香港龜友論壇

標題: 今日黃昏帶左龜睇咗dr yu. 賜胃炎 [打印本頁]

作者: Healthy    時間: 2014-11-20 00:15
標題: 今日黃昏帶左龜睇咗dr yu. 賜胃炎
今日黃昏帶左1.5 歲斑龜睇咗dr yu. 腸胃炎,要force feed 7 days. 希望我成功force feed la.
Ching/ctse , 有冇force feed tips or experience sharing. ?

同埋有冇野我要留意,使龟早點康服?

Thanks.

作者: iris007    時間: 2014-11-20 00:36

回復 Healthy 的帖子

龟有咩唔舒服? 有咩病徵? 要食7日藥是否很嚴重?

一個人喟好似難D, 因為要禁住佢双手又要令佢個口張開, 爬文有講要禁住佢個鼻一陣迫佢張開口呼吸,然後用spoon喟藥, 用針筒會安全D,然後再禁住佢個鼻一陣令佢張藥完全食落肚.
作者: Healthy    時間: 2014-11-20 14:22
iris007 發表於 2014-11-20 00:36

龟有咩唔舒服? 有咩病徵? 要食7日藥是否很嚴重?

Thanks Ching,

龜腹瀉....

作者: Cyranc    時間: 2014-11-20 21:17

有些龜, 攪佢個口旁邊, 佢就會開口咬人, 這時插入喉管。  
Dr.Yu應會教點捉個龜頭出黎。

龜手可以唔理, 兩隻手指夾緊佢頭骨後面, 唔俾佢縮返入去, 跟住引佢開口。 唔開口就要搵野整開佢。
將隻龜反轉,也會較易開口。

作者: Healthy    時間: 2014-11-21 11:44
Cyranc 發表於 2014-11-20 21:17
有些龜, 攪佢個口旁邊, 佢就會開口咬人, 這時插入喉管。  
Dr.Yu應會教點捉個龜頭出黎。

Thx ching.
作者: iris007    時間: 2014-11-22 20:01

打開陸龜口灌藥,灌食示範
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 5&fromuid=19750

作者: Healthy    時間: 2014-11-22 23:35
回復 iris007 的帖子

thx ching.  very useful!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2