香港龜友論壇

標題: 圖片分享+小問題 [打印本頁]

作者: Matthew_Luk    時間: 2015-11-10 18:48
標題: 圖片分享+小問題
小弟第一次養龜 ,分享一下照片+一些小問題。。。
我隻龜之前成日唔肯上浮台,所以買左舊石頭比佢(下圖),佢又唔so... 有啲擔心佢。。。因此想問下佢訓教或者長期浸喺水度,會唔會有問題?
作者: marcool914    時間: 2015-11-10 19:20
几靓呀,无乜问题呀。我只石金都系钟意系水里多过上岸。你试下餵食时将D量放上石或岸上试试佢。
作者: Matthew_Luk    時間: 2015-11-10 21:19
marcool914 發表於 2015-11-10 19:20
几靓呀,无乜问题呀。我只石金都系钟意系水里多过上岸。你试下餵食时将D量放上石或岸上试试佢。 ...

师兄,我试过啦,但系佢话都冇咁快就跳翻落水!完全唔理d量

作者: Aquaville    時間: 2015-11-10 22:09
作者: 釗    時間: 2015-11-10 22:30
你試下用uva燈照住龜臺佢就會上去曬燈架拉
作者: Matthew_Luk    時間: 2015-11-11 11:59
釗 發表於 2015-11-10 22:30
你試下用uva燈照住龜臺佢就會上去曬燈架拉

師兄,我冇燈,如果要買嘅話幾錢?同埋系咪可以令佢個殼黃D?

作者: kakaihk    時間: 2015-11-11 12:50

隻龜成日唔肯上浮台?可能你要平日注意盡量少捉佢,放完龜糧在浮台後,你要行開,你隻龜身體語言在說:我很怕你!待遲些大隻D佢唔怕你,再加上肚餓就肯上浮台。
作者: Matthew_Luk    時間: 2015-11-11 12:54
kakaihk 發表於 2015-11-11 12:50
隻龜成日唔肯上浮台?可能你要平日注意盡量少捉佢,放完龜糧在浮台後,你要行開,你隻龜身體語言在說:我很 ...

多謝師兄教導,希望佢遲D唔怕我啦
作者: Matthew_Luk    時間: 2015-11-11 12:56
kakaihk 發表於 2015-11-11 12:50
隻龜成日唔肯上浮台?可能你要平日注意盡量少捉佢,放完龜糧在浮台後,你要行開,你隻龜身體語言在說:我很 ...

加上點樣可以令佢個殼黃D
作者: kakaihk    時間: 2015-11-11 13:35

殼黃D?先要有適當太陽光,有太陽光晒龜背才能吸收和轉化到維他命A、D...,照燈只是補償,許多師兄、姐要去公園晒龜。還要均衡食物,凈喂龜糧如同人食餅干大,你又試下長食餅干大會點啦?另外,本身生長紋之後龜大隻了,龜背顏色會深色些,除非你搞暗無天曰,仲會白化添,你又試下唔見光幾個月...。所以,你先要有健康天然的飼養環境和意識,龜龜才會有健康的表現。

作者: 釗    時間: 2015-11-11 14:48
再加上用白色環境養會黃啲
作者: Matthew_Luk    時間: 2015-11-11 14:51
kakaihk 發表於 2015-11-11 13:35
殼黃D?先要有適當太陽光,有太陽光晒龜背才能吸收和轉化到維他命A、D...,照燈只是補償,許多師兄、姐要去 ...

多謝師兄!增長了知識
作者: cloudtse1212    時間: 2015-11-11 15:17
我屋企兩隻蛋一隻訓覺會上台,另一隻從來唔上台,我諗佢地習慣黎,佢想上就會上,岩岩換台隻蛋都觀察左幾日先上個新台,唔使太擔心

作者: Matthew_Luk    時間: 2015-11-11 17:33
kakaihk 發表於 2015-11-11 13:35
殼黃D?先要有適當太陽光,有太陽光晒龜背才能吸收和轉化到維他命A、D...,照燈只是補償,許多師兄、姐要去 ...

呀!師兄,我重想問下如果要均衡飲食,又唔想佢臭,可以比咩佢食?
作者: kakaihk    時間: 2015-11-11 20:04

龜龜進化本來於大自然,如果單靠龜糧養龜龜,又無陽光曬,又無運動,水質又差,環境又嘈雜,你隻龜都可預知會養到乜結果出來啦!大自然食物沒有唔臭,化學野你諗啦!
作者: Matthew_Luk    時間: 2015-11-11 20:44
kakaihk 發表於 2015-11-11 20:04
龜龜進化本來於大自然,而魚仔性味溫和,蛋白質和鈣等豐富,是生物鏈底下重要食物一環,龜適宜長食,很少 ...

明白!魚仔要咩魚佢先食,同埋系咪要死左嘅魚先得?我怕佢手腳慢,食唔到
同埋苗都可以食生果?
不過點都好,多謝師兄詳細的解釋!!
而且我諗過了,殼的顏色不重要,不用用上化學物品!龜龜的健康最重要
希望牠快快樂樂!

作者: kakaihk    時間: 2015-11-11 22:06

魚街有生的喂魚仔買,10元一袋,喂時將魚仔捏晕小龜就可食到,將用剩魚仔急冻,下次用時再解凍。蝦也一樣,千祈不要買死蝦,怕已被落過藥。我多在超市買南美淨蝦肉切粒。
作者: eckn11    時間: 2015-11-12 01:42
我隻扁安衰仔都係唔多上岸, 試過各種方法, 擺野食, 教枝燈射住等 都唔理我.. 最後我決定每日夾硬捉佢落個膠盒曬太陽或陰天比盞燈曬佢一陣

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2