香港龜友論壇

標題: 淘寶龜箱到手後的感覺 (已更新大執後相片,第四頁61帖) [打印本頁]

作者: 花次郎    時間: 2011-9-28 18:20
標題: 淘寶龜箱到手後的感覺 (已更新大執後相片,第四頁61帖)

早前在淘寶某爬虫店訂了個龜箱,由落單至送貨上門,只需六天時間,呢方面值得表揚,

龜箱呎吋 80X45X45  箱價錢460人仔 運費100人仔,上門另外要多加50 港元 ,全部加

埋哂港幣 $720 , 以價錢而論唔算貴,但質量呢?唔知係間廠標準低定係我要求高,開箱

後拎上手既感覺,真係麻麻,表面鞋手又輕身,實木一定無佢份,感覺似蔗渣板,用黎表演空手

道擘板一流,箱身表面真係唔覺有佢網頁所寫既 拋光,打磨,上清漆 (以我標準黎睇既話),

邊位同夾口位無磨好,有木刺,佢網頁又寫明老師傅手工打做,結果全部都要執首尾(當年

古巨基首歌 求戀期 應該足以形容個位所謂老師父),跟住走去買沙紙,力架,天拿水,油掃又

洗多 $100 總成本變左 $820 玻璃邊位又係無磨好,又係要幫佢補飛,為一係佢組燈制我

接受,總括而言個箱係嬴左個價錢,但如果你係一個有要求既人就搵傢私鋪做好過,都係貴
多五六百,但質量相差一節.

(一直都有人話淘寶箱有幾好,評價偏埋一邊,呢次實物到手順便做個開箱報告)

想睇大執後相片請點以下連結.

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=15411&extra=page%3D1&page=4

作者: ah林-3-    時間: 2011-9-28 18:45
花次郎 發表於 2011-9-28 18:20
早前在淘寶某爬虫店訂了個龜箱,由落單至送貨上門,只需六天時間,呢方面值得表揚,

龜箱呎吋 80X45X45  箱 ...

ching呢個同我果個個款一樣-v-
但我就無理果個咁差-.-''
我都係覺得淘寶好似信吾過咁= =
作者: kkiop    時間: 2011-9-28 18:45
so 我一向5信網上d野
作者: 花次郎    時間: 2011-9-28 19:02
回復 ah林-3- 的帖子

係魚銜都有呢隻野賣,但就貴多幾舊,又知道淘寶有,先買佢返黎,又唔係話差到唔用得,我只係反影

實際情況.

作者: 花次郎    時間: 2011-9-28 19:02

回復 kkiop 的帖子

你如果要求唔高,又銀根短缺,呢隻野都玩得過既.

作者: williams_ng    時間: 2011-9-28 19:04
如果表面手工都麻麻地,記得check 埋電器部份的接駁位
作者: 花次郎    時間: 2011-9-28 19:26
回復 williams_ng 的帖子

多謝提醒,等 力架 乾左我再折開睇下

作者: ah林-3-    時間: 2011-9-28 19:26
花次郎 發表於 2011-9-28 19:02
回復 ah林-3- 的帖子

係魚銜都有呢隻野賣,但就貴多幾舊,又知道淘寶有,先買佢返黎,又唔係話差到唔用得,我只 ...

哈哈,咁又吾係話佢好差既.
作者: 花次郎    時間: 2011-9-28 19:29
回復 sammy717 的帖子

裝好哂燈後,我會試下控唔控制到溫度同濕度,如非我可掌握,我係唔會養陸龜,個箱會拎黎放

紅酒同薯片 , 所以先選木箱唔選爬缸.

作者: beaglemug    時間: 2011-9-28 19:29
Thanks for sharing....
作者: kenbb    時間: 2011-9-28 19:33
搵香蕉整好D...之前有個叫[彼得和狼]GE人,專整龜箱.價錢唔太貴..手工又幾好...但係自從SERVER壞左後就唔見佢..
作者: re5075    時間: 2011-9-28 20:03
kkiop 發表於 2011-9-28 18:45
so 我一向5信網上d野

X2

PS:網上d女都係"
作者: luisiuhang    時間: 2011-9-28 20:11
回復 re5075 的帖子

試過了喔??
作者: caxlvyin    時間: 2011-9-28 20:12

唉PK LA,我星期一聽師兄講,又去左同一間買,聽日送到......
作者: 花次郎    時間: 2011-9-28 20:16
回復 caxlvyin 的帖子

你又唔洗擔心既,隻箱唔係差到用唔到既,係我要求高姐.

