香港龜友論壇

標題: 求教點打理隻巴西龜 [打印本頁]

作者: cyrus1010    時間: 2018-4-7 17:04
標題: 求教點打理隻巴西龜
我家姐鋪頭養左隻巴西龜, 連尾連頭約14CM長8CM闊

前日我上我家姐鋪頭(第二次見佢)發覺佢長期收埋自己係個假山度
問個店員, 原來佢往日都比較精靈,成日爬上假山上面發呆
但農曆新年番來後靜左好多,成日係伏係假山下面唔郁
眼睛長期閉上
個店員一星期番1,3,5的,佢話真係有2星期未見過龜龜食糧
我倒幾粒擺係佢面前佢都唔食

到左今日, 我帶佢出去附近公園曬太陽(冇乜陽光,順便透透氣)
龜龜係個膠盒入面活躍左好多,又肯開眼, 只係間中會用前腳抓臉
原本佢都係收埋自己係個假山入面,但我囉走個假山佢先肯活動下,四圍爬
如是者曬左45分鐘,我就帶佢番鋪頭
但一番到鋪頭佢係閉眼

呢度有D佢既相, 佢睇落係咪好唔掂
同埋佢而家住個缸有水, 水位好淺, 未浸過龜殼
鋪頭入面有個燈膽,但只有25W, 壞左唔知幾耐
我已換成40W PHILIP叫佢長開

求求各位幫幫手教我點做, 我想佢健健康康

作者: Kam999    時間: 2018-4-8 01:38
水位要過背的, 否則龟壳會變形, 成日閉眼有可能係白眼症, 依家日夜溫差大要落暖管, 龟龟凍咗係唔食嘢嘅, 所以要加暖管恆溫.
作者: kea    時間: 2018-4-8 14:57
其實如果想隻龜健康同埋個殼靚嘅話最緊要係照燈唔係UVA係UVB
作者: cyrus1010    時間: 2018-4-8 16:15
Kam999 發表於 2018-4-8 01:38
水位要過背的, 否則龟壳會變形, 成日閉眼有可能係白眼症, 依家日夜溫差大要落暖管, 龟龟凍咗係唔食嘢嘅, 所 ...

就算呢個SIZE都要?
咁有個同佢體型差不多大小的假山足夠嗎
作者: Kam999    時間: 2018-4-9 22:36
想佢健康就梗要啦 最好有.
作者: Kam999    時間: 2018-4-9 22:42
我暖管暖燈濾水器都開齊 仲久唔久修維他命同消炎藥 佢哋至生生猛猛㗎

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2