香港龜友論壇

標題: 有無好既方法防止龜龜食糞便?? 極煩腦 [打印本頁]

作者: toobegood    時間: 2015-6-25 21:29
標題: 有無好既方法防止龜龜食糞便?? 極煩腦
家中日頭無人照顧龜龜,晚晚回家都全底殼,咀,缸邊全部糞便,好煩腦,大家有無好方法解決??有無好既方法防止龜龜食糞便

感謝

作者: 我愛爬蟲類    時間: 2015-6-25 21:44
龜食屎係無得阻止的
作者: 陸龜    時間: 2015-6-25 21:50
我隻星之前都—吾食屎,e+都變埋食屎龜。可能胃口太好!
作者: ki0110    時間: 2015-6-25 22:17
你就好啦,D龜肯食屎
作者: sysysy    時間: 2015-6-25 22:45
我餵完食個幾鐘之後就比佢浸溫泉柯清曬咁咪唔會食倒囉
作者: 金金    時間: 2015-6-25 22:55
由得佢食囉!
作者: beejjb    時間: 2015-6-26 00:47
我都想知
作者: toobegood    時間: 2015-6-26 15:43
佢經常下午無人時段就食屎,好鬼嬲
作者: MICHAEL.晴    時間: 2015-6-26 16:24
个人认为唔惊,能再拉出来就行
作者: palcnm    時間: 2015-6-26 18:00
没关系的,吃要什么他比你更清楚,这是天性。
作者: toobegood    時間: 2015-6-26 18:34
他排完糞,用爪玩糞,用底殼壓,再走到水盤加水,再將糞塗到玻璃缸身,大家可想而知情況是多麼的惡劣
作者: 陸叔    時間: 2015-7-12 15:45
屎=食物
作者: hkkjoe    時間: 2015-7-12 16:40
我隻緣養左十幾年都唔食屎 佢永遠出左貨見到鬼咁匿埋一二角。。。
作者: 雪米BE    時間: 2015-7-14 02:17
一早浸水等佢屙晒先
作者: clso    時間: 2015-7-16 23:40
我都希望我啲龜會互食便便,尤其細龜,但從未試過
羨慕你!
作者: 鞋拾拾    時間: 2015-7-21 14:00
每日一早同佢浸水,排清晒先食野。
有時間食完,晒完太陽先浸水仲好,
我果隻都係咁,一唔浸水我屋企就一地都係
作者: Kemkem    時間: 2015-7-22 17:26
我之前隻龜龜都係咁, 真係好煩!! 宜家唔知係唔係食得飽, 又少左食WOO
作者: Tchan2013    時間: 2015-7-22 21:48
真係好難阻,無得阻....
作者: watchmanll    時間: 2015-7-23 12:43
加底材...
作者: waiman    時間: 2015-7-23 21:02
你有冇喂Miner-All INDOOR formula?
作者: waiman    時間: 2015-7-23 21:04
clso 發表於 2015-7-16 10:40
我都希望我啲龜會互食便便,尤其細龜,但從未試過
羨慕你!

食便唔係好事.
作者: If_OnlyYouKnow    時間: 2015-7-24 02:00

gum ge行為其實係好事,有助消化。因為陸龜在吃大便的時候,也食埋腸道益菌。

http://www.paludarium.net/38520260633345722290/33

烏龜吃大便?

陸龜吃大便的行為,
相信是很多飼主都曾發現過的現象,
飼主們對陸龜吃到大便莫不感到疑惑。
其實不只陸龜會吃自己或同伴的大便,
許多哺乳動物也有類似的行為。
這樣的行為其實是有助於植物性食物的消化的,
因為陸龜在吃入大便的時候,
也把具有共生作用的腸道細菌吃入了體內。
有學者甚至推測,
草食性的幼龜在吃入了成龜的糞便以後,
對自己腸道內的共生細菌培養有這莫大的助益。
Troyer 等學者在 1982 年的研究發現,
一般人工飼養下的小綠鬣蜥(Iguana iguana)成長速度較野生個體來得緩慢,
這很可能和腸道內的細菌族群不如野生個體完整複雜有關;
研究人員於是餵食剛孵出的小綠鬣蜥吃大綠鬣蜥的糞便,
結果發現成長速度就和野生個體一樣快速了。

另外幼龜在吃入大便的同時,
也獲得了很重要的維生素K。
維生素K主要是透過腸道內的細菌合成的。

作者: waiman    時間: 2015-7-24 13:37
If_OnlyYouKnow 發表於 2015-7-23 13:00
gum ge行為其實係好事,有助消化。因為陸龜在吃大便的時候,也食埋腸道益菌。

http://www.paludarium.net/ ...

野外成龜的大便是幼龜的主食之一種, 食便是好事, 因為野外成龜大便有還未消化的高纖維, 營養, 腸道益菌, 和非常多元化的礦物質, 幼龜消化不了那特高的纖維, 吃成龜大便正好可二次消化那些纖維.

家中箱養的龜, 吃大便不是好事, 因為家中的龜的大便, 根本沒那高纖維, 也沒多元化的礦物質, 腸道益菌也希少, 龜吃自己的大便就更差, 可說是全無益處.
家中箱養的龜, 基本是久多元化的礦物質.

野外歐陸龜的大便及酸:

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2