作者: caxlvyin    時間: 2011-9-28 20:18
我買左個120,BTW D 燈制OK 嗎???
作者: caxlvyin    時間: 2011-9-28 20:20
回復 花次郎 的帖子

師兄,天拿水用黎做咩??
作者: 花次郎    時間: 2011-9-28 20:21

所有燈都試過,表面無問題,但被之前位版友提醒,一陣會折開個燈制睇下D線駁得好

唔好,如有問題會公報.

作者: caxlvyin    時間: 2011-9-28 20:23
多謝等你REPORT 師兄
作者: jovi    時間: 2011-9-28 20:46
老師傅= 老了.......
作者: 花次郎    時間: 2011-9-28 21:06

天拿水 用黎開 力架 .
作者: 花次郎    時間: 2011-9-28 21:08
回復 kenbb 的帖子

有機會既話 , 都有興趣睇下佢手工
作者: kenbb    時間: 2011-9-28 21:09
花次郎 發表於 2011-9-28 21:08

搵香蕉整都幾好下..不過貴過佢..
作者: kenbb    時間: 2011-9-28 21:09
花次郎 發表於 2011-9-28 21:08

http://petrade.hk/forum.php?mod= ... &extra=page%3D1
作者: 花次郎    時間: 2011-9-28 21:11

岩岩折完,D 線都駁得好穩陣,但又發現多個問題,個制位有兩粒螺絲,其中一粒,滑左呀

作者: R之迷    時間: 2011-9-28 21:13

當年

古巨基首歌 求戀期 應該足以形容個所謂老師父<---笑死我
作者: caxlvyin    時間: 2011-9-28 21:18
回復 花次郎 的帖子

你整到滑左呀~~~
作者: 花次郎    時間: 2011-9-28 21:34

佢本身滑牙.
作者: 花次郎    時間: 2011-9-28 22:05

如你個箱聽日送到,睇下個質量如何,唔排除係我唔好彩,個老師父手震做得差都唔奇既.

作者: caxlvyin    時間: 2011-9-28 22:07
回復 花次郎 的帖子

可能個老師傅老了......冇力.....希望老師傅唔得閒整OR 退休啦......冇問題會有REPORT 的!!!
作者: Nick    時間: 2011-9-28 22:22
我都係想買呢個喎!
作者: caxlvyin    時間: 2011-9-29 01:07
回復 Nick 的帖子

買左話你知
作者: 汀汀    時間: 2011-9-29 01:15
不嬲都麻麻地...睇落好似好得咁...實物又係另一回事...
作者: clement49212    時間: 2011-9-29 01:36
我都買咗個100x50x50, 執過啲手尾同師兄講嘅一樣,又唔係咁差嘅(因為本人不懂造箱)衹係覺得一分錢一分貨
作者: trd    時間: 2011-9-29 01:49
我都係想買呢個喎!
作者: 花次郎    時間: 2011-9-29 02:04
回復 汀汀 的帖子

個箱被我感覺大約係咁   "遠睇誇啦啦,近睇吹喇叭 "

作者: 肥文    時間: 2011-9-29 02:06
1分蚊1分貨
作者: 花次郎    時間: 2011-9-29 02:07
回復 肥文 的帖子

肥兄,到你過黎踩場.

作者: dee888    時間: 2011-9-29 02:10
大陸係咁上下喇
作者: 花次郎    時間: 2011-9-29 02:15

回復 clement49212 的帖子

以前D貼講起淘寶龜箱, 都剩係報喜不報憂,不過今次箱到我手,先講個評測出黎 ,

等其他版友睇到,多個數據參考.

作者: 肥文    時間: 2011-9-29 02:15
花次郎 發表於 2011-9-29 02:07
回復 肥文 的帖子

肥兄,到你過黎踩場.

踩場意思
作者: 花次郎    時間: 2011-9-29 02:17
回復 肥文 的帖子

你過來嗅熱鬧,我當然歡迎.

