香港龜友論壇

標題: 身心俱疲,送幾隻小鱷龜 [打印本頁]

作者: Aquaville    時間: 2015-10-12 23:07
作者: monwww353    時間: 2015-10-13 00:02
作者: izzy    時間: 2015-10-13 00:41
腐皮第一時間要分開處理。。。交叉感染冇得救了,rip
作者: wel524    時間: 2015-10-13 01:03
間中我懶換水, 水質差, 我家草龜間中有皮膚病, 眼疾用ZOOMED眼藥水,腐皮用聚維銅碘, 開始不覺有什麼分別, 慢慢跟指示浸多幾日一星期就會愈來愈好, 這些病一水質差就好易又番發, 加油呀, 不要氣餒, 時間和心機最重要~~ 看圖似白點, 這些白點草龜B剛回家都經常有, 不知鱷龜效果如何, 試試用聚維銅碘
作者: 棒棒~小糖    時間: 2015-10-13 03:24
白眼病不好医治,不要自责,能医尽医,医不了是另一回事,你能尽力而为去探索,此精神可贵,值得赞许。
作者: 棒棒~小糖    時間: 2015-10-13 03:29
腐皮第一时间先全部消毒,再把腐皮的另干养,把腐皮伤口清除腐了的部分,再用消炎水清洗干净,然后在腐了的伤口涂上皮康霜。
作者: 棒棒~小糖    時間: 2015-10-13 03:32
有水霉菌吗?
作者: snapping0610    時間: 2015-10-13 06:58
要!whatsapp90528400

作者: magistrate    時間: 2015-10-13 12:08
真心希望有心人能醫此批龜龜啦
作者: cwt208380    時間: 2015-10-13 23:06
非常有愛心,龜不要老泡在水中,給它晒太陽
作者: Aquaville    時間: 2015-10-13 23:34
作者: Aquaville    時間: 2015-10-13 23:41
作者: ylc141    時間: 2015-10-13 23:49
Aquaville 發表於 2015-10-13 23:41
其實牠們到我手的時候病情嚴重得夠多,四肢無力,開口呼吸,身上很多白點,我用了黑藥和Zoomed眼藥水,又 ...

師兄,如果可以的話,我希望可以領養其中幾隻,嘗試護理病龜,希望可以痊癒
作者: Aquaville    時間: 2015-10-13 23:53
作者: Aquaville    時間: 2015-10-13 23:56
作者: Aquaville    時間: 2015-10-14 00:00
作者: Aquaville    時間: 2015-10-14 00:01
作者: Aquaville    時間: 2015-10-14 00:02
作者: Aquaville    時間: 2015-10-14 00:06
作者: Aquaville    時間: 2015-10-14 00:10
作者: ylc141    時間: 2015-10-14 00:30
Aquaville 發表於 2015-10-14 00:10
師兄,我想試多一隻,如果再有死亡個案,就給你了

我都只希望用我少許知識經驗幫助,生死由天定,難以確保一定痊癒,希望你可以成功,幸存龜隻健康,加油
作者: Aquaville    時間: 2015-10-14 00:55
作者: 棒棒~小糖    時間: 2015-10-14 02:21
Aquaville 發表於 2015-10-14 00:00
據上手所說,病因因他忘記换水兩天,又沒有加温

忘记换水两天不至于这样的
作者: Aquaville    時間: 2015-10-14 10:04
作者: wongivyee    時間: 2015-10-14 10:14
Aquaville 發表於 2015-10-13 23:53
很難不自責的,别人信得我過,相信我有能力起死回生才送給我,我也曾經以為自己有,结果如此,真是難受, ...

師兄,你已用了最大的努力醫治牠們,請不要自責,同給自己太大壓力!
作者: wongivyee    時間: 2015-10-14 10:16
ylc141 發表於 2015-10-13 23:49
師兄,如果可以的話,我希望可以領養其中幾隻,嘗試護理病龜,希望可以痊癒 ...

ylc141師兄,好久沒見你上來,多謝你再次出手相助!
作者: Aquaville    時間: 2015-10-14 10:18
作者: Aquaville    時間: 2015-10-14 10:19
作者: wongivyee    時間: 2015-10-14 10:21
Aquaville 發表於 2015-10-14 10:19
你說的師兄就是這位?

