香港龜友論壇

標題: 養了一年的盾盾,今日突然離開我 [打印本頁]

作者: pgm4ho    時間: 2015-10-9 23:05
標題: 養了一年的盾盾,今日突然離開我
養了一年的盾盾,今日突然離開我
點解會咁突然,冇病冇痛話走就走
今早發現他嘔,沒吃東西本想下班就帶去看醫生點知佢等唔到我就離我而去
其他3隻都正正常常,點解會咁突然最快大又係佢
有冇知心龜友可以答下我 , 我個心好痛啊

作者: 908a    時間: 2015-10-9 23:22

會否你放龜散步.冇留意龜食左地上不知名物品你吾知. 最近你附近有冇食環署放琉黃.老鼠藥
作者: pgm4ho    時間: 2015-10-9 23:24
908a 發表於 2015-10-9 23:22
會否你放龜散步.冇留意龜食左地上不知名物品你吾知

佢地4隻都未出過街,一齊食住同一間屋
作者: 908a    時間: 2015-10-9 23:28

會否有其他人比食物龜..如果係屋企得你一個.撞鬼
作者: pgm4ho    時間: 2015-10-9 23:33
908a 發表於 2015-10-9 23:28
會否有其他人比食物龜..如果係屋企得你一個.撞鬼

我問左老婆仔女佢地都話冇搞過
作者: pgm4ho    時間: 2015-10-9 23:36
就係想問下有冇D 突然死亡例子等我可以預防一下
日日都正正常常,冇特別
作者: 908a    時間: 2015-10-9 23:45
個人認為凡事有原因.要你自己諗吓前三日有冇特別野.龜.魚吾會令早食錯左野.晚上即死.會吊幾日命先
作者: raymondcheng    時間: 2015-10-10 00:01
別再太傷心了,可能是緣盡了!!!
作者: pgm4ho    時間: 2015-10-10 00:35
908a 發表於 2015-10-9 23:45
個人認為凡事有原因.要你自己諗吓前三日有冇特別野.龜.魚吾會令早食錯左野.晚上即死.會吊幾日命先 ...

冇啊 , 早幾日落雨都冇放過佢地出黎
日日都好食得 , 就係咁先要問下D師兄
作者: 金金    時間: 2015-10-10 01:36
我以前都試過類似經歷,帶去睇獸醫話肝腎功能出問題,終於都救唔返,醫生話係長期不良餵食同飼養環境不適合所致。其實龜好捱得,只係主人唔擦覺早巳有問題。
作者: pgm4ho    時間: 2015-10-10 01:45
金金 發表於 2015-10-10 01:36
我以前都試過類似經歷,帶去睇獸醫話肝腎功能出問題,終於都救唔返,醫生話係長期不良餵食同飼養環境不適合 ...

主食M糧同S糧 , 1星期2次桑葉或車前草 , 2日浸一次水
今次真係太突然,平時正正常常無病冇痛,睇醫生都睇唔到就走左
作者: pgm4ho    時間: 2015-10-10 01:49
佢好靚架 , 完全冇起釘又冇痴甲
我係覺得佢大得太快 , 其他3隻完全追唔上
作者: pgm4ho    時間: 2015-10-10 01:51
我好驚果3隻有事,宜家都訓唔著
作者: snake    時間: 2015-10-10 03:32
冇事嘅!
作者: nck168    時間: 2015-10-10 08:11
就算係人都有機會突然暴斃啦,唔擔心得咁多,睇開D啦。
作者: kenma2006    時間: 2015-10-10 08:33
師兄會否內裏有石排不出所以這樣⋯因小第之前那隻盾仔半年後特然死亡開刀後全是石排不出
作者: 鬼鈴音    時間: 2015-10-10 09:36
師兄,你去世的龜龜會知道你喺【負責任的主人】 主人對龜龜離世 牠喺知道的,請樓主節哀順變
作者: 陸龜    時間: 2015-10-10 16:47
真可惜!
作者: shumc    時間: 2015-10-11 22:04
嘔左乜野出黎?
作者: pgm4ho    時間: 2015-10-11 23:02
問左醫生,佢可能係成長過快內臟頂唔住
佢係4隻入面大得最快 , 一個夏天長大了700g
作者: pgm4ho    時間: 2015-10-11 23:03
shumc 發表於 2015-10-11 22:04
嘔左乜野出黎?

只係嘔左糧
作者: pgm4ho    時間: 2015-10-11 23:04
kenma2006 發表於 2015-10-10 08:33
師兄會否內裏有石排不出所以這樣⋯因小第之前那隻盾仔半年後特然死亡開刀後全是石排不出 ...

正常排酸,冇石
作者: shumc    時間: 2015-10-12 09:39
pgm4ho 發表於 2015-10-11 23:03
只係嘔左糧

我有隻4X幾歲金錢老龜都係咁樣走,游游下水上岸吐左豬肉出黎,好快就走左。
作者: kakaihk    時間: 2015-10-12 09:48

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2