香港龜友論壇

標題: 求救,救救我的小龜 [打印本頁]

作者: wupan2001    時間: 2016-3-2 11:50
標題: 求救,救救我的小龜
本人養了巴西龜幾年,
但前兩星期不知龜龜的眼出了
什麼問題,滴了龜精靈,一隻好佐,
另一隻還是睜不開,我不想看見它
痛苦,無耐,請各位指教

作者: loklokkenny    時間: 2016-3-2 11:53

用這藥,要干養
好有效,

作者: 大眼仔    時間: 2016-3-2 14:26
去+字藥房買支....人用消炎眼藥水, 好返之後不要再用!
作者: 大眼仔    時間: 2016-3-2 14:26
眼睛發炎及腫咗呀
作者: 大眼仔    時間: 2016-3-2 14:27
嚴重ZOO Med眼藥水唔夠力, 無什麼效!
作者: cheung428    時間: 2016-3-2 21:13
皮膚也有問題
作者: metalgearsorry    時間: 2016-3-3 02:03

你可參考以下post

求高人指點迷津
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 9&fromuid=22044
(出處: 香港龜友論壇)

作者: metalgearsorry    時間: 2016-3-3 02:21

你隻龜龜除眼外皮膚也好有問題,可考慮攞龜龜去俾中蜂或魚佬水族到睇睇,落去前記得先打電話問問係咪舖頭

荃灣友緣龜屋貨品
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 4&fromuid=22044
(出處: 香港龜友論壇)

魚佬水族
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=89

作者: wupan2001    時間: 2016-3-3 09:21
metalgearsorry 發表於 2016-3-3 02:21
你隻龜龜除眼外皮膚也好有問題,可考慮攞龜龜去俾中蜂或魚佬水族到睇睇,落去前記得先打電話問問係咪舖頭

...

明白,謝謝, 但可以看到skin有咩問題嗎?
因為小弟還在讀書,無乜錢, 我不想放棄它,求請教.

因為之前隻龜同另外兩隻不同品種的一齊養,經常受傷.
作者: wupan2001    時間: 2016-3-3 09:23
loklokkenny 發表於 2016-3-2 11:53
用這藥,要干養
好有效,

已買了,53蚊, 今日試下,

希望救到拉, 另外個金魚佬話有隻台灣出的,我不敢買.

謝謝指教
作者: wupan2001    時間: 2016-3-3 09:24
cheung428 發表於 2016-3-2 21:13
皮膚也有問題

因為之前隻龜同另外兩隻不同品種的一齊養,經常受傷.
作者: cheung428    時間: 2016-3-3 17:30
建議先處理好眼睛問題 至少要開食返 免疫力才會好
皮膚可以滴碘酒消毒 以免傷口感染惡化  
作者: metalgearsorry    時間: 2016-3-3 21:35
wupan2001 發表於 2016-3-3 09:21

咁可能係之前受傷時處理不妥令傷口受感染,我啲龜少有皮膚問題所以這方面經驗不足,你可影多幾張左右手既相俾其他ching睇睇點處理
作者: metalgearsorry    時間: 2016-3-3 22:17
wupan2001 發表於 2016-3-3 09:23

宜家應乾養,每日浸幾個鐘水就唔驚渴親佢

用藥前可以將棉花浸暖水黎up眼可有助開眼,之後抹乾才滴

開到眼就每日滴2-3次每次2-3滴,開唔到眼就滴落棉花up眼每日up3-4次

浸水時亦可滴d落水俾佢浸
作者: loklokkenny    時間: 2016-3-4 00:39
wupan2001 發表於 2016-3-3 09:23

相信2星期內會好,記住多的時間干養,多的滴藥水,我之前會一日滴 4- 5次,
不過,你都可以跟番佢 一日次,
仲之,一定要見到藥水係滲到入眼睛內
作者: wupan2001    時間: 2016-3-4 11:42
loklokkenny 發表於 2016-3-4 00:39
相信2星期內會好,記住多的時間干養,多的滴藥水,我之前會一日滴 4- 5次,
不過,你都可以跟番佢 一日次,
仲 ...

ok, thx very much for teach
作者: wupan2001    時間: 2016-3-4 11:44
metalgearsorry 發表於 2016-3-3 22:17
宜家應乾養,每日浸幾個鐘水就唔驚渴親佢

用藥前可以將棉花浸暖水黎up眼可有助開眼,之後抹乾才滴

ok, thx for ur teach
作者: wupan2001    時間: 2016-3-4 11:45
cheung428 發表於 2016-3-3 17:30
建議先處理好眼睛問題 至少要開食返 免疫力才會好
皮膚可以滴碘酒消毒 以免傷口感染惡化   ...

