香港龜友論壇

標題: 盾臂龜設置 [打印本頁]

作者: 盾臂小子    時間: 2012-1-14 11:18
標題: 盾臂龜設置
請問一下各位養龜高手.我想買個長60cm箱養盾臂龜

如果我裝三個陶瓷燈頭.
第一個頭.裝在箱15cm-陶瓷燈
第二個頭.裝在箱30cm-UVA燈
第三個頭.裝在箱45cm-UVB燈

甘裝有無問題.頭同頭之間會唔會太近?
我個陶瓷燈有成75W.太近D UVA燈會唔會整爆佢?

作者: 小豹    時間: 2012-1-14 11:28
我個箱都係60cm,我中間放一個75w射燈,兩邊一個60w同75w陶瓷燈,夜晚用,日頭開射燈加uvb光管,溫度32~35,冷點28,濕度50~70,夜晚開2盞陶瓷燈,溫度30~33,冷點26.濕度40~50中間會噴下水!
作者: 龜大哥    時間: 2012-1-14 11:31

回復 小豹 的帖子

甘裝無問題?

作者: 小豹    時間: 2012-1-14 11:33
如果可以買大小小,我個60cm箱都覺細,不過2個月後搬屋會換個80cm的,等龜龜們住得舒服d
作者: 小豹    時間: 2012-1-14 11:40
有無相睇
作者: 盾臂小子    時間: 2012-1-14 11:40
回復 小豹 的帖子

多20cm真係好見使.龜龜又可舒服D
請問一下溫度計條溫控線應裝在那?
近陶瓷燈or唔近陶瓷燈個邊?
作者: 小豹    時間: 2012-1-14 11:51
我覺離箱底最好,擺係燈付近溫度一度高!
作者: 小豹    時間: 2012-1-14 11:54
我個箱有2個溫度計,一個for熱度同濕度,1個for冷度,分開好d
作者: 盾臂小子    時間: 2012-1-14 11:57
回復 小豹 的帖子

thx.............
作者: 小豹    時間: 2012-1-14 11:59
唔洗客氣,爬多d文可學到好多野,我都係初學者,好多野都唔識
作者: waiman    時間: 2012-1-14 12:29
盾臂小子 發表於 2012-1-13 22:18
請問一下各位養龜高手.我想買個長60cm箱養盾臂龜

如果我裝三個陶瓷燈頭.

UVA燈唔應係中間, 因為要造出溫度梯度, 所以第二個頭裝UVB, 第三個頭裝UVA.
作者: 龜大哥    時間: 2012-1-14 12:43

回復 waiman 的帖子

作者: 小豹    時間: 2012-1-14 13:03
裝係中間會點?
作者: waiman    時間: 2012-1-14 15:37
小豹 發表於 2012-1-14 00:03
裝係中間會點?

裝係中間難形成梯度.

所謂溫度梯度, 即有從熱到冷的連續溫度區域, 讓龜可時刻據自己身体當下不同的溫度需要, 而去不同的溫度區域調節自己.

加熱燈正下方係溫度最高既, 一般來講係超過龜既長時間正常需要, 龜唔會長時間係加熱燈正下方高溫烤干自己, 而會去离開正下方一D既區域度. 如果你裝UVA係中間, 咁造溫度梯度既可用距离就少左, 難有理想梯度, 而且等於迫隻龜去箱兩旁生活.

如加熱燈裝係一邊, 咁將箱中間調到溫度最適合龜, 咁會令到龜有最大化的最佳生活空間, 龜係箱中間生活, 亦更方便觀賞, 也方便在中央的UVB燈照到龜.
作者: 小豹    時間: 2012-1-14 18:44
我照你方法做,將uvb燈放最右邊,直射溫度40度,好高,冷區21好低,點算,我用75w!60x40x40
作者: 龜大哥    時間: 2012-1-14 20:14
分別好大.,.....
作者: kobe    時間: 2012-1-14 20:25
放高D支燈得嗎?
作者: 龜大哥    時間: 2012-1-14 20:41
佢話陶瓷燈放左,中間uvb,最右先uva
作者: 小豹    時間: 2012-1-14 20:52
冇得再高~_~唔係,我射燈放右,中間同左邊各一陶瓷燈,uvb燈擺光管位
作者: 龜大哥    時間: 2012-1-14 20:58
我裝個陶瓷燈最左,都有28-32
裝二個陶瓷燈會唔會太熱?
作者: kobe    時間: 2012-1-14 21:11
我覺得會!