作者: 肥文    時間: 2011-9-29 02:20
花次郎 發表於 2011-9-29 02:17
回復 肥文 的帖子

你過來嗅熱鬧,我當然歡迎.

緊係...臭下熱鬧好過:)
作者: 肥仔c    時間: 2011-9-29 02:36
天拿水,力架人吸得多都唔好...
ching重放龜龜入去.....會唔會冇咁好呢....
作者: 花次郎    時間: 2011-9-29 02:57
回復 肥仔c 的帖子

油完當然唔好放龜入去,至小隔返一個星期,等D味散哂先好拎黎用.

作者: Johannchan    時間: 2011-9-29 03:14

又一大6豆腐渣工程?
作者: Johannchan    時間: 2011-9-29 03:22
最驚D電路燒晒你全屋就得不償失, 而且係冇經香港E&M通過的電路, 如果真係燒晒你全屋及隔離屋, 保險冇得claim唔單止, 法律上你仲要負全責。
作者: Nick    時間: 2011-9-29 07:48
caxlvyin 發表於 2011-9-29 01:07
回復 Nick 的帖子

買左話你知

等你
作者: 汀汀    時間: 2011-9-29 11:45
花次郎 發表於 2011-9-29 02:04
回復 汀汀 的帖子

個箱被我感覺大約係咁   "遠睇誇啦啦,近睇吹喇叭 "

不能同意更多
作者: shutterlo    時間: 2011-9-29 13:47
記住比佢劣評
作者: 史迪仔    時間: 2011-9-29 14:06
回復 花次郎 的帖子

我都係買尼款...我都覺得好差= =到而家我都後悔緊點解要買木箱
作者: 花次郎    時間: 2011-9-29 22:25
回復 shutterlo 的帖子

我又無咁衰,以價錢而論,460 人仔係咁上下囉, 不過加埋運費同匯率問題拉高左個價錢

先覺得唔多值.

作者: kinsumc    時間: 2011-9-29 22:54
回復 花次郎 的帖子

請問個尺寸,係內計,定外計?
作者: 花次郎    時間: 2011-9-30 00:03
回復 kinsumc 的帖子

外計
作者: 花次郎    時間: 2011-9-30 00:35
回復 史迪仔 的帖子

覺得差,早D單聲麻...................

作者: luisiuhang    時間: 2011-9-30 09:30
是咁的, 我黎拜頭都落左訂買呢隻箱了
等我遲下又報告下
作者: Nick    時間: 2011-9-30 10:19
但有無師兄知如果係香港傢俬鋪訂做一個80*45*45cm, 大約幾錢?
作者: william    時間: 2011-9-30 10:38
大陸的手工標準同香港的手工標準一直相差好很遠
作者: 花次郎    時間: 2011-9-30 23:17
回復 Nick 的帖子

要睇返地區,木料唔用得好多,係拉電線燈座咬你錢,你預千五左右.

作者: 史迪仔    時間: 2011-9-30 23:22
花次郎 發表於 2011-9-30 00:35
回復 史迪仔 的帖子

覺得差,早D單聲麻...................

SORRY...我5知你買
作者: 花次郎    時間: 2011-9-30 23:35

其實個箱返黎果日,我已執好哂D邊,油好哂力架,撞岩八號風球,我屋企個件話我咁得閒,個箱佢話鞋手唔滿意,

要我再搞過,被我抖下都唔得,結果個老師父無做既野,全部我做哂, 拋光,打磨,油力架,換蘇頭,
真係搞到我成頭灰.

老師父掛住聽 "求戀期" 本來應該係佢做既野變哂我做

而家個箱滑溜溜,無人再炸我型

如果一開始送黎係咁樣就好囉

換好穌頭後試燈

注意: 我知仲有不少版友訂了這系列箱,有一樣要留意,蘇頭問題,就算送黎果時係香港蘇頭,你都最好換左佢,

點解咁講,講多無謂去相.

個大陸蘇頭後面寫係 13A

前面有張貼紙寫得3A ,折開黎睇真係得3A

免得出事,反正13A蘚頭我仲有剩,換哂佢

總括而言,個箱比我感覺係一個半製成品,接受到既話,勉強都用得,但我本人就接受唔到,所以選擇大執,

以呢個價錢買個半製成品,值唔值真係見仁見智.

