香港龜友論壇

標題: 巴西爆殼!! PLZ HELP! [打印本頁]

作者: ahching    時間: 2012-2-2 20:07
標題: 巴西爆殼!! PLZ HELP!

今日餵食時見到.  爬文睇過有機會因跌落地而爆,
佢系出走過2次 可能跌左落地. 但當時搵番檢查過無野. (同過左有一個月)
不過點都好!!! 麻煩各位睇下醫唔醫到.!!!! PLZ ><><

[岩岩落左龜精] PLZ HELP

作者: ashbone    時間: 2012-2-2 20:11
 (同過左有一個月)
咁宜家有乜唔妥呀

作者: ahching    時間: 2012-2-2 20:14
ashbone 發表於 2012-2-2 20:11
 (同過左有一個月)
咁宜家有乜唔妥呀

跌左有1個月 戈時無爆但唔知點解依家爆...

加左圖PLZ HELP!!!!
作者: ashbone    時間: 2012-2-2 20:18
ahching 發表於 2012-2-2 20:14

有冇食野?其他表現正常?
作者: ahching    時間: 2012-2-2 20:25
ashbone 發表於 2012-2-2 20:18
有冇食野?其他表現正常?

有食咖今朝(今朝餵左一次 打後無餵過龜)
仲好精靈. 岩岩隔離仲爬到好嘈....)
表現都正常
作者: ashbone    時間: 2012-2-2 20:32
ahching 發表於 2012-2-2 20:25
有食咖今朝(今朝餵左一次 打後無餵過龜)
仲好精靈. 岩岩隔離仲爬到好嘈....)
表現都正常 ...

如果冇傷到內臟,慢慢會埋口,只要傷口唔好有發炎就0K。

作者: ahching    時間: 2012-2-2 20:37
ashbone 發表於 2012-2-2 20:32
如果冇傷到內臟,慢慢會埋口,只要傷口唔好有發炎就0K。

我唔知有無爆到出黎呀D肉><
洗唔洗KEEP落龜精  我岩岩落左...
洗唔洗乾養先? 因仲有另一隻同住 大佢3-6CM...
我驚會整到傷口.
作者: ashbone    時間: 2012-2-2 21:02
ahching 發表於 2012-2-2 20:37
我唔知有無爆到出黎呀D肉><
洗唔洗KEEP落龜精  我岩岩落左...
洗唔洗乾養先? 因仲有另一隻同住 大佢3-6CM ...

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=2215&extra=
可以参考用法......可以既話最好暫時分開養。

作者: ahching    時間: 2012-2-2 21:12
ashbone 發表於 2012-2-2 21:02
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=2215&extra=
可以参考用法......可以既話最好暫 ...

唔該CHING, 岩岩想搵又搵唔到篇文.
但我分開養唔到, 我無多一支暖管. 驚冷到佢

ANYWAY! THX CHING!!!:)
作者: ashbone    時間: 2012-2-2 21:18
ahching 發表於 2012-2-2 21:12

搵塊格仔板或者其他膠板隔開佢得唔得,主要係驚其他龟搞佢

作者: ahching    時間: 2012-2-2 21:22
ashbone 發表於 2012-2-2 21:18
搵塊格仔板或者其他膠板隔開佢得唔得,主要係驚其他龟搞佢

UMMMMM. 我無格仔板... 用個蓋隔我又驚無野遮住俾佢又出走=.=
要諗諗計先我...

作者: sukky    時間: 2012-2-2 21:28
ahching 發表於 2012-2-2 20:14

初時可能沒留意到,有輕微的爆殼吧.
作者: sukky    時間: 2012-2-2 21:29
ahching 發表於 2012-2-2 21:12

但你隻龜出走左兩次都唔幫佢加番個蓋?
總之點都好啦 , 一系你加塊布上去 (吉D洞)披系上面先
作者: ahching    時間: 2012-2-2 21:32
sukky 發表於 2012-2-2 21:28
初時可能沒留意到,有輕微的爆殼吧.

當時有CHECK過幾次, 無野, 同佢一樣精靈SO覺得無傷到.
但可能我太粗心大意睇唔到><
作者: ahching    時間: 2012-2-2 21:34
sukky 發表於 2012-2-2 21:29
但你隻龜出走左兩次都唔幫佢加番個蓋?
總之點都好啦 , 一系你加塊布上去 (吉D洞)披系上面先 ...

我有落開蓋, 出走2次系曬太陽無落蓋戈時.
我行開左5MINS就唔見左佢=.=!!

THX CHING.
作者: sukky    時間: 2012-2-2 21:36
ahching 發表於 2012-2-2 21:34
我有落開蓋, 出走2次系曬太陽無落蓋戈時.
我行開左5MINS就唔見左佢=.=!!

我曬太陽刀系捉佢地落地下曬XD
所以曬果陣刀要好小心><!
同埋又驚太陽猛會中"鼠"

你幫佢茶便利妥碘酒, 乾養30MIN以上放返落水
作者: blueblue    時間: 2012-2-2 21:53
haha... it is all fine la
作者: ahching    時間: 2012-2-2 21:53
sukky 發表於 2012-2-2 21:36
我曬太陽刀系捉佢地落地下曬XD
所以曬果陣刀要好小心>

便利妥碘酒??  怒我真系唔識系邊到買><
同幾錢支;?
作者: sukky    時間: 2012-2-2 22:02
ahching 發表於 2012-2-2 21:53
便利妥碘酒??  怒我真系唔識系邊到買><
同幾錢支;?

30蚊樓下都買到
便利妥碘酒系'屈神屎'同藥房都有賣~~
作者: ahching    時間: 2012-2-2 22:06
sukky 發表於 2012-2-2 22:02
30蚊樓下都買到
便利妥碘酒系'屈神屎'同藥房都有賣~~

茶少少就OK??
好! 後日都無好就去買;.!
作者: sukky    時間: 2012-2-3 17:15
ahching 發表於 2012-2-2 22:06
茶少少就OK??
好! 後日都無好就去買;.!

用碘酒滴落棉花棒,d棉花棒吸收左 (就黎滴出黎)就茶落去, 但茶之前要索乾隻龜d水
作者: kentam2008    時間: 2012-2-3 20:28
篇文最低仲有巴姐係到
作者: wing姐    時間: 2012-2-4 18:35
佢仲好似反殼wor~你成日唔俾水佢 ???
作者: ahching    時間: 2012-2-4 21:16
wing姐 發表於 2012-2-4 18:35
佢仲好似反殼wor~你成日唔俾水佢 ???

唔系呀~我有落暖管所以d水都有10cm深,無試過乾養咖我....
就算夏天都會比淺水佢浸咖~

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2