係呀! 就是這位師兄,佢好好人的!
作者: Aquaville    時間: 2015-10-14 10:23
作者: wongivyee    時間: 2015-10-14 10:27
Aquaville 發表於 2015-10-14 10:23
好!有後方支援,就無憂了

努力! 加油呀!
作者: tiffany_john    時間: 2015-10-14 14:32
遲左發現呢個貼,我都有少少藥物可以相贈,聚維係陶寶一個龜醫生度有得買,如果你有需要,我可以下次幫你買,久唔久我就會買少少藥物同龜龜維他命,因爲有人經常來往廣州,所以直接寄廣州親戚,然後再帶番來。
作者: tiffany_john    時間: 2015-10-14 14:41
因後日要出城,大約兩星期先番,如果到時仍然有需要,請留言,一定盡力配合,希望龜龜吉人天相,克服難關。
手上有中鋒感冒/肺炎藥劑、聚維、黑藥、多維多糖、黃旂。
作者: Aquaville    時間: 2015-10-14 15:09
作者: ylc141    時間: 2015-10-14 17:23
wongivyee 發表於 2015-10-14 10:16
ylc141師兄,好久沒見你上來,多謝你再次出手相助!

你好呀,我其實都經常上龜友,只係較少回應,我近期都係繼續暫養工作,幫龜搵一個屋企
作者: tiffany_john    時間: 2015-10-14 17:36
ylc141 發表於 2015-10-14 17:23
你好呀,我其實都經常上龜友,只係較少回應,我近期都係繼續暫養工作,幫龜搵一個屋企 ...

你好啊朋友,話時話你有無母花/草?屋企四只花草,全部係公,底甲8-10cm,一直想同佢地搵只乸,不幸今年去新買只花都係公,當時成條魚街行左好幾轉,最後見只花都幾好,又唔想空手而回,唯有搏一搏,條尾鬼甘粗,應該都係公來喇,雖然未見過佢露JJ
作者: ylc141    時間: 2015-10-14 21:51
tiffany_john 發表於 2015-10-14 17:36
你好啊朋友,話時話你有無母花/草?屋企四只花草,全部係公,底甲8-10cm,一直想同佢地搵只乸,不幸今年 ...

你好,我手上暫時未有花草,只有一隻巴仔待養定後送出
作者: tiffany_john    時間: 2015-10-14 22:19
巴西我已經有四只,大得極快,一只半成體,一年半由120克爆長到最近已經超過左900克,暫時唔敢再加
作者: ylc141    時間: 2015-10-14 23:02
tiffany_john 發表於 2015-10-14 22:19
巴西我已經有四只,大得極快,一只半成體,一年半由120克爆長到最近已經超過左900克,暫時唔敢再加 ...

呢兩個月都未有龜友提供不欲飼養的龜
如果再有可以被領養龜隻,我就係論壇搵下有無有心人啦
作者: tiffany_john    時間: 2015-10-15 10:25
其實我都有少少多,從三只開始,伊加已經八只,細就容易D,但龜龜會越來越大,所以都要控制下自己
作者: wongivyee    時間: 2015-10-15 10:31
ylc141 發表於 2015-10-14 17:23
你好呀,我其實都經常上龜友,只係較少回應,我近期都係繼續暫養工作,幫龜搵一個屋企 ...

你好呀! 師兄,患病的龜龜,能有咁多出心出力嘅善心人幫助牠們 ,真是牠們的福氣! 你們的行動,
真係好值得我們贊賞的! 在此萬分感激你們 ! 請你們繼續努力, 為更多病患龜龜受惠.
多謝你們!  
作者: ylc141    時間: 2015-10-15 14:31
wongivyee 發表於 2015-10-15 10:31
你好呀! 師兄,患病的龜龜,能有咁多出心出力嘅善心人幫助牠們 ,真是牠們的福氣! 你們的行動,
真係好值得我 ...

我只希望為無主人,以及病龜盡小小綿力,但好可惜仍然有人會係不適當地方放生龜隻
作者: wongivyee    時間: 2015-10-15 16:43
ylc141 發表於 2015-10-15 14:31
我只希望為無主人,以及病龜盡小小綿力,但好可惜仍然有人會係不適當地方放生龜隻 ...

好多無良主人,不論狗主同龜主,唔養就四圍掉,其實佢地都係生命,
係出面亦好難覓食,好多都會餓死!
作者: ylc141    時間: 2015-10-15 18:26
wongivyee 發表於 2015-10-15 16:43
好多無良主人,不論狗主同龜主,唔養就四圍掉,其實佢地都係生命,
係出面亦好難覓食,好多都會餓死! ...

如果師兄見到有人唔養龜,想放生的話,我都可以暫養,養定之後再轉贈其他有心人
我遲D有待領養龜隻的話,都會上黎尋家,各位要多多支持呀!!
作者: Aquaville    時間: 2015-10-15 21:42
作者: wongivyee    時間: 2015-10-16 09:36
ylc141 發表於 2015-10-15 18:26
如果師兄見到有人唔養龜,想放生的話,我都可以暫養,養定之後再轉贈其他有心人
我遲D有待領養龜 ...

好的, 謝謝你的善心!
作者: wongivyee    時間: 2015-10-16 09:37
Aquaville 發表於 2015-10-15 21:42
小鱷龜目前情況有好轉~~

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2