香港龜友論壇

樓主: waiman
打印 上一主題 下一主題

重點討論: 隆背, 生長紋, 及到底要喂食多少份量?

樓主

回復 waiman 的帖子

我覺得我兩隻盾好似有少少隆背 , 所以想揾辦法改善我家有2隻盾
新手真心求教同討論>.<
(一) 點睇算唔算肥.....
(二) 生長紋實睇睇 , 應該係一條條線圍住個甲果D線?佢有咁多條線,點可以睇得出佢生新既紋生出黎
(三) 爬文見到有D人話自己隻龜有隆背既現像 , 佢就話日日喂M糧去解決 , 之後跟左佢既方法一排 , 我盾二個甲先在D比較白既紋出黎 (2隻盾六月一到九月一重左45g), 咁算好定唔好....
(四),有CHING話:「起釘主要原因係營養吸收唔晒而又無排出體外」,這是主要原因嗎 , 如果係既咁有幾好既餐單.龜龜吸收唔到,對改善都可能冇用..
(五)其實點先知佢7成飽.....
盾一

盾二

回復

沙發

見佢而家咁肥 , 好決定格2日先喂一餐。
每月一號給一餐喂到全飽既分量÷2就係=平時喂食既40-50%??
每月一號喂到全飽果餐主要比糧佢食定菜??
平時喂食既40-50% , 主要比糧佢D咩
我慘教過this post http://www.hkturtle.org/forum.ph ... =%E8%B5%B7%E9%87%98
佢平時既餐單係
今日 M糧, 食後比少少 水果
聽日 波蘭糧, 食後比少少 菜
後日 M糧, 食後比少少 菜
大後日 波蘭糧, 食後比少少 水果

我學佢咁平時喂食既40-50% , 就跟上面個餐單可以?
回復

板凳

每月1號全飽果日就 , M糧一粒加一粒ZooMed沙漠型陸龜糧(草粒)加兩三粒命脈牧草粉

3號就 , 一粒M糧,再比小小水果   (一粒M糧應該有100%全飽???)
4號就 , 半粒ZooMed(草粒),再比小小菜 (半粒草粒有40-50%飽???)

6號就 ,  一粒M糧,再比小小菜
7號就, 半粒ZooMed(草粒),再比小水果

咁樣可以的嗎???????
回復