香港龜友論壇

標題: 盾殼問題 [打印本頁]

作者: RICKEY224    時間: 2015-3-11 20:09
標題: 盾殼問題
請問,隻盾個殼咩事,點解條(喇)會白左嘅?

作者: 龜田    時間: 2015-3-11 20:50
你uvb燈是否太近背???
作者: RICKEY224    時間: 2015-3-11 21:36
龜田 發表於 2015-3-11 20:50
你uvb燈是否太近背???

約29cm,,晒傷?
作者: 龜田    時間: 2015-3-11 22:23
29cm算正常高度,應該不是晒傷
作者: 金金    時間: 2015-3-11 23:13
是否生長紋
作者: Tony_Chu    時間: 2015-3-12 13:56

我都曾經試過, 係食左太多蛋白質, 生長紋爆得太快, 某部分爆得太勁、唔均勻.  你呢排試下將食量減半, 隔日餵, 又或者食低蛋白糧(盾好為食).  遲D爆白的地方就會氧化,變回深色.
作者: Tony_Chu    時間: 2015-3-12 14:00

By the way, 你隻盾都開始起釘, 證明你餵蛋白質過多.  對肝同腎負擔太重.
作者: RICKEY224    時間: 2015-3-12 21:22
Tony_Chu 發表於 2015-3-12 14:00
By the way, 你隻盾都開始起釘, 證明你餵蛋白質過多.  對肝同腎負擔太重.

多謝師兄指導,我隻盾喂m糧,每日2-3粒,係咪過多?
作者: 青b綠    時間: 2015-4-26 23:29
Tony_Chu 發表於 2015-3-12 14:00

你好..ching.我個隻都係咁..每日2兩zoomad草糧...加3份sudo龜糧。。。!一星期比一次M糧!!
作者: tarzzzzz    時間: 2015-4-28 14:27
生長紋?!
作者: 金金    時間: 2015-4-28 16:18
出生長紋唔駛咁驚。食M糧已可,無需轉糧或節食,只係要多吸收UVB及提高少少飼養濕度便可減低隆背機會!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2