香港龜友論壇

查看: 11114|回復: 57
打印 上一主題 下一主題

如果你是用任何UVB光管的話, 這對你可能很重要.

樓主
我仲加裝左個普通18吋光管支架...
如果要量度uvb強弱,要用咩工具,數值多少才對龜隻合適?
回復

沙發
waiman 發表於 2012-7-26 09:57
用Solarmeter 6.2 UVB錶.
UVB的最低強度數值是要有25 uw/cm2, 理想值是50-90uw/cm2.

ic~咁請問知唔知香港賣多少錢?
回復

板凳
waiman 發表於 2012-7-26 11:33
8, 10, 28樓

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=48955&extra=&page=2

回復

地板
千幾蚊好似又貴左少少,請問以你經驗,小弟的龜屋現在uvb夠嗎?
18"高,光管加左反光鋁。
thx
回復

waiman 發表於 2012-7-26 15:58
18"高, 又沒專業反射罩, 肯定遠遠不夠.
Zomed 10.0 + 專業反射罩, 18"高 = 27uw/cm2. (兩個月後低過25).
...

那請問可以如何改善?
回復

matchfung 發表於 2012-7-26 16:06
那請問可以如何改善?

補充:我現時係一個zoomed supersum 100W (不知道是新舊板)+zoomed LF17-EC 燈罩 + zoomed 18" uvb 10.0 光管 + 反光罩
回復

waiman 發表於 2012-7-27 02:08
Zoomed Powersun 100w + Zoomed 10.0, 18"高, UVB是可以的, 兩加起來30cm = 55uw/cm2, 18cm = 33uw/cm2.
...

龜睡覺的地方60~80%
supersun 下方 40~60%

zilla 50 uvb 係光管定燈泡?
有無相?
回復

燈由上午九點至晚上十一點
回復

waiman 發表於 2012-7-27 02:08
Zoomed Powersun 100w + Zoomed 10.0, 18"高, UVB是可以的, 兩加起來30cm = 55uw/cm2, 18cm = 33uw/cm2.
...

30cm = 55uw/cm2
18cm = 33uw/cm2

請問30cm及18cm意思係指?
回復

waiman 發表於 2012-7-27 08:45
Sorry係18", 唔係18cm.

30cm = 掛到1' (英尺) 高= 55uw/cm2

明白~那我下一次換光管時,選購zilla的話,是否已經大大改善uvb?
回復

waiman 發表於 2012-7-27 09:20
是的, 如果Zilla加上一個好的反射罩, 則不需要用那Powersun 100w的.
你把Powersun換成一個下圖型狀100-15 ...

明白哂~可惜waiman兄你人在紐約,不能會面道謝...
回復