香港龜友論壇

標題: 求助”刀背蛋bb幾日唔食野 仲發現頭部生水泡類似 [打印本頁]

作者: Kichung226    時間: 2019-10-10 23:09
標題: 求助”刀背蛋bb幾日唔食野 仲發現頭部生水泡類似
求解救方法

作者: cloudtse1212    時間: 2019-10-15 22:28
買咗幾耐?餵乜?啱啱買可能未適應,餓幾日可能會開口
作者: angela20033    時間: 2019-11-1 00:03
可能腐皮或生疥瘡,腐皮機會大啲。建議乾養,每日幫佢塗抹消炎軟膏,因為靠近眼部,最好係可以用係眼部附近嘅藥;
作者: angela20033    時間: 2019-11-1 00:10
每日晒適量太陽(注意水溫唔好俾佢感冒);餵食時放水中,10分鐘左右,一日1~3次。大概1個星期至1個月會好。龜龜通常鍾意食蝦,
作者: angela20033    時間: 2019-11-1 00:19
可餵蝦乾開食,餵食時可在水中加入維他命C、礦物質粉補充營養。另外注意到佢嘅手好似都有腐皮,我諗,佢腐皮係因為應激反應,靜養,
作者: angela20033    時間: 2019-11-1 00:25
冇咩事唔好掂佢,等佢適應左環境,熟悉你後會慢慢好,對了記得注意水質,水質唔好都會引起腐皮,腐皮詳細內容你自己上網再查下!
作者: angela20033    時間: 2019-11-1 00:30
同埋佢咁細個,對溫度好敏感,一定一定要注意水溫,手溫,掂得多同耐會容易令佢感冒甚至肺炎,肺炎好易死。希望幫到龜龜,救得切佢!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2