作者: 小豹    時間: 2012-1-14 22:23
一個75我,一個65w!但夜晚溫度32左右哦,冷點28
作者: 小豹    時間: 2012-1-14 22:47
咁係咪拆掉65w佢?
作者: 小豹    時間: 2012-1-14 22:49
咁我依家拆咗個65w佢
作者: waiman    時間: 2012-1-15 00:48
小豹 發表於 2012-1-14 05:44
我照你方法做,將uvb燈放最右邊,直射溫度40度,好高,冷區21好低,點算,我用75w!60x40x40 ...

冷區太低, 直射正下方溫度太高, 代表個燈既照射角度範圍設計太窄, 不適合你個箱用, 要改用照射角度範圍闊D既燈.
射燈有各不同照射角度範圍既設計, 越窄角度照射, 下方就越熱, 遠方就越凍, 加闊照射角度就反之, 下方熱力減弱, 遠方熱力增強.

個箱最重要就係, 要搵到適合照射角度範圍既加熱燈, 千祈咪人地個個話用開邊隻燈好, 你就用果隻, 除非人地個箱同你個箱100%一樣大.

找到適合照射角度範圍既加熱燈後, 最方便的方式, 就是接到光暗制, 咁就可以任意調溫度, 如果唔系就要買定幾個不同瓦數既燈, 因為天氣暖返又會過熱, 天氣凍返又會唔夠熱, 又要再換燈, 換黎換去.

最正方既方法, 係依書本或依老手建議的箱正中溫度, 用光暗制調好後, 觀察幾日, 甚至可加D減D, 直至當見到龜白天會訓到風車咁果陣時, (風車=即龜感到溫濕度都最舒服, 又感到好安全之時, 就會四肢連頭盡量伸長出黎曬), 移走龜, 用個溫度計測龜訓既位罝既溫度, 呢個就系佢最中意既最佳溫度, 咁開始正式調光暗制, 調到個箱正中間, 就係佢最中意既最佳溫度, 而加熱燈正下方是33-35c. 當然, 如果見到隻龜中意34c或以上, 咁就唔洗調箱正中間34-35c啦, 就調熱燈正下方是33-35c, 箱正中間低兩度, 31-33c. 進階更好的方法, 係加熱燈插到光暗制, 光暗制插到溫控.

晚上陶瓷燈是獨立插到溫控, 進階更好的方法, 係陶瓷燈插到光暗制, 光暗制插到溫控.

全年自動Setting:

作者: 龜大哥    時間: 2012-1-15 01:03
如果光暗制你白天25度set同你夜晚20度set都唔一樣.不如用溫控
作者: waiman    時間: 2012-1-15 01:06
小豹 發表於 2012-1-14 09:23
一個75我,一個65w!但夜晚溫度32左右哦,冷點28

夜晚溫度32,冷點28 = 唔得.
夜晚要凍, 盾夜晚要冷熱點23-27c.

作者: 龜大哥    時間: 2012-1-15 01:09
waiman 發表於 2012-1-15 01:06

我夜晚比佢25-28
試過比佢23度就傷風 -.-
作者: waiman    時間: 2012-1-15 01:09
6sn7 發表於 2012-1-14 09:28
我隻66全天都在曬點下面,我set 曬點34度會唔會太低?

請測29摟.

作者: waiman    時間: 2012-1-15 01:19
龜大哥 發表於 2012-1-14 12:03
如果光暗制你白天25度set同你夜晚20度set都唔一樣.不如用溫控

睇唔明你講乜?

白天用UVA加熱燈, 禁用陶瓷, 夜晚用陶瓷, 禁用UVA加熱燈的.

UVA加熱燈直接上溫控 = 快速燒燈.