( 特登 買左兩鑵 力架 , 兩支天拿水 100號 220 號沙紙各兩張 油掃X1 黎招呼佢,仲有我既人工呢.......)

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=18243&page=1&extra=#pid251643 <== SETUP 後

http://shop36398761.taobao.com/?asker=wangwang  <=== 箱從何處來

作者: caxlvyin    時間: 2011-9-30 23:46
回復 花次郎 的帖子

師兄!!!!!!!我個箱到左啦!!!!!!真係核凸到PK!!!
作者: manyways    時間: 2011-9-30 23:48
回復 花次郎 的帖子

佢用3A 可能係專登的 ...

作者: 花次郎    時間: 2011-9-30 23:51

我非常身同感受.

作者: caxlvyin    時間: 2011-9-30 23:53
回復 花次郎 的帖子

好想掉左個箱...我又冇樓上師兄咁有心機....改做過個箱.....
作者: 花次郎    時間: 2011-9-30 23:55
回復 manyways 的帖子

咪係囉,要偷工偷料都唔好係個蘇頭到.

作者: caxlvyin    時間: 2011-9-30 23:56
師兄我想問下塊玻璃點樣整返落去/??
作者: 花次郎    時間: 2011-10-1 00:05

你爆頂定係前面果兩塊呀 .
作者: caxlvyin    時間: 2011-10-1 00:06
頂冇爆.......出面個兩塊.....
作者: 花次郎    時間: 2011-10-1 00:11

前面果兩塊玻璃各有兩隻金屬腳,你界塊玻璃入返條坑到再裝返個兩隻腳就可以.

作者: 肥仔c    時間: 2011-10-1 00:23
ching真好心機飛力架飛到反光!飛左幾浸力架呀?(我估4浸)
作者: s041017    時間: 2011-10-1 00:33
caxlvyin 發表於 2011-9-30 23:53
回復 花次郎 的帖子

好想掉左個箱...我又冇樓上師兄咁有心機....改做過個箱..... ...

比我啦..
作者: Nick    時間: 2011-10-1 00:46
咁真係好很貴....................很煩惱.....
作者: caxlvyin    時間: 2011-10-1 01:02
回復 s041017 的帖子

俾你盞害左你....
作者: caxlvyin    時間: 2011-10-1 01:04
回復 花次郎 的帖子

buT 塊玻璃大過條鬼GA WO...
作者: Nick    時間: 2011-10-1 01:11
花次郎師兄!!
我都係係呢間睇中呀!!
之前問佢唔要玻璃幾錢 (驚送到來打爛), 佢話減收我RMB 30.
但我成日覺得佢收左我RMB 100 運費後,又再老屈送到上門多加50, 係好賤格既行徑.......
本來想打電話俾錢的,一見到師兄你個POST, 即打消呢個念頭.......

因為, 買左返來, 都唔識好似師兄你大修一返
作者: caxlvyin    時間: 2011-10-1 01:18
回復 Nick 的帖子

係呀都係唔好係呢間買
作者: 花次郎    時間: 2011-10-1 02:08
回復 肥仔c 的帖子

估中,但無獎.

作者: 花次郎    時間: 2011-10-1 02:13

上面路軌 中間  下面路軌,  塊玻璃只有 上面同中間位置既大細  所以裝塊玻璃入去後,再裝

埋對金屬腳就岩岩好卡穩,你唔會一怒之下連玻璃碎同金屬腳全部掉哂去垃圾桶掛?

作者: caxlvyin    時間: 2011-10-1 16:52
回復 花次郎 的帖子

今日冇得買玻璃.....但我換终於換哂D蘇頭,駁埋條電線,,,,,磨番哂D邊......做死我啦.....
作者: 花次郎    時間: 2011-10-2 08:34
回復 Nick 的帖子

係送上住宅先要收多$50 .

作者: 花次郎    時間: 2011-10-2 08:38

佢成條電線無裝定係無駁先, 中間藏線個金屬架要點開,我之前無郁過佢, 你D龜唔係搬哂入去呢

咩,一磨好多木康,你唔驚D龜吸到唔舒服呀.

