香港龜友論壇

標題: 每天自己晒者屁股泡水. [打印本頁]

作者: waiman    時間: 2011-10-13 04:36
標題: 每天自己晒者屁股泡水.
每天自己晒者屁股泡水.

作者: hyy    時間: 2011-10-13 08:53
我隻歐陸會"企"係水盆...浸PATPAT之後痾BUBU同排酸
所以我朝朝起身都係比佢地罰我洗廁所先
作者: williams_ng    時間: 2011-10-13 09:21
舒服晒
作者: ah林-3-    時間: 2011-10-13 09:29
舒服舒服.
作者: Nick    時間: 2011-10-13 09:40
你d 龜龜真叻... 識去水盆疴.... 我個兩隻最鍾意係瓷磚疴..
作者: waiman    時間: 2011-10-13 10:34
Nick 發表於 2011-10-12 20:40
你d 龜龜真叻... 識去水盆疴.... 我個兩隻最鍾意係瓷磚疴..

因為里面有燈, 而果個水盤係焗爐既鐵盤, 鐵傳熱好, D水好暖, 水溫又有梯度, 所以佢地好中意去玩水.

佢地通常7:00am起身, 15-20min晒夠, 就去水盤泡水, 同放低幾倆, 泡到爽晒就出黎搵野食啦. 八點幾我就換水同準備開飯啦. 佢地幾乎唔會係出邊疴大小既.

其實我係用燈訓練出黎既, 平時已測好佢地自發走去泡水果度D溫度, 計下個燈要幾耐會加熱到佢中意既水溫, 我個水盤14"要16min. 用兩個時間制, 令到大加熱燈7:00am開, 7:20am關, 7:55am先再開, 晚上7:30pm關. 另一個時間制令水盤加熱燈7:00am開, 晚上7:30pm關.

咁隻龜7:00am見光起身, 就行去晒, 晒左十幾分鍾, 係夠晒熱啦, 但係又未夠過引, 隻燈就突然冇左, 氣溫下降, 咁佢就會去第二個熱源果度泡水晒啦, 泡水晒左半粒鍾, 個大太陽又正式出黎啦, 咪開始週圍搵野食Lo.

作者: waiman    時間: 2011-10-13 10:36
hyy 發表於 2011-10-12 19:53
我隻歐陸會"企"係水盆...浸PATPAT之後痾BUBU同排酸
所以我朝朝起身都係比佢地罰我洗廁所先 ...

"企"係度痾, 一定係仔黎既.  

作者: hyy    時間: 2011-10-13 11:11
回復 waiman 的帖子

係WOW~
佢好鍾意雙手放係牆企係到,只浸尾同腳,好似比人搜身咁...吹脹
其實都係,因我個時間制又係紅燈一OFF,會停大約5MINS先會ON UVA/UVB,佢就會去浸水...真係知起身就要去廁所
作者: waiman    時間: 2011-10-13 11:26
hyy 發表於 2011-10-12 22:11

係WOW~

好野.  
作者: 754010526    時間: 2011-10-13 11:37
+ 1 多謝分享
作者: Nick    時間: 2011-10-13 12:14
waiman 發表於 2011-10-13 10:34
因為里面有燈, 而果個水盤係焗爐既鐵盤, 鐵傳熱好, D水好暖, 水溫又有梯度, 所以佢地好中意去玩水.

佢地 ...

師兄, 咁我想問, 你係用射燈加熱, 定用UVA 燈去加熱?
同埋, 其實佢地每日照8-10個鐘UVB 燈, 我UVA 係咪都要照足8-10個鐘俾佢地??
作者: Nick    時間: 2011-10-13 12:27
星期六又要研究下點放個箱.........
作者: jovi    時間: 2011-10-13 12:32
waiman 發表於 2011-10-13 04:36
每天自己晒者屁股泡水.

三個性感的屁屁啊
作者: caxlvyin    時間: 2011-10-13 12:33
回復 Nick 的帖子

買左新箱呀????
作者: caxlvyin    時間: 2011-10-13 12:33

我真係覺得WAIMAN 兄好神.....龜神......
作者: Nick    時間: 2011-10-13 12:54
回復 caxlvyin 的帖子

自已整左個~~
90cm x 30cm x 40cm 高~
係用實惠的櫃來改裝~~
作者: waiman    時間: 2011-10-13 12:55
Nick 發表於 2011-10-12 23:14
師兄, 咁我想問, 你係用射燈加熱, 定用UVA 燈去加熱?
同埋, 其實佢地每日照8-10個鐘UVB 燈, 我UVA 係咪都 ...

