55
hyy 發表於 2011-8-4 16:54

又會咁乖既

岩岩上yahoo 睇完篇有關口腔癌既野..
作者: hyy    時間: 2011-8-4 16:59

其實唔係嚇你,我真心建議人戒煙,不過冇幾人會聽,咁你唔戒,叫你check check都好丫~(因家中有一例子)..
作者: penny148    時間: 2011-8-4 17:25
我也中毒太深,再貴都要食
作者: 一夜白髮    時間: 2011-8-5 01:07
我戒了很多天都也戒不掉,還食多D...食多D 食多D....

作者: lukehui    時間: 2011-8-5 05:51
一夜白髮 發表於 2011-8-5 01:07
我戒了很多天都也戒不掉,還食多D...食多D 食多D....

食少d啦....
得閒一齊做下運動跑下步...
煙癮都會少d架!!
作者: 花次郎    時間: 2011-8-5 19:17

我都想食少D,但人在江湖,有生意傾時,對方被煙你敬你酒,唔通推咩,推得幾多次,更怎者,被支草你都無得走啦,人家出黎玩得唔開心,仲邊有生意做.
作者: kara    時間: 2011-8-7 17:57
如果我介有3個原因......
作者: kara    時間: 2011-8-7 19:35
政府大幅加煙稅,為咗慳錢
醫生話你再唔戒就會好短命
其他
作者: kara    時間: 2011-8-7 19:35
對某人的一個承諾我都會既..
作者: 肥貓史史    時間: 2011-8-7 19:42
睇到第9項笑左xd
作者: 箱_瘋    時間: 2011-12-6 22:57
暫時冇戒煙念頭
作者: 細龜    時間: 2011-12-8 23:50
煙。。好難戒
作者: hozaisum    時間: 2012-3-9 02:18
如果有個人係咁食又話"返唔到轉頭"
我係叫佢食多啲,最好一日食幾包-十幾包
1. 破產冇晒身家老婆仔女走佬
2. 盡早肺癌乜癌乜癌用幾廿萬幾百萬醫病死左都冇錢比老婆仔女
3. 平時一個月都洗成一萬幾千蚊去食煙,飯都冇得食
人一定唔見官材唔流眼淚

諗起我會比起其他食煙嘅人每個月慳到幾千蚊,真係爽
當加薪都跑贏通脹十幾%
作者: 灰太狼    時間: 2012-3-9 03:20
好彩我幾年前介了
作者: 心寒    時間: 2012-5-14 04:48
我揀了3,我唔係食左好,中二到而家只有7年…曾經界過,但因考試食反(是藉口吧)
不過我會勸人唔好食
作者: 龜媽    時間: 2012-5-14 09:08
我食咗26年煙,一開始就食紅萬.舊年11月到E家一支都冇食過.
我戎嘅原因係,每次食都覺得自己好無用,比支煙食控制住.
我唔想再受罪,成日吊煙癮,成日諗住食煙.
周圍揾地方食又比人岐視.
為咗支煙要咁辛苦,全因有煙癮.
煙癮一戎就唔會再辛苦.

作者: guy    時間: 2012-5-14 10:51
其實煙貴係好事
過濾左一班人食我食ge小學雞
亦都幫左一班唔係真係甘中意
但又唔知點解食緊煙ge中間派
淨低ge 咪係真正喜歡或需要ge
甘咪打死無怨law
作者: ron410    時間: 2012-5-14 10:55
我唔係吸煙人士!但我個人認為吸煙係損人不利己嘅行為!
作者: JasonT    時間: 2012-5-14 17:56
食食下覺得冇咩好食,就戒左!
作者: JasonT    時間: 2012-5-14 17:57
雖然間唔中都幾支
作者: 新手入門    時間: 2012-5-14 23:46
mean2mean 發表於 2011-7-19 11:04
大家唔戒煙都好.....
如果食開萬記....唔理你係純萬, 薄荷萬, 定紅萬.....
記住轉牌子....

五該哂... 食埋呢條 立刻轉先
作者: 龜媽    時間: 2012-5-17 22:30

咁你揾倒戒煙既理由未?
作者: lukehui    時間: 2012-5-18 05:14
龜媽 發表於 2012-5-17 22:30

咁你揾倒戒煙既理由未?

我為健康同一個重要嘅人,九月便會戒煙了
作者: manwin    時間: 2012-12-14 22:02
最憎人唔食煙
作者: zero727    時間: 2012-12-15 07:30
我都係70後,我為咗生BB戎咗煙,對下一代健康好緊要,我覺得食煙只係心癮, 眨下眼 我個女都兩歲啦,佢而家見到D人吸煙都會講嗅嗅呀。其實我都覺得好鬼死嗅。要做個負責任家長,大家要努力不要走回頭路。
作者: lukehui    時間: 2012-12-15 16:06
回復 zero727 的帖子

我都戒了3個月多,
現在已經不會想吸了~
作者: matt_zero    時間: 2012-12-15 16:34

吸煙唔係剎人放火...  不過唔好影響其他人...

我自己無吸煙..  亦唔反對人吸煙..  可惜吸煙既人往往唔理他人..  好似一路行一路食..  其他人就中晒.. 無得避

同埋衣服沾上煙味.. 果d味同樣可怕.....

支持戒煙.....  
作者: matt_zero    時間: 2012-12-15 20:23
lukehui 發表於 2012-12-15 16:06
回復 zero727 的帖子

我都戒了3個月多,

堅持,堅持.....   大家都會支持!!!
作者: 奶野    時間: 2012-12-15 21:00
htse 發表於 2011-7-19 09:39
而家1個星期1~2 包, 不憤政府呢D 咁既on _ 加煙稅免紅酒 ...

