香港龜友論壇

標題: 重點討論: 隆背, 生長紋, 及到底要喂食多少份量? [打印本頁]

作者: waiman    時間: 2012-7-18 03:48
標題: 重點討論: 隆背, 生長紋, 及到底要喂食多少份量?
klho 發表於 14 小時前  
c兄,能否告知你的龜龜有多大及重量,同時每天餵幾多份量的M糧以作參考. 謝謝!

每隻個体都不同, 以重量及餵幾多份量, 其實沒參考價值的.

ah林-3- 發表於
唉,但吾知我掂吾掂呢;xdd

你一定得.

Koa- 發表於
師兄可否分享下你既心得?

重點討論: 隆背, 生長紋, 及到底要喂食多少份量?

為方便我們和大家一齊研討, 我獨立出此文一起回.

人人都試過是新手, 新手甚至已養了兩三年龜了, 通常亦是對於隆背, 生長紋, 及到底要喂食多少份量, 也是沒法掌握.

在我拜訪了十多位專業上門代養龜的龜王, 以及綜合了大量中外bbs的, 非專業職業性的養龜高手的方法, 和我做過幾種實驗之後, 了解到把隆龜不止養得活, 而且要養得好, 是非常容昜和有把握的.

綜合各龜王及高手的共通點, 整理出簡潔的重點, 拋磚引玉討論一下:

1) 箱中溫濕度設定:

新手要查所養的龜其原生地的日夜溫度和濕度, 把箱調節到適合的日夜溫度, 白天溫度要有相差5度的冷區和熱區, 加熱燈正下方不要超過35c, 最好是32-33c. 濕度起碼要超過原生地5度, (注意, 很重要)=加熱燈正下方至少要有45-50%的濕度.

2) 龜的食量及生長週期:

喂食量方面, 可以每月只有一天喂全飽, 凡每月1號就各龜分開獨立喂食, 限時30min讓龜吃到全飽為止, 並以這次的食量為標準, 以後只喂7成飽, 但如這個月1號的食量, 比上一個月少, 那就保持用上個月1號的食量為標準, 每月1號吃之前也量体重, 監視体重有否下降或突然大幅上升.
(注意)=留心察看龜到頸部下面, 及四肢大脾處, 看是否有肉夠肥, 要不偏瘦, 可以胖但又不至於太肥, 瘦就增加蛋白質或喂食量, 如太肥就降低喂食量; 可以每天餵七成飽, 夠肥也可兩天餵一餐七成飽, 先養到肥瘦適當, 以後就只是食物營養含量要充足, 供應量要儘量少, 以每月保持到体重, 而不負增長体重下降就行了.

各品種龜肥瘦的外相不同, 大型品種龜容昜看, 小型品種龜最不容昜看肥瘦.

小型品種龜, 太瘦:

小型品種龜, 肥瘦適合:

龜是以營養及壙物質供應日常之需, 所剩的就積聚, 當積聚到一定程度, 就又開始暴發出新一輪的生長紋了.
龜有個体不同的生長週期, 龜甲有一圈圈的紋, 每一條紋都有其開始增長出新一圈的紋, 及已長夠而停止, 完成了新一圈的紋的 "閉合", 生長紋在生長之時, 可用蛋白質含量或食量的改變, 去控制其延長生長時間或閉合, 亦即可控制生長紋的寬度.

日常要留意生長紋的變化, 新手最容昜天天細看也是忽略, 如未見過生長紋整個生長過程的新手, 可在同一位置同一光源之下, 每週一次拍下龜殼的同一部份, 以照片去比對.
(注意)=當發現 "剛剛出現" 新的生長紋之時, 請立即將喂食量減50%, 及增加壙物質和鈣質的量, 減喂食量原理是讓龜用積聚下來的能量去長生長紋, 避免能量大多生長大快之下, 新對舊甲殼的推力太大推成隆背, 增加壙物質和鈣質的量, 是便甲殼色素保持鮮豔, 甲殼和骨骼密度更加結實. 這時如看龜肥瘦的經驗不足, 可每15天量一次体重, 喂食量必需以体重不降為主, 如体重下降會造成生長紋不正常完成而中止, 這會影響每條正長紋寬度都均等的外觀, 龜可輕微增重或正常增重, 但不可大幅增重, 如大幅增重就再減喂食量至30-40%.