乜野係射燈? 乜野係UVA燈? 指乜?
作者: Nick    時間: 2011-10-13 13:17
waiman 發表於 2011-10-13 12:55
乜野係射燈? 乜野係UVA燈? 指乜?

簡單d 問, 師兄用什麼燈去加熱d 水?

作者: waiman    時間: 2011-10-13 14:06
Nick 發表於 2011-10-13 00:17
簡單d 問, 師兄用什麼燈去加熱d 水?

咪又係燈一個Lo.
呢個世界依家, 射燈=冇UVA, 冇UVB.
UVA燈=冇UVA, 冇UVB.

就係普通燈一個.

不過兩個普通燈, 都係有D唔同既, 係我唔好, 冇寫清楚, 寫漏左.

左邊果個係150w普通燈膽, 右邊果個係普通既100w Halogen鹵素燈, 兩個都冇UVA, 冇UVB.
右邊刻意用Halogen鹵素燈, 係因為鹵素燈D CRI值(顯色性)好D, 在龜眼中, 嘩! 果邊風景顏色鮮明D Wo.

呢D係應用風景顏色對比, 應用面甲溫度, 應用底甲水溫, 應用依家冇得揀, 同時全部用儘, 死未! 我就唔怕你唔過去.  

各類燈的CRI顯色性, 從左至右, 睇顏色圖:

---- 太陽 ------------- 普通燈膽 --- 普通Halogen鹵素燈膽 --- 5.0/10.0 UVB -------- 太陽燈 --------

去對下D圖:
龜眼中所見之光色, 與各類燈, 及隔著玻璃曬太陽的功效
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1371

作者: Nick    時間: 2011-10-13 17:51
謝謝燈神師兄~~~~
但係.....uva 無uva, uvb 無uvb..... 我家兩隻b 仔... 一個星期, 先得我放假個日有太陽曬到........
咁..........唉.............希佢兩個可以平平安安.. 快高長大啦......
作者: waiman    時間: 2011-10-14 00:44
Nick 發表於 2011-10-13 04:51
謝謝燈神師兄~~~~
但係.....uva 無uva, uvb 無uvb..... 我家兩隻b 仔... 一個星期, 先得我放假個日有太陽曬 ...

UVB 10.0同太陽燈, 咪有UVA/UVB Lo.
作者: Johannchan    時間: 2011-10-14 00:50
Nick 發表於 2011-10-13 17:51
謝謝燈神師兄~~~~
但係.....uva 無uva, uvb 無uvb..... 我家兩隻b 仔... 一個星期, 先得我放假個日有太陽曬 ...

哈哈, uva 無uva, uvb 無uvb...一個星期, 先得放假個日有太陽曬...但又落雨點算?  死梗.....!!!
作者: Nick    時間: 2011-10-14 01:07
Johannchan 發表於 2011-10-14 00:50
哈哈, uva 無uva, uvb 無uvb...一個星期, 先得放假個日有太陽曬...但又落雨點算?  死梗.....!!! ...

pls dun scare me......
作者: Johannchan    時間: 2011-10-14 01:14
Nick 發表於 2011-10-14 01:07
pls dun scare me......

去魚街買一隻英國牌子帶UVB+UVA的太陽燈!!!  一燈搞店晒, 我今日都買左!!!  160W, 有174u W/cm2!!!!  每日照2-3個鐘夠晒!!
作者: toast    時間: 2011-10-15 12:39
waiman 發表於 2011-10-13 04:36
每天自己晒者屁股泡水.

waiman, 你好聰明, 想到用這個方法令龜龜自己去浸水及便便, 我都要每天自己調好水溫再幫小豹龜浸,  再抹乾, 再餵食.. 我也想他自己爬去浸水.. 我要想想怎樣做..
作者: cole121    時間: 2011-10-15 23:31
請問師兄可以係邊度買到100W鹵素燈吖?請指教!
作者: waiman    時間: 2011-10-16 04:29
toast 發表於 2011-10-14 23:39
waiman, 你好聰明, 想到用這個方法令龜龜自己去浸水及便便, 我都要每天自己調好水溫再幫小豹龜浸,  再抹 ...

因為佢三隻野搞到我好興呀嗎! 唔知點解, 自從住入呢個箱, 果三隻野就發明左一種新野黎玩, 就係他們喜歡用個身壓扁屎, 然後拖到成身同週圍都係, 而磁磚什麼都好, 就是一沾上屎就令人暈倒, 用擦都難擦走. 煩了好久才想到方法, 去控制到他們改成自發去水盤泡水與大小便.

