香港龜友論壇

查看: 8527|回復: 35
打印 上一主題 下一主題

集思廣益 !! 底材優劣大集合 !!

樓主

瓷傳反轉
優:唔怕整濕,易打理,細菌不易繁殖,夠硬比龜行,腳指可以自然磨平
劣:不保濕不保溫不能提供良好的微氣候,也不能滿足龜龜挖掘的天性

樹皮
優:由天然樹皮製成。吸收水份後再釋放,有保持濕度作用。而且樹皮比較大塊,大大調低陸龜誤吃的機會。
劣:時間太久沒更換也會滋生蟲蟻,發霉

鈣沙
優:
劣:

爬蟲沙
優:
劣:遇水容易結塊,吸臭性不佳,很容易誤食,長期誤食後累積在體內時,如果結塊,那後果堪慮了。

栗米砂
優:易打理
劣:最怕誤食,食後難消化,引至塞腸,普遍不被建議使用

泥 要用天然無化學質的泥土
優:泥土是唯一一樣能夠真正為陸龜提供野外棲息地感覺的底材。加上吸水力強,很快便把陸龜排下的尿酸吸去,能保持一定濕度,能滿足龜龜挖掘的天性
劣:需要每三個月作一次更換,每天將糞便取走。

牧草
優:唔怕誤食
劣:必須剪的很短,否則牧草很輕,龜龜走路時容易帶動整團牧草,萬一帶到加熱燈下,可能會發生火警,菜渣掉到牧草中時不易找到,時間一久會滋生蟑螂螞蟻,尿液會使稻草發霉,糞便一但落入牧草中,則非常難清乾淨(尤其是龜龜拉肚子時

紙粒  : 大多數是由人造紙屑加工而成,大品牌由樹木直接製造,而劣質貨則由再造紙加工。
優:紙粒吸濕力強而且價錢大眾化
劣:容易積累塵粒,容易令陸龜呼吸系統出現毛病,接觸水後會出現溶化等問題,加上如陸龜出現誤吃,消化後容易導致腸道阻塞。

草粒
優:主要成份是天然的豆科牧草製成,並經過加工而達至防止細菌滋生。就算陸龜誤食都唔會出現影響身體的毛病
劣:但由於草粒含有草味,大大提高了陸龜吃草粒的可能性。散碎的草粉於長期高溫下會出現發臭的問題。價錢比紙粒為貴

報紙
優:價錢平,易打理
劣:必須每天更換,吸臭性不好,菜渣沾到報紙時要注意,因為報紙油墨含鉛,對龜龜不好,大烏龜容易踢破紙張,如果在加熱燈下,紙張破裂翻起時,則可能會引起火警

椰殼碎
優:
劣:

假草皮
優:
劣:龜龜的糞便若不馬上清除,再被龜龜的腹甲磨平乾掉後,會非常難清理,而且有時候龜龜餓極了,會去啃來吃(因為顏色的關係),有師兄曾經在一隻蘇卡達的糞便中,發現大量的草皮渣,由於它是塑膠材質,危險性遠大於誤食其他底材

真草皮
優:吸水力強,很快便把陸龜排下的尿酸吸去,能保持一定濕度,能滿足龜龜挖掘的天性
劣:

椰泥
優:能保持一定濕度,能滿足龜龜挖掘的天性
劣:需要每三個月作一次更換,每天將糞便取走。

無底材
優:容易打理,唔洗錢
劣:不保濕不保溫不能提供良好的微氣候,也不能滿足龜龜挖掘的天性

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
一夜白髮 + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
請師兄們幫助補充...
回復

板凳
師兄好有心機整理啲資料,唔該晒
回復

地板
回復 pkgod 的帖子

無底材
優:容易打理,唔洗錢
劣:養得唔靚
回復

sothy 發表於 2011-8-16 16:36
師兄好有心機整理啲資料,唔該晒

不用客氣..我也是借機學習中....
等待各師兄補充
回復

SnappingTurtle 發表於 2011-8-16 16:37

無底材

........... 多謝補充...
回復

多數補充?
回復

兩隻盾, 一隻亞達 用咩底材較好?
同埋誤食左栗米砂會點? 係唔係好大獲?
回復

想知樹皮同椰泥既劣
回復

木粒又如何?貴紙粒少少…但好似比較少塵,我打算試用@@

我之前隻豹用過... 佢會打克痴  發表於 2011-8-17 07:08
木粒一樣會變粉...  發表於 2011-8-17 07:08
回復

各有優劣,都幾難揀。
回復

陳奕迅 發表於 2011-8-16 16:49
兩隻盾, 一隻亞達 用咩底材較好?
同埋誤食左栗米砂會點? 係唔係好大獲?

靚既栗米砂同良好既飲食,可以all番曬出來,食7草3菜.
回復

何仔 發表於 2011-8-16 21:41

小心草粒令龜箱太乾,你是養豹吧?
豹是不能太低,好似話85%濕就最好,用泥養仲好,因為可以模擬豹龜既野外環境.

豹要30-40啊-.-"  發表於 2011-8-17 07:09
回復

kenbb 發表於 2011-8-16 22:07
小心草粒令龜箱太乾,你是養豹吧?
豹是不能太低,好似話85%濕就最好,用泥養仲好,因為可以模擬豹龜既野外環 ...

我站時用椰泥做山洞既底材,山洞以外就用草粒同慈尊…
會係椰泥加濕,最可惜係自制木箱不宜泥沙…

唔好加濕啊T口T  發表於 2011-8-17 07:17
回復

何仔 發表於 2011-8-16 22:47
我站時用椰泥做山洞既底材,山洞以外就用草粒同慈尊…
會係椰泥加濕,最可惜係自制木箱不宜泥沙… ...

我都係用木箱/口\
只要唔係箱邊曬水,個箱就多數冇咁濕,聽日試下轉用泥..
回復

何仔 發表於 2011-8-16 21:41

我都打算用完宜家啲紙粒,轉木粒^^
回復

總括泥講賀曼最適合用邊種呢?
回復

所有低材, 最方便又能完全提供良好的微氣候的, 是瓷傳反轉加超聲波噴霧機加調光器, (不是蒸氣式機, 也不是超聲波造霧機, 而是噴霧機).
回復

草粒同椰殼碎幾好._."
草粒唔怕食錯~ 又冇乜塵,但得閒要掃走D粉..
椰殼碎唔噴水..可以好乾28%(我試過)..
岩岩開散佢果陣好濕..91%..    可自由調節既...

仲有..豹龜生長環境要係乾燥!...

該品種對濕度特別敏感,濕度過高很容易引起呼吸系統的毛病,所以無論在原生地或人工飼養下也必須保持環境的整體性乾燥

轉自http://www.chelonia.org/Articles/pardaliscare_cn.htm
回復

waiman 發表於 2011-8-17 05:34

所有低材, 最方便又能完全提供良好的微氣候的, 是瓷傳反轉加超聲波噴霧機加調光器, (不 ...

CHING你個"超聲波噴霧機加調光器" 好似好高科技=.=
$?
回復