3) 當用以上体會過了兩條生長紋的生長及閉合, 就已有經驗去控制龜的一生, 使各條生長紋的寬度大致相等而美觀.

控制正長紋使美觀的高手們, 除了上面的主要的手法共通點之外, 有再分三大派的, A.是按原生地分季節性, 喂食以 "夏長冬藏" 為主, 亦即春夏天讓龜生長, 秋冬天就減低喂食量, 亦降低一點箱中溫度, 控制到体重不下降, 而緩慢增重, 使龜冬天不生長, 但不斷堆積鈣質的沉澱, 骨格加固, 為春夏爆發增長做準備. B.是以全年平均生長方式去喂. C.是以隨意方式去喂.

A.B.C.三種方式都能養出美觀生長紋的龜, 不過龜的生紋形態會呈現不同, 生長紋寬度及厚度有別. (至於何種方式, 及如何精細控制, 因沒足夠圖片去說明, 就不討論了).

作者: hongie    時間: 2012-7-18 06:18
Thanks for sharing..

喂食量方面, 可以每月只有一天喂全飽, 凡每月1號就各龜分開獨立喂食, 限時30min讓龜吃到全飽為止, 並以這次的食量為標準, 以後只喂7成飽....

咁其餘日子是怎喂法?  每天餵七成飽?  間天餵七成飽? 一個星期一餐??
作者: waiman    時間: 2012-7-18 06:23
hongie 發表於 2012-7-17 17:18
Thanks for sharing..

喂食量方面, 可以每月只有一天喂全飽, 凡每月1號就各龜分開獨立喂食, 限時30min讓龜 ...

看龜的肥瘦而定, 幼龜可每天餵七成飽, 夠肥也可隔天餵七成飽.
作者: ali    時間: 2012-7-18 07:18
師兄,好有用的資料!但都不是容易呀!
作者: waiman    時間: 2012-7-18 08:23
ali 發表於 2012-7-17 18:18
師兄,好有用的資料!但都不是容易呀!

難處在哪呢?
作者: KPS    時間: 2012-7-18 09:02
waiman 發表於 2012-7-18 08:23
難處在哪呢?

難處在如果有好多好多龜
講真, 最難係濕度

作者: waiman    時間: 2012-7-18 09:31
KPS 發表於 2012-7-17 20:02
難處在如果有好多好多龜
講真, 最難係濕度

有好多好多龜, 就已經唔係新手啦.

濕度亦有好多方法解決啊.
作者: ali    時間: 2012-7-18 10:44

回復 waiman 的帖子

師兄,在揀選食物方面,有何建議?單靠龜糧,如M糧,已有足夠營養,可以嗎?對照燈、曬太陽方面,應該如何配合,才不至隆背起釘?麻煩晒師兄!
作者: waiman    時間: 2012-7-18 10:59
ali 發表於 2012-7-17 21:44

師兄,在揀選食物方面,有何建議?單靠龜糧,如M糧,已有足夠營養,可以嗎?對照燈、曬太陽方面,應該如何配合,才不至隆背起釘?麻煩晒師兄!

食物可參考:

植物草酸及鈣磷比例表
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1381

Mazuri飼料係全球唯一全面充足和平衝的糧.

依文中方式養, 已經99.5%不起釘.

至於燈方面, 要睇你喜歡一般性只用UVB, 或是用 "彷生光源", 如一般性UVB, 可參考
給各UVB燈, 太陽燈評分
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=28519

作者: ali    時間: 2012-7-18 13:26
對照燈、曬太陽方面,應該如何配合,才不至隆背起釘?麻煩晒師兄!
作者: waiman    時間: 2012-7-18 13:50
ali 發表於 2012-7-18 00:26
對照燈、曬太陽方面,應該如何配合,才不至隆背起釘?麻煩晒師兄!

