香港龜友論壇

標題: 蛇頸龜的個人心得,簡介 [打印本頁]

作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-16 22:20
標題: 蛇頸龜的個人心得,簡介

蛇頸龜

長頸龜(蛇頸龜) Snake-Necked turtle
學    名   Chelodina siebenrocki  
  原 產 地    澳洲,新幾內亞
  棲息環境    緩流沼澤地帶.
  體    長    背甲18-25公分.
  適    溫    攝氏23-32度.
      繁殖     卵生

缸的大少:  12" 或以上

水陸比例: 10:0 (絕少上岸) 慳埋個浮台

糧食:龜糧,魚仔,蝦仔,蝦干,螺.....等等

濾水: 最好當然是濾筒  還有潛濾 掛濾,頂濾......等等  (看你的個濾要求)

燈: 燈會增加龜的食慾,同維他命d ,一星期一次曬太陽(15-30分)) (有水浸 不是乾曬)
(我呢支係養魚用的UVA燈)

水:隔夜水,水喉水+除"綠"氣的化學用品  
    不要直接用水喉水  對水龜是一個大問題

最好清缸養 龜多在缸內到處游泳  有過多的裝飾會影響龜的活動空間

要有淺水區 方便龜休息

放龜缸的地方是暗的更好....  在黑暗的環境 對蛇頸來說是活動的好時間  太光猛反而會躲起來.
剛剛換完水 環境太光猛 開始躲到山洞  找尋安全感
[youtube]bL0Br1cQU3o&list=UUk_4Silfyey1BK91wZ0f-Fg&index=1&feature=plcp[/youtube]

以下照片是由2支房燈  拍出來的效果 所以會很光猛.  又是這一句  黑暗的地方放龜缸是最好                                          

苗的設定

最初入龜 水位要浸個整隻龜 再高少少  已經可以  最好加個山洞 令龜有安全感

當養了2星期以上 而且已開口 便可以提高水位  

開始培養1個多水的空間如他們  水位要慢慢的增加 讓龜去習慣

開始成長了  可以換新缸 設定跟上面差不多

長大了 SWIM的能力提高了 水位可以提高一點  還是要有山洞(上圖有2個不同的山洞,水位高度也不同)~~  留多一點的位置給龜

變了成體

買個膠BOX 方便換水  

如果閣下有能力有空間 最好當然是大玻璃缸  有過濾 更好~

成長了  不需要山洞  只要清缸

身體特徵:長長的頸
頸是不受甲的保護 頸會成為其他龜攻擊的地方,所以 不要混養其他龜(可混養同一種)但有發現有打架,要令龜有傷害 等等 要分開養

------------------------------------------------------------------------------------

他們會咬自己的手,腳,甲  這是他們的習慣..... 不用怕 (2分07秒開始)
[youtube]6LicEa24Wbk[/youtube]

繁殖

1男1女的龜放在同一個缸  而且水位一定要高  龜才會去出動 (曾經試個用低/高水位去測試)  龜會自己去完成
1.去"文"下對方條頸
2.爬上雌性的龜身上 (不一定會成功)
3.呢D唔使講LA  哈哈  (咁樣講  大家睇完都唔會明  去片..)

[youtube]KY1tskiHNTA[/youtube]
[youtube]Urp3lFtYri8&feature=related[/youtube]
[youtube]Xw7dpuZKSXQ&feature=related[/youtube]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
由2011年4月開始養蛇頸龜,最初係俾佢條長頸吸引左,這種龜是晚熟,對任何事都有介心,冇安全感,所以要俾個山洞,缸有任何變動,會馬上游回山洞.
不要隨便改動他們的生活環境,當龜同你熟悉,便會很主動的跟你玩.他們喜歡在水中生活,如果打算會從水中拿出來手中,桌上玩的, 請轉養其他龜.這樣做會把龜嚇怕.

活潑的蛇頸
[youtube]uKT6ug9k31Q[/youtube]
[youtube]Nxp-9W6Qq30[/youtube]
[youtube]5jMVnVJvAgk[/youtube]

[youtube]QtGEpkhU-ZM&feature=related[/youtube]
[youtube]UcDKdlmVeXw[/youtube]
[youtube]xHvVNVhOw-w[/youtube]
[youtube]dzy5UE7TpNM[/youtube]

[youtube]7LDP_O7WFuY[/youtube]
成體龜

[youtube]h04x0m7WHvY[/youtube]
謝謝觀看

作者: kitkit987    時間: 2011-6-16 22:28
支持糖糖
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-16 22:31
kitkit987 發表於 2011-6-16 22:28
支持糖糖