碘酒要點用法?去藥房買?
作者: cheung428    時間: 2016-3-4 16:40
wupan2001 發表於 2016-3-4 11:45

眼睛如何? 食返未?
手腳皮膚如何?
作者: loklokkenny    時間: 2016-3-5 00:22
wupan2001 發表於 2016-3-4 11:45

我用命脈碘酒(專FOR 動物用碘酒),
你可參考下,魚街買, 29 一大支
作者: wupan2001    時間: 2016-3-10 11:16
cheung428 發表於 2016-3-4 16:40
眼睛如何? 食返未?
手腳皮膚如何?

滴了好幾天藥水,又用棉花夫,

好似有d消腫,但還是睜不開,

我餵蝦干比它食.它也只食小量,

會好翻嗎?
作者: wupan2001    時間: 2016-3-10 11:17
loklokkenny 發表於 2016-3-5 00:22
我用命脈碘酒(專FOR 動物用碘酒),
你可參考下,魚街買, 29 一大支

我餵蝦干比它食.它也只食小量,

會好翻嗎?命脈碘酒試下嗎?
作者: metalgearsorry    時間: 2016-3-10 18:51
wupan2001 發表於 2016-3-10 11:17

命脈碘酒皮膚用不能醫眼的!!

宜家兩隻眼仲係開唔到??
作者: wupan2001    時間: 2016-3-11 10:16
metalgearsorry 發表於 2016-3-10 18:51
命脈碘酒皮膚用不能醫眼的!!

宜家兩隻眼仲係開唔到??

一隻之前已經好翻, 另外一隻消了腫, 但好像干了
一樣,睜不開

作者: metalgearsorry    時間: 2016-3-11 19:24

咁你不如拎埋隻龜落中蜂或魚佬到睇睇,落中蜂到可買抗生素針藥比龜打,佢會打一次比你睇但返到屋企要親自打,落去前記得打電話問佢係咪舖頭先

亦可買樽REPTOBOOST俾龜龜唔肯食野時補充返
[url=  ~~~REPTOBOOST~~~ http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 5&fromuid=22044 (出處: 香港龜友論壇)]  ~~~REPTOBOOST~~~ http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 5&fromuid=22044 (出處: 香港龜友論壇)[/url]

作者: metalgearsorry    時間: 2016-3-11 20:12
地址

http://hkturtle.org.skhosting.co ... mdisplay&fid=73
作者: wupan2001    時間: 2016-3-12 23:10
metalgearsorry 發表於 2016-3-11 19:24
咁你不如拎埋隻龜落中蜂或魚佬到睇睇,落中蜂到可買抗生素針藥比龜打,佢會打一次比你睇但返到屋企要親自打 ...

會好貴嗎,怕經濟負擔唔到,又怕龜龜失去佐隻眼,好矛盾
作者: metalgearsorry    時間: 2016-3-13 01:22
wupan2001 發表於 2016-3-12 23:10
會好貴嗎,怕經濟負擔唔到,又怕龜龜失去佐隻眼,好矛盾

我上年農曆新年去中蜂到睇買左支zoomed眼藥水,細樽REPTOBOOST和7支抗生素針藥埋單唔記得3佰幾定4佰幾,總之5佰以内,你買埋醫皮膚d野都應幾佰蚊攪掂
作者: loklokkenny    時間: 2016-3-13 02:20
wupan2001 發表於 2016-3-10 11:17

現在用藥水用了幾天,??
情況如何???

作者: wupan2001    時間: 2016-3-16 15:23
loklokkenny 發表於 2016-3-13 02:20
現在用藥水用了幾天,??
情況如何???

一隻之前已經好翻, 另外一隻消了腫, 但好像干了
一樣,睜不開
作者: wupan2001    時間: 2016-3-16 15:23
metalgearsorry 發表於 2016-3-13 01:22
我上年農曆新年去中蜂到睇買左支zoomed眼藥水,細樽REPTOBOOST和7支抗生素針藥埋單唔記得3佰幾定4佰幾, ...

明白, thx

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2