香港龜友論壇

標題: 新手龜箱設施 [打印本頁]

作者: Tg092009    時間: 2011-7-8 15:04
標題: 新手龜箱設施
這是我的爬蟲箱的設施,那處要改善?請指點!!  龜龜仍是不吃不喝,動作緩慢常常瞓覺。真叫人擔心!!

作者: masterunion    時間: 2011-7-8 15:12
浸水有無便便????
如有時間比佢哂下太陽
作者: kenbb    時間: 2011-7-8 15:13
我睇都係龜問題,眼冇神。
作者: waiman    時間: 2011-7-8 15:23
回復 Tg092009 的帖子

新養的? 箱中溫濕度如何? 用些什麼燈和多高?
作者: Star    時間: 2011-7-8 15:25
你比咩佢食呀?
作者: william    時間: 2011-7-8 15:33
個箱好似細過頭, 空氣要流通, 不用長期放食物, 最好餵新鮮菜葉........
作者: masterunion    時間: 2011-7-8 15:49
你開住一邊門比佢空氣流通d.....

作者: Tg092009    時間: 2011-7-8 15:52
未試過浸水因上星期天才買。暫時純龜糧(ZooMed),溫度約30-32,開冷氣時會開燈,剛加了抽氣扇。燈是UVA發熱的,距離底部約7-8吋。未買濕度計,底材是粟米砂.龜龜嚴重嗎??
作者: ming529529    時間: 2011-7-8 16:18
浸水先,唔好局住佢,比d新鮮菜佢睇下開唔開口
作者: suedama    時間: 2011-7-8 16:59
好逼吓wor...
作者: kinsumc    時間: 2011-7-8 17:17
回復 Tg092009 的帖子

建議師兄張把風扇裝番入面..
作者: tonytsang    時間: 2011-7-8 22:59
我用番自己經驗
我果隻盾番黎果陣,試過30-32度.
但係唔多精神,
用左100W之後38度左右就精神好多
係咪我隻盾特別情況?
因為我個SETTING同埋樓主都差唔多
作者: leofung    時間: 2011-7-9 00:44
好似幾逼,不如換個大0的既箱

作者: waiman    時間: 2011-7-9 00:52
Tg092009 發表於 2011-7-8 02:52
未試過浸水因上星期天才買。暫時純龜糧(ZooMed),溫度約30-32,開冷氣時會開燈,剛加了抽氣扇。燈是UVA發熱 ...

盾要溫度30-34c. 濕度40-50%, 你個UVA高度太低, 而且放係箱中間, 隻龜好昜結石.
UVA唔應放係箱中間, 要放係右邊形成梯度.

冇龜會一直係UVA燈下的, 你射住中間隻龜邊度種有地方走呀.

風扇要抽出, 不可吹入.

日頭要拿是個龜窩, 夜晚放返入去.

你欠UVB燈. 盾要高UVB.

作者: waiman    時間: 2011-7-9 01:01
tonytsang 發表於 2011-7-8 09:59
我用番自己經驗
我果隻盾番黎果陣,試過30-32度.
但係唔多精神,

唔係特別精神, 而係38度之時只好到處逃命.

作者: Tg092009    時間: 2011-7-9 02:06
多謝大家寶貴嘅資料,等我周末動工改改龜屋先。另外uvb燈放箱中間ok嗎?浸水要注意什麼,晚上做可以嗎?今天買了黑藥喂給盾臂吃,因牠仍有鼻水泡,希望一切快點好轉!
作者: waiman    時間: 2011-7-9 02:39
Tg092009 發表於 2011-7-8 13:06
多謝大家寶貴嘅資料,等我周末動工改改龜屋先。另外uvb燈放箱中間ok嗎?浸水要注意什麼,晚上做可以嗎?今 ...

UVB放箱中間, UVA儘量放右邊, 最好射一半係水盤.
浸33c水, 水位要低過鼻孔, 可晚上做.

作者: tonytsang    時間: 2011-7-9 02:42
waiman 發表於 2011-7-9 01:01
唔係特別精神, 而係38度之時只好到處逃命.

但係我之前32度,佢2日唔多行,同埋無排酸果d
一轉番38就好左好多and好快排酸
作者: waiman    時間: 2011-7-9 05:07
tonytsang 發表於 2011-7-8 13:42
但係我之前32度,佢2日唔多行,同埋無排酸果d
一轉番38就好左好多and好快排酸 ...

陸龜都係加熱就排大小, 所以好多人都用太陽燈射住泡水.
作者: Tg092009    時間: 2011-7-9 14:03
還想問龜會哽咽嗎?為何不用粟米砂是否這個問題?因發覺牠用手撥頭又常常chok頭兼會咀郁郁
作者: tonytsang    時間: 2011-7-9 14:11
咁姐係平時整番低d度??
但係盾唔係非洲動物咩?
非洲應該起馬都有35度以上嫁bo長年
小弟不才,唔知岩唔岩
作者: Tg092009    時間: 2011-7-9 19:04
哦!原來係咁。
作者: Star    時間: 2011-7-10 15:29
回復 tonytsang 的帖子

係...係非洲,但佢地會挖洞避暑,避過最熱既時間先出黎
作者: tonytsang    時間: 2011-7-10 16:02
star 師有道理~
我都係一日有4個鐘38度,
其他32左右~熱佢會入屋仔xd
有時38都出黎曬下~我覺得會似番大自然
以上個人經驗..不喜可無視
作者: Tg092009    時間: 2011-7-11 18:33

UVB要曬幾耐??
作者: waiman    時間: 2011-7-12 00:59
tonytsang 發表於 2011-7-10 03:02
star 師有道理~
我都係一日有4個鐘38度,
其他32左右~熱佢會入屋仔xd

熱, 入屋係冇用, 因為你個箱冇微氣候.
作者: waiman    時間: 2011-7-12 01:02
Tg092009 發表於 2011-7-11 05:33

UVB要曬幾耐??

UVB要曬10-12hr.

UVB燈之........... (危險警告)
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1387

作者: waiman    時間: 2011-7-12 01:03
Tg092009 發表於 2011-7-9 01:03
還想問龜會哽咽嗎?為何不用粟米砂是否這個問題?因發覺牠用手撥頭又常常chok頭兼會咀郁郁 ...

會哽咽, 亦會有塵粉.

作者: 綠冒mc    時間: 2011-7-12 15:40
首先問你一句,你隻盾係買度買,
應該有10cm,如果盾都比你養到死下死下,我覺得你應該吾好再養陸龜啦

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2