謝謝   你隻油彩養成點
作者: kitkit987    時間: 2011-6-16 22:46
蛇頸之友 發表於 2011-6-16 22:31
謝謝   你隻油彩養成點

好鬼生猛,成個過度活躍症細路咁
我重買多左兩隻黑旦
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-16 22:52
kitkit987 發表於 2011-6-16 22:46
好鬼生猛,成個過度活躍症細路咁
我重買多左兩隻黑旦

我都入左隻黑旦  養左2日 不過未開口  奇X入的
作者: kitkit987    時間: 2011-6-16 22:54
蛇頸之友 發表於 2011-6-16 22:52
我都入左隻黑旦  養左2日 不過未開口  奇X入的

我個兩隻黑旦買番黎就開口
作者: chim    時間: 2011-6-16 22:59
Support...
作者: Jason_龜龜    時間: 2011-6-16 23:49
回復 蛇頸之友 的帖子

C兄借問聲你個缸一set幾錢 因為我想換缸thx!!
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-16 23:54
Jason_龜龜 發表於 2011-6-16 23:49
回復 蛇頸之友 的帖子

C兄借問聲你個缸一set幾錢 因為我想換缸thx!!

缸+石 $70......   前日入左1個...
作者: trevon    時間: 2011-6-16 23:55
wwwwwwwwwwwwwww
作者: carolcarolam    時間: 2011-6-17 01:14
你隻食蝸點呀~ 幾時post下佢既近照.
作者: 广西龟友    時間: 2011-6-17 04:02
环境不错--
作者: 6龜    時間: 2011-6-17 05:29
支持天使糖糖
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-17 07:04
carolcarolam 發表於 2011-6-17 01:14
你隻食蝸點呀~ 幾時post下佢既近照.

今晚post 呢排都係好少郁。
作者: p001d001    時間: 2011-6-17 09:33
之前養過一隻一個月就死左T_T唔知係咪養果時係咪有野出錯   諗起都好唔開心......
作者: 藍血人    時間: 2011-6-17 10:46
回復 kitkit987 的帖子

我幾隻旦都係黑旦最活躍最好玩
知唔知我係邊個
作者: 藍血人    時間: 2011-6-17 11:00
回復 蛇頸之友 的帖子

黑旦會好快開, 好好玩
作者: .jpg    時間: 2011-6-17 12:15
我都想養翻隻..
不過唔食糧比較頭癢..
作者: kitkit987    時間: 2011-6-17 12:53
藍血人 發表於 2011-6-17 10:46
回復 kitkit987 的帖子

我幾隻旦都係黑旦最活躍最好玩

估唔到開估
作者: boy330boy    時間: 2011-6-17 13:05
蛇頸咬人痛唔痛嫁?
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-17 13:05
.jpg 發表於 2011-6-17 12:15
我都想養翻隻..
不過唔食糧比較頭癢..

50%  食糧  看運氣
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-17 13:09
boy330boy 發表於 2011-6-17 13:05
蛇頸咬人痛唔痛嫁?

未試個  找天試下
作者: boy330boy    時間: 2011-6-17 13:26
蛇頸之友 發表於 2011-6-17 13:09
未試個  找天試下

haha.好.我都想買蛇頸.但係見佢條頸咁長.好易比佢咬到
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-17 13:29
boy330boy 發表於 2011-6-17 13:26
haha.好.我都想買蛇頸.但係見佢條頸咁長.好易比佢咬到

捉後面   唔怕。
作者: boy330boy    時間: 2011-6-17 13:32
蛇頸之友 發表於 2011-6-17 13:29
捉後面   唔怕。

姐係要好似鱷龜咁捉
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-17 13:36
boy330boy 發表於 2011-6-17 13:32
姐係要好似鱷龜咁捉

而家係公司,回家再貼圖,看了便會明白。大約8:30pm回來看吧。
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-23 00:19
已更新部份photo.
作者: acegi2000    時間: 2011-6-23 01:46
好想試下養
但可唔可以唔用過濾器
日日換水

作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-23 08:11
acegi2000 發表於 2011-6-23 01:46
好想試下養
但可唔可以唔用過濾器
日日換水

唔用濾水,2,3天也可以。
作者: nickszp    時間: 2011-6-23 15:28
boy330boy 發表於 2011-6-17 13:05
蛇頸咬人痛唔痛嫁?