作者: caxlvyin    時間: 2011-10-2 14:10
回復 花次郎 的帖子

輕輕磨一磨咋....等佢地訓哂放佢地遠D.........吸走佢......有裝線BUT 冇駁LAW....
作者: caxlvyin    時間: 2011-10-2 14:11
回復 花次郎 的帖子

中間藏線個金屬架就要用介刀經經插入去,用手"拍"佢出黎
作者: Bonbon    時間: 2011-10-2 16:38
花次郎 發表於 2011-9-30 23:35
其實個箱返黎果日,我已執好哂D邊,油好哂力架,撞岩八號風球,我屋企個件話我咁得閒,個箱佢話鞋手唔滿意,

要 ...

我都係幫襯佢,個箱有問題不特止,仲送漏嘢..........
作者: LiB    時間: 2011-10-2 17:26
CHING,你應該係佢個評分打晒晒低~!
同講返你遇到既問題果D~
作為其他消費者既參考~同埋向間野投訴下~等佢做返好小小
作者: 花次郎    時間: 2011-10-3 00:54

唔該哂,但我見而家D燈都運作正常,暫時唔打算郁佢,我怕打開黎睇,我一睇唔順眼成組

線換埋佢都似,所以都係眼不見為乾淨,仲有佢送貨到你屋企時淨係得個紙箱? 無木架封

實? 我個送黎時有個木架喎,但入面玻璃,佢就求其搵膠紙痴住就算,唔爆都算奇蹟,你見到

個箱咁多問題,就唔好急住用,搞好先麻,咁快搬哂D龜入去,想開工都難乜都要就住.

作者: Johannchan    時間: 2011-10-3 00:56
所以我從來都唔買淘寶野.....費事太多驚訝!!!!
作者: 花次郎    時間: 2011-10-3 00:57
回復 Bonbon 的帖子

又多一個中招,送漏左乜呢?

作者: 花次郎    時間: 2011-10-3 01:01
回復 LiB 的帖子

以價錢而論,我比左中等評價佢,都費時係上面多講,最緊要圍內版友知乜事就得.

作者: ar釘    時間: 2011-10-3 01:01
花次郎 發表於 2011-10-3 00:57
回復 Bonbon 的帖子

又多一個中招,送漏左乜呢?

我想問下3A 同13A 有咩分別?

作者: Nick    時間: 2011-10-3 01:04
我今日決定試下改做個爬箱~~ 有成品圖再同大家分享~

作者: 肥仔c    時間: 2011-10-3 01:08
ar釘 發表於 2011-10-3 01:01

電流負荷大小
作者: 肥仔c    時間: 2011-10-3 01:09
花次郎 發表於 2011-10-3 00:54

唔該哂,但我見而家D燈都運作正常,暫時唔打算郁佢,我怕打開黎睇,我一睇唔順 ...

唔睇尢至何,睇到把幾火
作者: caxlvyin    時間: 2011-10-3 01:12
回復 花次郎 的帖子

唉.....我屋企邊有多餘地方閒放咁X大個箱....所以焗住要用先....冇左個木架,佢話唔知係咪送黎個時運輸個邊拆左.....C兄你玻璃個邊有冇問佢拎番錢>/
作者: caxlvyin    時間: 2011-10-3 01:13
回復 Nick 的帖子

C兄小心,小改為妙....
作者: Nick    時間: 2011-10-3 01:19
唔係呀, 我用個現成既木柜, 出去五金店揾人同我裝燈頭同開洞, 再自己配玻璃門~
作者: Johannchan    時間: 2011-10-3 01:19
ar釘 發表於 2011-10-3 01:01

係fuse 既 負荷..........  

3A fuse 一超過3A 就會燒

13A fuse 一超過13A 就會燒

如果冇錯 3A = 3A x 220V = 660W, 超出660W負載就燒fuse

13A = 13A x 220V = 2860W, 超出2860W負載就燒fuse
作者: caxlvyin    時間: 2011-10-3 01:22
回復 Johannchan 的帖子

問題唔係3唔3A問題,係個箱連個蘇頭寫13A,BUT 入面係3A.....都唔知佢入面寫3A 個個係咪真係3A,分分鐘個個唔係FUSE....
作者: caxlvyin    時間: 2011-10-3 01:23
回復 Nick 的帖子

咁不如你去木材鋪買埋木板啦....還惦都係俾人整

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2