香港龜友論壇

查看: 4480|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

Yaya Ban - 斑龜飛了...

樓主

我最喜歡和可愛的Yaya Ban... 我真係好掛住我隻Yaya. 就算屋企仲有三隻龜同埋一缸魚陪我, 我都依然覺得好唔慣. 飛走咗嘅Yaya係我最鐘意個隻, 由一開頭養個時我個人就已經認為Yaya係我見過最可愛嘅一隻. 我知道養寵物係會有面對死亡嘅一日, 如果係老死嘅我會接受到.如果係眼睜睜睇住佢病死而見死不救嘅話我會接受唔到囉! 我呀媽呀爸話聽天由命! 點知換黎嘅結果就係咁?! 明知佢病都見死不救???好離譜!!!
2011-01-29 ~ 2013-04-06

沙發
回復 君臨天下 的帖子

有一日突然唔食野,行為比平時更活躍,然後好似平時咁瞓覺。第二朝又好正常咁,但我一放龜糧落去,佢有用個鼻聞吓,之後仍然都係唔食... 連續两三日都係咁,直到開始有朝見到佢手臂、頸、同埋手臂與頸嘅位置有D 脹脹地。我呀媽話佢肥咗,但係佢跟本都冇食野,絕對冇可能係肥咗! 於是個晚我又睇吓佢,佢好似下半身癱瘓咗... 我有勸過我呀媽帶佢去咁睇醫生,但係我呀媽話佢上次比其他龜咬到流咗幾日血都冇事,於是我一直望住佢可憐嘅眼神一直同佢講“你要撑住!!!“到第二日朝早由於趕住返學於是望咗佢一眼就出咗門口啦。但係我佔唔到理次就係我見佢活生生嘅最後一眼... 到返屋企個時,佢保持住果日朝早嘅姿勢靜靜咁長眠咗...

不要太傷心牠總算見到你最後一面下次發覺有不妥立即上來問各師兄姐呀  發表於 2013-4-24 02:05
回復

板凳
回復 龜大仙 的帖子

我好想救佢,但係我實在係無能為力。可唔可以同我講西區有邊度有得醫龜?
回復

地板
回復 choichakyam 的帖子

有時換水換頻率冇咁高...
回復