個人經驗,同蛋龜相比,真系唔算痛,無破皮見紅。
作者: nickszp    時間: 2011-6-23 15:36
其實蛇頸好中意急埋,有水榕造景養好中意急喺水榕同沉木中間,喺樹葉中伸個頭出來抖氣。而且中意喺有斜面的沉木或石頭上訓覺,因為伸頭透氣方便。但系衰在好容易激動,一有得吃就唔理三七二十一橫衝直撞撲埋去,好快就將D佈景破壞曬。
作者: 變色龍    時間: 2011-6-23 15:43
正................
作者: carolcarolam    時間: 2011-6-23 17:26
我想問下蛇頸苗, 食幾多野架. 而家得3-4cm.
同埋我見佢食野, 一啖就吞落條頸到, 如果餵蝦肉+糧, 佢會唔會'芹''親架.

作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-23 20:08
carolcarolam 發表於 2011-6-23 17:26
我想問下蛇頸苗, 食幾多野架. 而家得3-4cm.
同埋我見佢食野, 一啖就吞落條頸到, 如果餵蝦肉+糧, 佢會唔會' ...

開口先,才俾多d
作者: carolcarolam    時間: 2011-6-23 20:14
蛇頸之友 發表於 2011-6-23 20:08
開口先,才俾多d

開左口, 頭先餵佢食, 食左三小舊仔.
唔知係咪佢太細, 同埋唔熟悉.
佢好靜呀!
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-23 20:19
carolcarolam 發表於 2011-6-23 20:14
開左口, 頭先餵佢食, 食左三小舊仔.
唔知係咪佢太細, 同埋唔熟悉.
佢好靜呀!  ...

最初係咁,正常現象。熟左就冇問題。我現在每天餵70-80小粒。食哂。
作者: carolcarolam    時間: 2011-6-23 20:24
蛇頸之友 發表於 2011-6-23 20:19
最初係咁,正常現象。熟左就冇問題。我現在每天餵70-80小粒。食哂。

你餵邊隻糧呀?
我想問你, 你上次話買缸同濾水器, 70元, 係邊間買的. 同埋你用幾多吋既缸養. thx~
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-23 20:30
carolcarolam 發表於 2011-6-23 20:24
你餵邊隻糧呀?
我想問你, 你上次話買缸同濾水器, 70元, 係邊間買的. 同埋你用幾多吋既缸養. thx~ ...

Pm左你。
作者: lishingyan    時間: 2011-6-23 21:20
回復 蛇頸之友 的帖子

文更多更好
But支持
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-23 21:42
lishingyan 發表於 2011-6-23 21:20
回復 蛇頸之友 的帖子

文更多更好

多謝提供意見,內容會再更新。
作者: lishingyan    時間: 2011-6-23 21:43

回復 蛇頸之友 的帖子

無駛

期待中
作者: jasonsz    時間: 2011-6-23 21:45
676甲又幾型
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-6-24 16:38
謝謝 白髮兄。
作者: carhung    時間: 2011-7-2 20:51
蛇頸之友 發表於 2011-6-16 22:20
蛇頸龜
簡介

嘩...好詳細....真係good....如果有多d龜友都好似你咁就好....令到新手都知點入手養龜ma
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-7-2 20:56
carhung 發表於 2011-7-2 20:51
嘩...好詳細....真係good....如果有多d龜友都好似你咁就好....令到新手都知點入手養龜ma ...

簡介是轉貼 ,下方才是自己的
作者: carhung    時間: 2011-7-2 21:07
蛇頸之友 發表於 2011-7-2 20:56
簡介是轉貼 ,下方才是自己的

唔怕la...你都有做過野....點都好...thx^v^
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-7-2 21:08
carhung 發表於 2011-7-2 21:07
唔怕la...你都有做過野....點都好...thx^v^

謝謝你的意見
作者: siujiong    時間: 2011-7-4 22:57
點解你隻龜會咬自己...我d黑旦都係咁
作者: 蛇頸之友    時間: 2011-7-4 23:07
siujiong 發表於 2011-7-4 22:57
點解你隻龜會咬自己...我d黑旦都係咁

食自己的脫皮
作者: chrischung    時間: 2011-8-7 21:22
Very informative!
作者: fafafa3    時間: 2012-2-14 20:25
c兄.冇暖管得5得,要幾度
作者: fafafa3    時間: 2012-2-14 20:28
冇暖管得5得
作者: fafafa3    時間: 2012-2-14 20:29
只有18℃
作者: dereklambchop    時間: 2012-2-23 09:57
尋晚唔該哂師,夜嗎嗎叫你call我,星期六去買蛇...............................頸!
作者: dereklambchop    時間: 2012-2-23 10:51
回復 dereklambchop 的帖子

唔該師兄,我想問有無見過呢款有㸃的蛇,貴唔貴?
http://www.hkherp.org/newforum/f ... &extra=page%3D1
作者: thomas2835    時間: 2012-3-21 15:38
supporttttttttttttttttttt!!!!!!!!!
學到好多野~~~~~~great!!!!!