上文已回.
作者: miller    時間: 2012-7-18 23:50
WAIMAN兄我有D野想問
龜仔每日分兩餐餵好唔好?
我係分早晚餵
因為睇資料知道早餵比較好,所以起初係剩係早餵
但夜晚沉水後發現佢不時肚餓咬野,就夜晚餵多小小

咁我控制食物份量方面應該點做好?係唔係應轉返做一餐?唔該
作者: waiman    時間: 2012-7-19 00:59
miller 發表於 2012-7-18 10:50
WAIMAN兄我有D野想問
龜仔每日分兩餐餵好唔好?
我係分早晚餵

同一份量分成兩餐亦可.
作者: iamnero    時間: 2012-7-19 01:06

我做不到甘精確既控制。不過最重要既一點系:我見到佢爆生長紋,就立即減食量,等生長紋消失,再恢復正常食量。正常食量以保持活力為準,食完即訓/活動較少即是喂太飽,寧少勿多。

有幾次疏忽左,爆緊生長紋仲繼續按平時甘喂Mazuri,就留下明顯較闊既生長紋

作者: kevin1186    時間: 2012-7-19 13:49

CHING 幫忙睇下我呢隻係5係開始隆背?
我仲以為有生長紋就要食多D

現在-

三月前-

作者: waiman    時間: 2012-7-19 14:06
kevin1186 發表於 2012-7-19 00:49
CHING 幫忙睇下我呢隻係5係開始隆背?
我仲以為有生長紋就要食多D

係已經隆左好奈, 唔係開始隆.
作者: kevin1186    時間: 2012-7-19 14:26

Thank CHING!

陽光和濕度都應該冇問題,可能真係喂得太多了,佢9cm底甲每天食菜+2粒M糧。
作者: zero322    時間: 2012-7-20 20:07

咁我呢隻算隆???

作者: Fatal_Paladin    時間: 2012-7-20 20:41
小弟不隆背秘方:  看主人心情決定餵食的份量
                            視主人記性決定餵食的日子
                            每日晨早與龜早操順便噴水

作者: waiman    時間: 2012-7-21 03:44
zero322 發表於 2012-7-20 07:07

咁我呢隻算隆???

唔算隆.
作者: makleung    時間: 2012-8-10 12:08
Waiman c兄,我想請教你怎樣才可把濕度點可以降低?除咗用抽濕機!
作者: waiman    時間: 2012-8-13 10:18
makleung 發表於 2012-8-9 23:08
Waiman c兄,我想請教你怎樣才可把濕度點可以降低?除咗用抽濕機!

我住NY呢度係全年干燥, 所降低濕度我真係唔識.
作者: climbv35907    時間: 2012-9-1 19:41

我覺得我兩隻盾好似有少少隆背 , 所以想揾辦法改善我家有2隻盾
新手真心求教同討論>.<
(一) 點睇算唔算肥.....
(二) 生長紋實睇睇 , 應該係一條條線圍住個甲果D線?佢有咁多條線,點可以睇得出佢生新既紋生出黎
(三) 爬文見到有D人話自己隻龜有隆背既現像 , 佢就話日日喂M糧去解決 , 之後跟左佢既方法一排 , 我盾二個甲先在D比較白既紋出黎 (2隻盾六月一到九月一重左45g), 咁算好定唔好....
(四),有CHING話:「起釘主要原因係營養吸收唔晒而又無排出體外」,這是主要原因嗎 , 如果係既咁有幾好既餐單.龜龜吸收唔到,對改善都可能冇用..
(五)其實點先知佢7成飽.....
盾一

盾二

作者: waiman    時間: 2012-9-2 02:12
climbv35907 發表於 2012-9-1 06:41

我覺得我兩隻盾好似有少少隆背 , 所以想揾辦法改善我家有2隻盾

1.睇手腳, 夠肥隻手圓Look Look, 羅白手咁.

2, 3.係睇底同面甲, 多左出黎D線, 新出時會多左, 或有多左比較淡色既紋, 呢D就係新既生長紋, 由於生長速度性過色素, 所以比較淡色, 過了一段時間色素追上了, 就會正常深色.

