香港龜友論壇

查看: 13022|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

養左十幾年的巴西龜 - 白眼病 求救!!!!

樓主
買zoomed眼藥水滴,乾養
佢有冇成日上岸?上岸有冇開口?有既就可能有肺炎,要買多支黑藥
其他要問高手
回復

沙發
btw, 最好有相po上黎比其他師兄睇睇~~
你驚既可以拎隻龜去睇醫生或者中蜂度比佢睇睇 (我成日都拎d龜過去問野 XD)
回復

板凳
回復

地板
回復 crystal_030 的帖子

不如你打去佢鋪頭問下~~
唔使hold住佢隻眼滴,就咁滴係外面先,黑藥就咁滴落佢個鼻就得 (將隻龜傾斜45度,你滴落去佢就飲到d藥)
回復

回復 crystal_030 的帖子

你有冇乾養?? 樓上話落水加溫我唔清楚
不過正常有白眼/白點要乾養先會好,你試下keep住滴眼藥水先~~

肺炎方面,佢係咪真係有肺炎??佢有冇成日"mak"大個口?
你滴落佢鼻果度佢就飲到,你驚佢飲唔到試下滴多滴
不過有肺炎唔可以乾養,要有水比佢...

我唔知浸唔浸得...不過好似有另一種係專for浸隻龜,你要問其他高手,或者你係度追下post,我記得有師兄教過~~

去龜鋪買支叫reptoboost <--好似係咁串,專for龜龜
同埋你試下買d鮮蝦剝殼切到細細粒,然後放係龜鼻前面揚幾下,睇下佢食唔食
回復

[轉貼]
"紅霉素軟膏-腐皮,咬傷用",
"聚維硐碘-傷口消毒用",
"紅霉素眼膏-白眼病用",
"阿莫西林或土霉素片-感冒弄碎泡藥浴用"
爛甲:silver sulf cream/ bruderma cream

你用左zoomed眼藥水幾耐?如果keep住唔好請轉藥,用上面師兄講既金霉素眼膏 or 紅霉素眼膏 (我唔知邊種好d)

同埋你隻龜成個月冇食野....好似嚴重wo,不如你帶佢去中蜂度啦.... or好似呢個壇有師兄會醫龜,你pm下zero_1版主
回復