作者: 小豹    時間: 2012-1-15 01:24
waiman 發表於 2012-1-15 01:06

豹同盾的溫度係唔係差唔多?
作者: waiman    時間: 2012-1-15 01:29
龜大哥 發表於 2012-1-14 12:09
我夜晚比佢25-28
試過比佢23度就傷風 -.-

比佢23度就傷風, 唔代表冷熱點23-27c會傷風.
因為 "冷熱點" 23-27c, 唔係話 "溫度可" 用23-27c, 而係山洞係熱區27c, 遠處泠區23c, 龜係山洞訓有27c.
作者: 龜大哥    時間: 2012-1-15 01:33
waiman 發表於 2012-1-15 01:19
睇唔明你講乜?

白天用UVA加熱燈, 禁用陶瓷, 夜晚用陶瓷, 禁用UVA加熱燈的.

請問點解白天唔用陶瓷
夜晚我就知點解唔用UVA
我都是用UVA加溫控.有什麼問題?
作者: 龜大哥    時間: 2012-1-15 01:36
waiman 發表於 2012-1-15 01:29
比佢23度就傷風, 唔代表冷熱點23-27c會傷風.
因為 "冷熱點" 23-27c, 唔係話 "溫度可" 用23-27c, 而係山洞 ...

明白...................
作者: waiman    時間: 2012-1-15 01:40
小豹 發表於 2012-1-14 12:24
豹同盾的溫度係唔係差唔多?

網上文:

蘇卡達龜, 盾臂龜:主要分佈於非洲中部,西起毛裡塔尼亞、塞內加爾,向東到埃塞俄比亞。成年背甲70公分左右。白天溫度30-34度,夜晚24-26度;濕度40%-50%。草食性,易患結石、消化系統、缺鈣等病。

豹紋陸龜:主要分佈於非洲東部和南部。成年背甲55公分左右。白天溫度32-35度,夜晚24-26度;濕度60%-70%。草食性,易患挑食、消化系統、體內寄生蟲等病。

作者: waiman    時間: 2012-1-15 02:47
龜大哥 發表於 2012-1-14 12:33
請問點解白天唔用陶瓷
夜晚我就知點解唔用UVA
我都是用UVA加溫控.有什麼問題? ...

燈泡/聚光燈是以光線加熱皮膚表面; 陶瓷燈是遠紅外線向下直射加熱, 此紅外線能穿透入龜的皮層之下, 使龜體內的水分子共震磨擦發熱, 而直接從龜體內失去水份. 用了陶瓷燈就要特別留意龜箱中的濕度, 要控制到晚間濕度比白天高.

日夜用陶瓷 = 烤龜.

加熱燈直接上溫控 = 快速燒燈.

因為當室溫接近臨界點之時, 燈會經常開關, 燈最忌經常開關.
燈絲的特性, 是在冷態時電阻力低, 熱態時電阻力高, 燈絲發熱時電阻力高, 通過的電流就小, 但開燈時那一剎, 燈絲是在冷態, 故電阻力低, 所以會突然有比正常平時多的迅間大電流沖激, 故大都是開燈通電那一剎那燒斷了燈絲, 而UVA用溫控, 會形成頻頻開關故短壽.

但如加了個調光器, 就成了限制電流到比正常低1-2%, 而且再加上並非一直調到100%去用, 所以開燈通電那一剎那, 本就減少了一半或一半以上的電流沖激, 因此燈絲不再容易燒斷, 還會變成比一般正常使用的, 耐用多1.5-2.5倍, 而且還可任意調溫度.

如加了個調光器, 再插到溫控, 在室溫接近臨界點, 燈會經常開關之時, 調光器輕微調一下, 就會不再經常開關啦.
作者: 龜大哥    時間: 2012-1-15 11:05
回復 waiman 的帖子

非常有用
作者: waiman    時間: 2012-1-16 01:12
6sn7 發表於 2012-1-15 11:27
啱啱试咗,UVA全開,曬點成40度,佢鐘意訓果度36.9,幾次攞開都爬返接近地方,點算? ...

29摟有:

如果見到隻龜中意34c或以上, 咁就唔洗調箱正中間34-35c啦, 就調熱燈正下方是33-35c, 箱正中間低兩度, 31-33c. 進階更好的方法, 係加熱燈插到光暗制, 光暗制插到溫控.

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2