4.起釘係綜合原因, 主要係濕度和生長速度, 濕度會影響甲殼的硬度, 濕度不足之下甲殼硬度增加, 這時在生長之下, 因增長會推拉甲殼, 但舊甲殼太硬拉不動就會被新增的甲層推高形成隆背; 另外, 如在濕度適當之下, 但吃入的總食量過多, 或吃入的蛋白質總量過多, 令生長太過快速, 就會形快速和大面積拉長舊甲殼, 正常時是少少面積的拉, 和極低速的漸漸慢慢拉長舊甲殼, 而這時是在快速和大面積的拉, 但甲殼不是橡皮筋, 當然拉不動, 所以亦會被新增的甲層推高形成隆背.

5.每月一號給一餐喂到全飽, 以這一餐的吃入總量去計算, 當這次的吃入總量少於上一個月一號, 就保持用上一個月一號的食量為準. 如龜太多難以分開喂食算食量, 可干脆一餐喂100%全飽, 另一餐喂40-50%, 這就等於每餐喂70%飽了, 因為假如兩天都喂70%, 70%+70%=總吃入量是140, 一天100%加一天40%=總吃入量亦是140.

作者: climbv35907    時間: 2012-9-2 13:05

見佢而家咁肥 , 好決定格2日先喂一餐。
每月一號給一餐喂到全飽既分量÷2就係=平時喂食既40-50%??
每月一號喂到全飽果餐主要比糧佢食定菜??
平時喂食既40-50% , 主要比糧佢D咩
我慘教過this post http://www.hkturtle.org/forum.ph ... =%E8%B5%B7%E9%87%98
佢平時既餐單係
今日 M糧, 食後比少少 水果
聽日 波蘭糧, 食後比少少 菜
後日 M糧, 食後比少少 菜
大後日 波蘭糧, 食後比少少 水果

我學佢咁平時喂食既40-50% , 就跟上面個餐單可以?
作者: climbv35907    時間: 2012-9-3 15:50

每月1號全飽果日就 , M糧一粒加一粒ZooMed沙漠型陸龜糧(草粒)加兩三粒命脈牧草粉

3號就 , 一粒M糧,再比小小水果   (一粒M糧應該有100%全飽???)
4號就 , 半粒ZooMed(草粒),再比小小菜 (半粒草粒有40-50%飽???)

6號就 ,  一粒M糧,再比小小菜
7號就, 半粒ZooMed(草粒),再比小水果

咁樣可以的嗎???????
作者: Andy0413    時間: 2012-9-3 17:15
Thanks for sharing
作者: waiman    時間: 2012-9-5 05:29
climbv35907 發表於 2012-9-3 02:50

每月1號全飽果日就 , M糧一粒加一粒ZooMed沙漠型陸龜糧(草粒)加兩三粒命脈 加牧草粉

每隻龜個体唔同, 好難講可唔可以. 最主要係面甲一有新生長紋, 就立即先減食量一半再慢慢觀察.

作者: ywwalex    時間: 2012-9-12 10:49
waiman 發表於 2012-7-18 09:31

好多咪前後3隻,1隻翻車熱死左啦。
作者: ywwalex    時間: 2012-9-12 10:58

一直得三隻小龜,現在又說有好多好多龜,養龜都冇兩年,想用人D龜做實驗品。
作者: ywwalex    時間: 2012-9-12 11:22

好多就是得3隻,佢D理論只係抄書,揾你地做實驗。
作者: waiman    時間: 2012-9-12 11:22
ywwalex 發表於 2012-9-11 21:49
好多咪前後3隻,1隻翻車熱死左啦。

示小人行為. 笑翻,

作者: waiman    時間: 2012-9-12 11:23
ywwalex 發表於 2012-9-11 21:58
一直得三隻小龜,現在又說有好多好多龜,養龜都冇兩年,想用人D龜做實驗品。 ...

又示好幻想了.  
作者: ywwalex    時間: 2012-9-12 12:10
waiman 發表於 2012-9-12 11:22
示小人行為. 笑翻,

又示好幻想了.
作者: ywwalex    時間: 2012-9-12 12:11
waiman 發表於 2012-9-12 11:23
又示好幻想了.