作者: lclling1013    時間: 2012-3-22 12:46
搞到我都好想養
作者: thomas2835    時間: 2012-3-25 22:17
回復 蛇頸之友 的帖子

師兄~你會5會有蛇頸苗放?

作者: thomas2835    時間: 2012-3-26 14:46
回復 thomas2835 的帖子

會5會平d放比我嫁??
魚街邊到????
作者: ahlong3    時間: 2012-3-26 16:28
冇見幾個月咁多蛇頸既又就黎比你搞到想買
我果隻大得好快好鬼生猛手指放近小小都咬
作者: 蛇頸之友    時間: 2012-3-27 01:34
thomas2835 發表於 2012-3-26 14:46
回復 thomas2835 的帖子

會5會平d放比我嫁??

=_=  不賣  是自養   上面已經答左你一次 =.=

藍衣, 奇珍, 水中情 應該有
作者: Cutto033    時間: 2012-3-27 20:19
非常詳盡
作者: guy    時間: 2012-3-27 20:33
dereklambchop 發表於 2012-2-23 10:51
回復 dereklambchop 的帖子

唔該師兄,我想問有無見過呢款有㸃的蛇,貴唔貴?

龜仔有呀
作者: dereklambchop    時間: 2012-3-27 21:16
回復 guy 的帖子

唔該,不過好似幾貴!
作者: mui0715    時間: 2012-4-6 01:16
我而家養緊幾隻平價龜,心思思想買蛇頸但價錢不便宣所以想做多D功課
謝謝樓主個POST先,好精彩

蛇頸係邊度買比較好?
我見魚街都唔係太多選擇
作者: giannichong    時間: 2012-4-6 01:30
不如講下甜甜圈, 忍者龜~~hehe
作者: 蛇頸之友    時間: 2012-4-6 17:34
謝謝橙兄  置頂
作者: 金磚大龜    時間: 2012-4-8 19:31
好有用!感謝!!
作者: 5識養龜GA人    時間: 2012-4-9 18:36
o左
作者: 5識養龜GA人    時間: 2012-4-9 19:45
5系....覺得隻龜好(經)
作者: pkick    時間: 2012-4-10 13:20
回復 蛇頸之友 的帖子

蛇頸兄...我琴日終於入左2隻蛇頸啦...但係未開口
作者: 蛇頸之友    時間: 2012-4-11 01:04
pkick 發表於 2012-4-10 13:20
回復 蛇頸之友 的帖子

蛇頸兄...我琴日終於入左2隻蛇頸啦...但係未開口

你試下呢隻糧  
9隻蛇頸都食呢隻糧  最近轉的  (之前食命脈)

作者: pkick    時間: 2012-4-15 11:06
回復 蛇頸之友 的帖子

蛇頸兄...我哥2隻蛇仔...係缸入面吾多郁動...成日呢係D洞入面..淨係伸個頭上水抖氣...正吾正常架?

作者: pkick    時間: 2012-4-15 12:33
肯開口...就係吾郁...係食野先郁
作者: kfp510    時間: 2012-5-10 07:52
............
作者: suepi    時間: 2012-6-19 16:10
極之LIKE;
師兄我家下都專玩蛇頸
作者: tomtomthecat    時間: 2014-1-4 00:58
蛇頸之友你好
有事請教
我養了一隻蛇頸幾年
平時會餵紅蟲和活的小魚
請問可以多混養一兩隻蛇頸龜苗嗎?
不知道牠會不會傷害龜苗...
謝謝
作者: tomtomthecat    時間: 2014-2-10 03:47
回復 tomtomthecat 的帖子

謝資料
作者: RickyLee    時間: 2014-4-7 00:38
有一點想補充,不論是扁頭或是紋面都有上陸地哂太陽的習慣,只是飼養環境對介心較重的蛇頸來說感到不安全才不上岸,所以很少人看見牠們上岸才出現這些品種不會上岸的說法……
作者: 神山大帝    時間: 2014-4-7 01:02
Support!
Btw,紅肚側頸的養法一樣嗎?
作者: 蝦米仔仔    時間: 2014-4-8 17:55
我個隻今日走左…
我都吾知咩原因…
作者: philipanz    時間: 2014-4-17 20:22
紧急请教。蛇頸兄,我养住一只15cm蛇頸。今日放一只5cm蛇頸落缸。过左一阵,大蛇頸咬左细蛇頸一啖(龟壳边)。分开一阵之后,又放埋一齐。又见大蛇頸鬼鬼鼠鼠感望住细,埋拒身。里种情况下,系吾系应该分开养。
作者: 祖堯yiu    時間: 2015-8-21 03:28
有無蛇頸群可以交流下

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2