香港龜友論壇

標題: 飛河急;[ [打印本頁]

作者: 肥貓樂樂    時間: 2011-10-19 20:31
標題: 飛河急;[

唉前幾日仲好地地完全冇事
呢幾日太忙只係喂佢食野都冇咩點理
今日諗著拎佢出黎刷下背就咁了;[
我未UP到相搞緊...

用左龜精所以咁既色
食野冇問題都係平時食咁多
同埋都有精神

作者: TeddyLei    時間: 2011-10-19 20:37
哇=.=...都幾大獲wo...
作者: 肥貓樂樂    時間: 2011-10-19 20:39
回復 TeddyLei 的帖子

係呀養龜咁耐第一次搞到咁TT
作者: ron410    時間: 2011-10-19 20:40
超嚴重呀
作者: 肥貓樂樂    時間: 2011-10-19 20:40
回復 ron410 的帖子

係呀希望有高手幫到我啦...
作者: hyy    時間: 2011-10-19 20:43
OH...睇到都覺痛...
希望龜龜快D冇事啦
作者: TeddyLei    時間: 2011-10-19 20:43
我個人建議帶佢睇一睇獸醫好d..
作者: jackielee    時間: 2011-10-19 20:43

你的缸沒有濾水?好嚴重..佢一定好痛........,我會用日本萬能金黃粉,是魚用的,養飛河水質要求高的,清缸養最好,你請教下中蜂啦
作者: 無底深淵    時間: 2011-10-19 20:47
節錄自我系某壇出既介紹文......

飛河龜對水質要求極高,
在飼養環境的水質, 酸鹼度(pH), 水硬度(GH)等都有嚴格標準
酸鹼度(pH): 8.0-8.3
水硬度(GH): 18-25dH (提高水質硬度大多都是在瀘材中加入珊瑚沙,海沙,貝殼類等)

不過搞成甘真系好得人驚........
作者: 肥貓樂樂    時間: 2011-10-19 20:48
回復 無底深淵 的帖子

都唔知點解會咁星期日個晚仲好好地咁同佢玩追手指的;[
作者: sukky    時間: 2011-10-19 20:48
係=口=
飛河D水質要超好
作者: 肥貓樂樂    時間: 2011-10-19 20:49
養左都成差唔多5個月了一直都冇咩事;[
作者: POPO    時間: 2011-10-19 20:49
塭中峰兄幫手吧
作者: 肥貓樂樂    時間: 2011-10-19 20:51
回復 sukky 的帖子

呢幾日又冇做過咩特別野WOR水質差得咁快;[
作者: kkiop    時間: 2011-10-19 20:58
幾日就惡化成咁...
so sad
作者: ron410    時間: 2011-10-19 21:02
一係少換水二係個缸內有惡菌
作者: 慢慢爬    時間: 2011-10-19 21:04
點會搞成咁,,,,

作者: 慢慢爬    時間: 2011-10-19 21:07
肥貓樂樂 發表於 2011-10-19 20:51
回復 sukky 的帖子

呢幾日又冇做過咩特別野WOR水質差得咁快;[

其實一日唔換水,,,佢有任何排泄都已經可以令水係一日內變差
作者: 肥貓樂樂    時間: 2011-10-19 21:08

岩岩問左人了呢次要大搞了細菌感染
咩都洗過了~_~
作者: 肥文    時間: 2011-10-19 21:08
見埋骨啦wo老友- -
作者: 無底深淵    時間: 2011-10-19 21:09
會唔會系D蝦累事
作者: 肥貓樂樂    時間: 2011-10-19 21:11
回復 無底深淵 的帖子

一定唔會啦老豆岩岩先放==
仲好成機比佢D蝦人==
作者: 肥貓樂樂    時間: 2011-10-19 21:11
回復 肥文 的帖子

係呀YIP沙啦話如果再唔搞一星期都過唔到;[
E家去搞了
作者: 肥文    時間: 2011-10-19 21:15
肥貓樂樂 發表於 2011-10-19 21:11
回復 肥文 的帖子

係呀YIP沙啦話如果再唔搞一星期都過唔到;[

祝你好運...好惡化-.-
作者: 肥貓樂樂    時間: 2011-10-19 21:16
回復 肥文 的帖子

希望冇野啦唔想死龜><
作者: Odinwp    時間: 2011-10-19 21:20
祝你好運
作者: jimmysiau    時間: 2011-10-19 21:21
gOOD LUCK
作者: 4848    時間: 2011-10-19 21:32
肥貓樂樂 發表於 2011-10-19 21:08

岩岩問左人了呢次要大搞了細菌感染

睇到起雞皮

去睇獸醫啦  唔好等啦

唔似水質問題今簡單呀
作者: sothy    時間: 2011-10-19 22:48
我都提議去睇獸醫好啲!
作者: chim    時間: 2011-10-20 00:01
希望龜龜"吉龜天相"....
作者: 花次郎    時間: 2011-10-20 03:11

我近期顧住係陸龜區游走小過黎,一黎就見到咁大獲呀,差唔多見到骨,D菌蝕左入去,

搵中峰或直接睇獸醫係一個好選擇.

換轉要我去醫既話:    1.所有器材要澈底清洗.

2.拎佢出黎用龜精靈直接塗係患處等佢收乾再搵個醫生缸浸

15分鐘龜精,之後再放返落大缸

3.濾水器可以用,但要抽起入面包炭或直接關掉,暖管一定要用 溫

度 KEEP 高小小 30-31度 落 甲基藍(養龜無人會用佢,有乜害處

我好清楚,但唔想係呢到解釋) 若有氣泵打氣提高水中含養量更為理想.   

4.每日換三分一缸水,如換水前見到水面有泡沫而係一堆堆

貼在缸邊就直接換(呢樣野要有氣泵先見到) 三分二缸水,換水

後記得加粗鹽同開大個氣泵.

之後一星期每天重複 2,3,4點 , 頭兩天停止餵食由其係生口,到好返為止都要停止被生口佢食
                      當然信不信由你.   

至於點解會搞成咁,我想問下你,係唔係經常被生口佢食,仲有會唔會
                       有人係你唔為意之下 生坑魚/蝦 連袋入面D水一齊倒入個缸到.

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2