示小人行為. 笑翻
作者: ywwalex    時間: 2012-9-12 12:19
原來你係光學師,難怪只識講燈吳識養龜。
作者: waiman    時間: 2012-9-12 12:33
ywwalex 發表於 2012-9-11 23:19
原來你係光學師,難怪只識講燈吳識養龜。

又示好幻想, 與好自我高尚, 充份顯出很需要這種低級行為來自我安慰.
作者: ywwalex    時間: 2012-9-12 13:04
光學師又示好幻想, 與好自我高尚, 充份顯出很需要這種低級行為來自我安慰.
作者: waiman    時間: 2012-9-13 03:27
ywwalex 發表於 2012-9-12 00:04
光學師又示好幻想, 與好自我高尚, 充份顯出很需要這種低級行為來自我安慰. ...

這屬學虎不成反類犬.            
作者: ywwalex    時間: 2012-9-13 11:52
示現了弱讀與自我安慰.
作者: ywwalex    時間: 2012-9-13 13:24
示現了弱讀與自我安慰.
作者: waiman    時間: 2012-9-13 14:30
ywwalex 發表於 2012-9-13 00:24
示現了弱讀與自我安慰.

這屬學虎不成反類犬.   
作者: ywwalex    時間: 2012-9-13 15:45
示現了弱讀與自我安慰.
作者: waiman    時間: 2012-9-14 00:22
ywwalex 發表於 2012-9-13 02:45
示現了弱讀與自我安慰.

看到你對著空氣傻叫, 的確是令人忍俊不禁.
順便告訴你一下, 我的家人到今天才正式有了足夠材料, 而完成了學校的功課了, 論文主要是說, 一些沒受過正統科學訓練, 或心理有某方面缺陷的人, 他在bbs會犯上的低級的典型錯誤; 上次你那位朋友, 雖然其低級特和你一樣, 但沒你低得這麼全面, 所以有了你就好多了, 雖然將你們兩者都用, 但功課中已改成了你是主角.

奇怪的是那些低級方式, 在中學後期和大學, 都已嚴格科學訓練到, 變成本能不會犯了, 所以如此笨的行為方式, 在西方早已絕跡, 還好在這遇上你, 否則難以找到實例, 對此我那家人叫我對你轉達一句謝謝.

作者: alexwong2012    時間: 2012-9-14 00:36
waiman 發表於 2012-9-14 00:22
順便告訴你一下, 我的家人到今天才正式有了足夠材料, 而完成了 ...

嘩!!!!哈哈哈!!!!

笑死我,又一個自我安慰!你家人睇你就夠啦~~~~~
作者: ywwalex    時間: 2012-9-14 01:04
只是學你(又示好幻想, 與好自我高尚。)
作者: ywwalex    時間: 2012-9-14 01:08
回復 alexwong2012 的帖子

佢所講的語句,都可以寫一本書。
作者: alexwong2012    時間: 2012-9-14 01:37
回復 ywwalex 的帖子

他吹牛勁過魚街班seller.
作者: ywwalex    時間: 2012-9-14 01:39

寫論文最好用你自己做題材,自以為是、又好勝、又要面、處處表揚自己、樣樣齊,簡直是一個現今社會的負面人版。
作者: ywwalex    時間: 2012-9-14 14:18
waiman 發表於 2012-9-14 00:22
順便告訴你一下, 我的家人到今天才正式有了足夠材料, 而完成了 ...

不要再自誇是西方人,你只是染白的黃種人,無論你住多久,或者下一代,在白人眼中你都只是有色人種,二等公民,種族歧視一直在美國全在,井底之蛙,實在可悲。
作者: 天月    時間: 2013-2-7 23:23
我有個問題想問~我岩岩買左兩隻豹仔
一番到泥就開口食野~
但而家問題係佢只係食菜吾食m糧~甘我點算好?
仲有,問過間爬店佢話豹b只係食m糧就夠~吾洗食菜~係咪真嫁?
佢地而家菜就係甘食,m糧就索下就走
作者: waiman    時間: 2013-6-24 03:49
ywwalex 發表於 2012-9-14 01:18
不要再自誇是西方人,你只是染白的黃種人,無論你住多久,或者下一代,在白人眼中你都只是有色人種,二等 ...

心理有問題, 極需自我安慰的, 就會如你如此自說來自慰.  

作者: 生化喪B    時間: 2016-7-18 02:54
多謝師兄詳盡分享 十分無私
作者: ppchow    時間: 2016-7-18 08:43
有半水龜的方案嗎?師兄

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2