作者: waiman    時間: 2011-10-16 04:31
cole121 發表於 2011-10-15 10:31
請問師兄可以係邊度買到100W鹵素燈吖?請指教!

我唔係HK住, 唔知wo.
作者: pgm4ho    時間: 2014-7-25 18:41

2隻豹龜bb  每天早上浸1次,15-20分鐘
佢地會係水盤道方便埋浸完就開飯
作者: #波子#    時間: 2014-7-26 16:29
好勁呀,訓練幾內亞
作者: kenny_1110    時間: 2014-7-28 13:40
全個箱都鋪磚幾好喎……易清潔。
Keep住保濕係咪都可以呢?
作者: waiman    時間: 2014-7-28 23:10
kenny_1110 發表於 2014-7-28 00:40
全個箱都鋪磚幾好喎……易清潔。
Keep住保濕係咪都可以呢?

我果D唔係吸水磚, 所以冇保濕作用, 我係用噴霧机, 所以亦唔洗保濕.
要保濕可以用價錢好平的吸水瓷磚, 可以吸好多水, 但缺點就係龜尿都吸, 要經常浸水洗過夜.
作者: drogba123    時間: 2015-8-3 23:44
waiman 發表於 2011-10-13 14:06
咪又係燈一個Lo.
呢個世界依家, 射燈=冇UVA, 冇UVB.
UVA燈=冇UVA, 冇UVB.

請問燈神個Zoomed UVB 10.0 放喺箱邊個位? 係咪放喺個大加熱燈附近就得?
同埋UVB+加熱膽時間, 跟返日出日落就得? i.e. 朝早6am開, 夜晚6-7pm關?
非常感謝解答
作者: waiman    時間: 2015-8-3 23:48
標題: 天热, 泡龜. (轉文)
drogba123 發表於 2015-8-3 10:44
請問燈神個Zoomed UVB 10.0 放喺箱邊個位? 係咪放喺個大加熱燈附近就得?
同埋UVB+加熱膽時間, 跟返日出 ...

參考:

作者: drogba123    時間: 2015-8-4 08:20
waiman 發表於 2015-8-3 23:48
參考:

咁請問光暗制同溫控係咪必要有? 我知光暗制可延長uva 壽命,但係新手唔識駁線
同如果我個setting 將會係半開放式,那燈的擺位會要調整嗎?
謝謝
作者: waiman    時間: 2015-8-4 20:29
drogba123 發表於 2015-8-3 19:20
咁請問光暗制同溫控係咪必要有? 我知光暗制可延長uva 壽命,但係新手唔識駁線
同如果我個setting 將會 ...

唔係必要, 但有就最好. 燈的擺位半開放式一樣要調整.
作者: drogba123    時間: 2015-8-4 20:37
waiman 發表於 2015-8-4 20:29
唔係必要, 但有就最好. 燈的擺位半開放式一樣要調整.

如果半開放,咁UVB擺位係咪大概喺中間,而UVA 就放喺開放的位置?
作者: waiman    時間: 2015-8-4 21:04
drogba123 發表於 2015-8-4 07:37
如果半開放,咁UVB擺位係咪大概喺中間,而UVA 就放喺開放的位置?

UVB係喺中間, UVA要靠近UVB.
作者: drogba123    時間: 2015-8-4 21:57
waiman 發表於 2015-8-4 21:04
UVB係喺中間, UVA要靠近UVB.

KOMODO 82322調光型溫度控制器 600W
這個搵溫控會岩用嗎?謝謝
作者: waiman    時間: 2015-8-4 23:32
drogba123 發表於 2015-8-4 08:57
KOMODO 82322調光型溫度控制器 600W
這個搵溫控會岩用嗎?謝謝

可以, 這個是高級的線性溫控, 而非普通開關型的溫控.
不過既然都用到線性溫控, 居然唔用數子式!
作者: drogba123    時間: 2015-8-5 07:49
waiman 發表於 2015-8-4 23:32
可以, 這個是高級的線性溫控, 而非普通開關型的溫控.
不過既然都用到線性溫控, 居然唔用數子式! ...

有邊隻牌子可以建議下? 感激!!
作者: waiman    時間: 2015-8-5 14:01
drogba123 發表於 2015-8-4 18:49
有邊隻牌子可以建議下? 感激!!

我唔知, 我住係紐約, D牌子完全唔同.
作者: Ray_Shaw    時間: 2015-8-5 20:48
呢種養法,嚇死啲鬼佬

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2