香港龜友論壇

查看: 3998|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

豹絕食4日 - 我自己醫好了!!!!!!!!!!!!!

樓主

我隻豹8月初在奇珍買, 6.5cm, 108g, 好重手, 好圓, 好似蛋咁, 背甲上有貼你的黃色label, 當時好活躍, 我好中意就同超人買左; 但回家後一直中意訓, 每日訓23小時, 怕光, 怕熱, 躲入山洞, 大便一直好爛好散, 我冇幫佢肚蟲, 佢一直都有食野, 每兩日浸一次暖水時才all屎 (屎好爛,冇jelly), 冇酸, 只有黃尿,  突然四日前絕食, 本來5-6日前好大食 (屎都係爛,冇jelly), 為何突然絕食, 我之前同現在養好多其他龜都大便正常, 行黎行去, 好大食, 唔系setting問題.   唯獨呢隻豹搞到我唔明咩問題, 請超人/白髮幫手, thanks, 系唔系要同佢杜蟲?  我昨晚同佢force feed 殺蟲王..... 系唔系應該一連餵7天?

My setting: 射點33-35度, 冷點27-28度, 日間Zoomed射燈, 夜晚陶瓷膽, 日間Zoomed 10.0 UVB 12" 10-12小時, 餵Zoomed草糧撈油墨或介藍或唐生菜.  有抽氣+通風, 有光暗開關及溫控, 龜箱放窗邊面向天空但冇太陽直射, 底材用報紙,  其他龜都好正常.
沙發
快去看醫生吧,如果唔係它會r,因為我個隻係這樣r的.
回復

板凳
回復 Johannchan 的帖子

個人意見: 其實豹唔應該餵菜, 尤其係水份高, 好似油墨或唐生菜. 我隻豹B由佢一返到黎, 我一啖菜都冇餵過, 只係牧草加野菜, 間中一至兩粒M字頭龜糧. 佢岩岩返到黎都係痀水加爛屎, 跟住我 Keep 住餵牧草, 到而家 5 個月, 雖然開始成形, 但都唔夠實, 而家全牧草. 不過新龜通常都係咁, 因間間鋪頭都係餵菜, 所以可能係隻豹返黎前個腸胃已經唔好, 再加上你又餵高水份既菜, 咁就再差D. 不過都重有好多可能, 最好都係帶佢去睇醫生啦.
回復

地板
ak615 發表於 2011-10-14 12:30

個人意見: 其實豹唔應該餵菜, 尤其係水份高, 好似油墨或唐生菜. 我隻豹B由佢一返 ...

有理有理good
回復

個人意見: 其實豹唔應該餵菜, 尤其係水份高, 好似油墨或唐生菜. 我隻豹B由佢一返 ...

說出我心聲,不得不讚,龜友養法的另類者,好野
回復

多謝你的指教, 但我用zoomed糧撈菜, 其他龜龜便便好靓wor.... 好大隻生猛tim....又冇釘....

聽D師兄話, Terry余醫生都係教人用zoomed糧撈菜.  你地叫我去睇醫生, 佢都可能叫我咁餵....=='

可能我隻龜有蟲 或 有菌?  多謝你的指導先!!!!
回復

因為豹仔既腸胃係差好多, 尤其係俾鋪頭或者繁殖者餵到D腸胃差晒, 新龜腸胃差都係唔出奇. 因為你隻豹仔本身腸胃有問題, 所以餵同一食物都冇其他龜D屎咁靚.

或者你岩, 可能有生蟲都唔出奇. 你不如試下照俾菜佢食先, 等佢個體質好返D先慢慢同佢轉餐單啦. 都係個句, 唔放心, 就睇醫生.

OK, thanks ar!!! ^_^  發表於 2011-10-14 14:59
回復

You are welcome. 希望你隻豹仔早D好返.

多謝!!! 希望啦....  發表於 2011-10-14 15:33
回復

各有各養法啦無話豹B就一定吾餵得菜。
我意見係,所有種既陸龜B (6CM以下)都吾好比佢淨食草。就算撈,都要用草粉而吾係牧草。
各方意見都可以聽,但太另類太高危既方法,最好睇住試。

系既系既...thanks.  發表於 2011-10-14 15:37
回復

回復

我隻樣衰豹 之前都係一直柯樣衰屎
杜原虫之後都唔係即刻靚屎 雖然dr 余話可以餵得causal d 方便自己一d
但我諗佢意思都係要龜龜身體健康強壯既大前提下先咁做~(加上余醫生飼養環境比我地好 有花園放養 充足陽光)
既然知道油墨呢家野對豹豹都唔太好 又唔想睇醫生 唯有就自己花d心思
搵d比較合適既草比龜龜食啦~
食材對屎屎既影響其實都幾大架~所以盡量就少餵油墨 養返好D腸胃先~

不過睇返你龜龜唔開口呢 呢個真係幾麻煩....可能係內部有問題
又可能係搞肚冇胃口 有虫又有機...所以都係搵醫生幫幫你比較好

新手之談 不喜勿插!
回復

烏龜的 發表於 2011-10-15 01:06
我隻樣衰豹 之前都係一直柯樣衰屎
杜原虫之後都唔係即刻靚屎 雖然dr 余話可以餵得causal d 方便自己一d
但 ...

I see, 多謝意見, 你說得好岩!!

今晚自己餵藥、BAC、及糧!!
食藥:
http://www.youtube.com/watch?v=87cVmunSbTw
食糧+BAC:
http://www.youtube.com/watch?v=_ZUxFme2yGo
回復

redred123 發表於 2011-10-15 20:32
雖然呢個係一個好好既教學
但我有點不同意
1. 其實隻龜只係停食四天,唔洗咁快強喂,強喂係最後一步,強硬 ...

force feed餵左兩晚殺蟲王+葡萄糖+BAC+波蘭龜糧(含魚肉), 原本絕食了4日的豹仔, 今日下午終於肯食一片唐生菜...

但發現佢突然all JELLY 屎!!!  原來係爆緊原蟲, 即刻停杜蟲藥, 改服原蟲藥+Reptoboost.

我住得遠離土瓜灣, 而且冇咁多時間排余醫生.  香港又只得余醫生識醫龜!(另一間成日叫人人道毀滅),  余醫生又唔平, 又要等, 而且聽好多師兄/師姐話, 佢都係比你浸reptoboost 睇下點先.... 有龜友寄左包佢用剩的reptoboost 比我, 我直接餵, 唔使驚整爛甲! (Reptoboost整浸爛甲!!)

你隻龜之前流鼻血點醫返好ga???

回復

想問, 你隻亞達伯拉象龜邊度買, 幾錢買ga?

朋友賣給我的, 朋友價...  發表於 2011-11-19 13:52
回復

我都想要隻。阿達BB。。
不過有2萬一隻, 好貴。。

仲系唔多靓既  發表於 2011-11-19 16:33
E+ 最平都要$14000-16000  發表於 2011-11-19 16:33
回復