香港龜友論壇

標題: 新手想養龜 [打印本頁]

作者: jimmy713    時間: 2016-7-28 12:42
標題: 新手想養龜
爬左好耐文, 發現各有各不好既地址, 好想各位大大比小弟一D建議......THX
註: 個人唔太接受到太臭, 怕生手會好易整死佢地....煩惱中!
作者: ppchow    時間: 2016-7-28 16:22
師兄,不同類型有不同養法,建議領養。
作者: jimmy713    時間: 2016-7-28 17:28
都有試過, 但冇人SHOW我.....
作者: 胖英雄abc    時間: 2016-7-28 22:30
360导航_新一代安全上网导航  https://hao.360.cn/
作者: 胖英雄abc    時間: 2016-7-28 22:33
胖英雄abc 發表於 2016-7-28 22:30
360导航_新一代安全上网导航  https://hao.360.cn/

你想养龟,星期天到旺角界限街天光墟,我送对花龟你养
作者: jimmy713    時間: 2016-7-29 09:30
呢個唔係陸龜區黎GA咩......?
作者: MMJ1234    時間: 2016-7-29 11:10
养龟最緊要有個大地方
作者: jimmy713    時間: 2016-7-29 11:32
地方都叫做預留左, 係養邊隻比較好而已.....
作者: 古羅洛斯    時間: 2016-7-29 12:58
我冇養陸龜哦,但好多師兄一致推薦紅腿最易養喎
但可惜我唔中意紅腿......所以仲未養到陸龜...我最中意係盾臂,但又好似唔易養咁,阿達,安哥同輻射又唔平.......退而求其次就係賀曼同緣翹........唉,我自己都揸唔定主意
作者: 歐龜    時間: 2016-7-29 13:47
古羅洛斯 發表於 2016-7-29 12:58
我冇養陸龜哦,但好多師兄一致推薦紅腿最易養喎
但可惜我唔中意紅腿......所以仲未養到陸龜.. ...

紅腿都有精品架姐
作者: 歐龜    時間: 2016-7-29 13:48
紅腿唔大隻、易養
作者: jimmy713    時間: 2016-7-29 14:45
最新消息! 同老婆大人商議後, 都應該會養盾臂
續問......一開始買箱應該要幾大? 暫打算買個24"箱
作者: 殺破狼    時間: 2016-7-29 14:52
jimmy713 發表於 2016-7-29 14:45
最新消息! 同老婆大人商議後, 都應該會養盾臂
續問......一開始買箱應該要幾大? 暫打算買個24"箱 ...

師兄買箱其實最好一開始就準備成體size既龜缸,一泥下下轉缸會麻煩又曬錢,二泥當比定心理準備盾臂真係會好大隻,缸見意最少買48寸缸先,同唔好因為覺得龜缸大所以又入多隻,因為大左之後實唔夠用
作者: jimmy713    時間: 2016-7-29 15:03
小弟情況有D怪, 打算係龜仲細果時就用箱放係廳養 <個廳MAX只可放細過30">, 到佢真係大, 箱唔夠佢住果時就比成間房佢住, 間房有78" X 83"的, 我唸應該OK吧, 唔知各位大大有咩建議?
作者: 古羅洛斯    時間: 2016-7-29 15:31
歐龜 發表於 2016-7-29 13:47
紅腿都有精品架姐

紅腿精品都靚,但都唔係我杯茶
作者: 古羅洛斯    時間: 2016-7-29 15:33
jimmy713 發表於 2016-7-29 15:03
小弟情況有D怪, 打算係龜仲細果時就用箱放係廳養

唔錯吖,大個咗有房住
作者: jimmy713    時間: 2016-7-29 17:37
就只怕呢位小朋友冇命享受......現盡力爬多D文去減低升仙既風險......
作者: 小虎    時間: 2016-8-1 08:45
盾臂日日清理基本上唔臭 唔好凍親 用適當些底材(不健建議粟米沙)
日日浸水 應該都會健康成長 最重要係買龜時留意有冇吹波波,唔好去左藍衫店
作者: 蔡虫    時間: 2016-8-7 17:28
盾最好日日浸水排酸排石,保持濕度,唔好太凍唔好直吹風,空氣有對流,至於喂食大小就有唔同講究。盾基本上多浸水就無咩主要問題,但其他位做唔好就好難養得令,加油啦
作者: jimmy713    時間: 2016-8-8 09:08
結果都係盾bb入手了~~~
作者: jimmy713    時間: 2016-8-12 15:44
養左幾日, 的確冇咩味, 木粒做底材, 希望小朋友健康成長

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2