一個星期1   2包都走曬味啦
我2日1包
作者: catcathung    時間: 2013-7-26 13:24
最愛紅萬
作者: yanyanchung    時間: 2013-7-26 13:44
為左另一伴而戎, 但佢吾戎,要我戎
作者: lukehui    時間: 2013-7-26 15:16
回復 yanyanchung 的帖子

我其實都戒左,
算係為一個人,
終於比到一個籍口自己,
現在戒左十個月了,
你都要努力,
唔一定要人陪你戒,
只係為自己著想就極度足夠!
作者: lukehui    時間: 2013-7-26 15:19
回復 龜媽 的帖子

仲有冇食返也?
作者: 龜媽    時間: 2013-7-26 16:13
lukehui 發表於 2013-7-26 15:19
回復 龜媽 的帖子

仲有冇食返也?

完全無!
受夠了食煙嘅麻煩,其實都唔易戒的.
戒了執身彩啦,唔會咁蠢再去食了!
作者: lukehui    時間: 2013-7-26 16:49
回復 龜媽 的帖子

恭喜呀!
難得成功戒了真好,
朋友中十個有7-8個再食返,
我有2個姐夫都失敗了~
作者: ki0110    時間: 2013-7-26 17:30

我食左十四、五年,煙貴同有細路戎(戎左年幾),有時心思思想想食返,不過諗起一隻巴西龜十蚊,一包煙五十蚊,廿四包煙換一隻台緣,一個月唔食就買到,而家心引都冇
作者: lukehui    時間: 2013-7-26 17:32
回復 ki0110 的帖子

食一年就食左隻阿達
作者: 君臨天下    時間: 2013-7-26 17:38
我都食佐成二十年煙,呢幾年才戒了,最高紀錄一曰三包,戒了三次才戒到
作者: edgar~y    時間: 2013-7-30 10:44
我食煙係為左交朋結友, 但唔會沉迷
作者: 我愛爬蟲類    時間: 2015-3-29 09:37
我食唔到煙
作者: lukehui    時間: 2015-3-29 20:32
我愛爬蟲類 發表於 2015-3-29 09:37
我食唔到煙

食唔倒最good!
眨眼間我都戒左30個月!
作者: ocean    時間: 2015-3-29 20:57
建議政府大幅度加煙稅,吸煙害人害己。
作者: herbalchung    時間: 2015-4-1 17:14
損害健康、有成癮性、消耗大量金錢、社會上有大批人仕反對、令大量使用者死亡

即係毒品

只係歸類佢地做毒品, 會得罪好多概得利益者
例如煙草商零售商同煙民

但吸傳統毒品係匿埋吸, 唔會對社會有大影響
二手煙就傷害身邊識同唔識嘅人

所以香港政府哩方面真係做得唔夠
如果計算二手煙所致醫療開支, 一包煙稅金應該過千至合理
捉到買賣或吸啜私嫣應要判監三個月以上

注意打稅只係計金錢上, 無辜市民性命、健康、感受、工作能力所致影響未能以政府打稅嚟彌補
作者: MICHAEL.晴    時間: 2015-4-1 22:21
希望大家為左自己身體健康,戒煙啦...
作者: Uncledash    時間: 2015-4-1 23:08
成功戒左一個月
作者: 黑寶`;p    時間: 2015-4-2 14:06
lukehui 發表於 2015-3-29 20:32
食唔倒最good!
眨眼間我都戒左30個月!

原來個post都咁耐 睇番上面d留言你話戒左3個月 到依家原來已經30個月

作者: TittyLover    時間: 2015-4-9 00:27
唔戒得,我屋子企上至狗下至龜都好喜歡吸二手煙
起床一支煙有助提神,進入狀態
飯後一支煙能提昇餐飯嘅精華,幫助吸收消化
爆石一支煙能令d屎暢通無阻,痾得開心,敏得放心
睡前一支煙有助寧神安眠,同失眠講byebye
作者: lukehui    時間: 2015-4-9 02:37
黑寶`;p 發表於 2015-4-2 14:06
原來個post都咁耐 睇番上面d留言你話戒左3個月 到依家原來已經30個月

所以我好明顯肥過以前...
作者: lukehui    時間: 2015-4-9 02:41
TittyLover 發表於 2015-4-9 00:27
唔戒得,我屋子企上至狗下至龜都好喜歡吸二手煙
起床一支煙有助提神,進入狀態
飯後一支煙能提昇餐 ...

無聊/壓力/飯後/爆石/睡前的煙係最難戒,
不過為了健康同荷包著想難戒都要試下戒,
冇食過幾年煙的人係唔會明...
作者: kkbank    時間: 2015-10-8 21:33
食左20年....介左8年.....之前1日1包...突然想介.....一次過
作者: lukehui    時間: 2015-10-9 17:47
kkbank 發表於 2015-10-8 21:33
食左20年....介左8年.....之前1日1包...突然想介.....一次過

眨下眼,煙都戎左3年多...健康好少少,銀包厚少少,家人同仔又開心少少...
作者: magistrate    時間: 2015-10-14 11:52
Smoking is not good for yourself & affect others!!
作者: salabit    時間: 2015-10-14 21:28
有煙癮,不妨吞幾啖清水,我20歲靠依個方法介掉6年煙癮
不想清心冪慾, 將D煙錢買威士忌烈酒,呻一小杯保證快樂似神仙

作者: lukehui    時間: 2015-10-19 15:30
allen9526 發表於 2015-10-19 09:34
政府一面高喊戒烟,以加税的手段实行,其实大家心里都明白,真的下决心禁烟,关闭烟草公司就可以了!所以实 ...

細個$12.5一包,
到而家50幾蚊一包,
d人一直都話貴架啦...
咪又係食...
要禁係要立法先至有效,
而唔係加價

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2