香港龜友論壇

標題: 第一日買回來豹就痾白便便 [打印本頁]

作者: iris007    時間: 2016-8-25 01:56
標題: 第一日買回來豹就痾白便便

店員話轉糧唔適應,一連三日就係白便便,唔食嘢,情況唔係一朝一夕。

作者: iris007    時間: 2016-8-25 06:47
金金 發表於 2016-8-25 02:32
白色嗰啲係腸胃組織,如果細隻多數玩完,同轉糧無關,腸胃一早已經有事,多數係原虫! ...

呢啲店明知龜有病都拎出來賣,真係冇信譽
作者: kwclau    時間: 2016-8-25 07:03
邊間店咁無良?
作者: 鬼鈴音    時間: 2016-8-25 08:07
師兄 ~ 這樣無良的舖頭,應該【公諸於世】, 等其他師兄姐知道吓
作者: gar22    時間: 2016-8-25 12:01
想問下豹龜背甲有幾長?
作者: iris007    時間: 2016-8-25 13:26
鬼鈴音 發表於 2016-8-25 08:07
師兄 ~ 這樣無良的舖頭,應該【公諸於世】, 等其他師兄姐知道吓

係呢個平台網上嘅商戶,好明顯係到清緊貨。
作者: iris007    時間: 2016-8-25 13:30
gar22 發表於 2016-8-25 12:01
想問下豹龜背甲有幾長?

大約6.5cm
作者: gar22    時間: 2016-8-25 14:37
iris007 發表於 2016-8-25 13:30
大約6.5cm

仍是嬰兒
作者: 小虎    時間: 2016-8-25 15:22
似爆原虫多
作者: iris007    時間: 2016-8-25 15:36
小虎 發表於 2016-8-25 15:22
似爆原虫多

應該病左一段時日間,清位就推出來賣
作者: 小虎    時間: 2016-8-25 15:45
iris007 發表於 2016-8-25 15:36
應該病左一段時日間,清位就推出來賣

D龜咁遠運黎 舟車勞頓 爆虫在所難免, 所以新入果D我多數去檢查下免得全軍覆沒,得不償失

作者: 地獄火    時間: 2016-8-25 16:30
100%爆原虫,比3个選擇你
1.用M药,不過呢度好多人話5好用佢,話好毒,但係我用左N年都未出过事
2.睇E生,千祈唔好揾我呢種黃6
3.送佢上路,乜都唔洗理,直接買过隻,我咁講好快比人插
作者: 地獄火    時間: 2016-8-25 16:34
刚刚睇到原來係呢位樓主發帖,咁就5洗我多講,你直接揾E生啦
作者: iris007    時間: 2016-8-25 17:18
地獄火 發表於 2016-8-25 16:30
100%爆原虫,比3个選擇你
1.用M药,不過呢度好多人話5好用佢,話好毒,但係我用左N年都未出过事{:105 ...

唔該師兄,會處理。
作者: iris007    時間: 2016-8-25 21:15
小虎 發表於 2016-8-25 15:45
D龜咁遠運黎 舟車勞頓 爆虫在所難免, 所以新入果D我多數去檢查下免得全軍覆沒,得不償失
...

店員話養左兩個月
作者: iris007    時間: 2016-8-25 21:17
小虎 發表於 2016-8-25 15:45
...

店員話養左兩個月,都搞成樣。
作者: 法仙    時間: 2016-8-25 21:23
網上賣買有風險,自己交收要小心,可找有經驗朋友幫忙。
作者: iris007    時間: 2016-8-25 21:41
法仙 發表於 2016-8-25 21:23
網上賣買有風險,自己交收要小心,可找有經驗朋友幫忙。

實体店來喎,只係放係網上賣龜
作者: 法仙    時間: 2016-8-25 22:12
快X龍是不是?
作者: 鬼鈴音    時間: 2016-8-26 00:03
iris007 發表於 2016-8-25 13:26
係呢個平台網上嘅商戶,好明顯係到清緊貨。

師兄,我都有幫襯過兩隻寶貝【並非減價清貨時買】
一隻 ~ 已經【升仙】了,醫唔倒
另一隻 ~ 差一點也【升仙】,醫唔倒,好在寶貝大命,現在還看緊醫生
作者: iris007    時間: 2016-8-26 04:05
鬼鈴音 發表於 2016-8-26 00:03
另一隻 ~ 差一 ...

依家還睇緊醫生?幾耐嘅事呀?我隻店員話養左兩個月,都咁?
作者: iris007    時間: 2016-8-26 04:12
鬼鈴音 發表於 2016-8-26 00:03
另一隻 ~ 差一 ...

是否一返來就發病?見師兄係愛龜之人,帶龜龜睇醫生都幫唔到佢? 我諗我隻都凶多吉少,買回來三四日日白便便,唔肯食嘢。
作者: 808204    時間: 2016-8-26 11:40
嗯。。。。。路過
作者: makleung    時間: 2016-8-26 14:45
去睇e生,但要考慮付擔e藥費!我果時都e咗幾千蚊!
作者: namnam1210    時間: 2016-8-26 16:26

我上星期6買左隻豹仔…喱幾日屙既屎都有少少白色野連住…我都想知係唔係有事?定係酸黎呀?酸係唔係一定粉狀?新手求救

作者: 鬼鈴音    時間: 2016-8-26 20:30

【升仙】的寶寶 ~ 是在上年10月31日買的,當時牠只有【2.8 cm大的鑽BB】,直至今年6月9日離世,當時牠已經有【5 cm大】, 死因 : 自身出現問題
作者: 鬼鈴音    時間: 2016-8-26 20:43

悼念區可尋找到
作者: 鬼鈴音    時間: 2016-8-26 21:13
【醫緊的寶寶】是在上年5月30日買,當時牠已經有【11 cm大 ~ 成體黃緣】, 寶寶很乖和肯食東西 ,直至上年7月15日發現底板兩旁出現白色現象,買咗藥膏幫寶寶揸,但無效,直至7月30日帶寶寶看醫生
師兄你可以打開以下【論壇 ~ 箱龜區】看看便知道
2015年8月7日 ~ 尋找名醫
2015年8月27日 ~ 師兄師姐,救救可憐的黄緣龜龜
2015年11月18日 ~ 寵兒 - 十億
2016年5月23日 ~ 救命
2016年5月25日~ 救命 2,救命 3,救命 4
2016年5月26日~ 救命 5
2016年5月28日 ~ 救命 6
2016年5月29日 ~ 救命 7 - 發生甚麼事
2016年6月5日 ~ 救命 8 - 繼續
2016年6月11日 ~ 救命 9
2016年7月2日 ~ 救命 10
2016年7月10日 ~ 治療室
2016年8月1日 ~ 救命 11
作者: 鬼鈴音    時間: 2016-8-26 21:16
師兄,現時你要對自己有信心才會有好現象出現

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2