香港龜友論壇

查看: 33279|回復: 67
打印 上一主題 下一主題

我自己杜原蟲

樓主
Tony_Chu 發表於 2012-1-17 02:37
係, 我只在星輝水族找到, 其它都冇.

升輝呀!!!

sorry, 記錯名 :(  發表於 2012-1-17 04:22
回復

沙發
Tony_Chu 發表於 2012-1-17 02:35
波蘭糧好貴, 在魚街的星輝水族有賣...$68/190g

之前你同我講卡奇...........................

原來係升輝...  有電視框囉!

唔明  發表於 2012-1-17 04:21
回復

板凳
Tony_Chu 發表於 2012-1-17 13:46
一般爬蟲書建議龜重量每公斤(1000g)食30-50mg藥,

如果我隻龜BB係100g, 就 100g除1000g乘50mg = 食5mg.

你好很得9閒囉..........
回復

地板
Tony_Chu 發表於 2012-1-17 13:46
一般爬蟲書建議龜重量每公斤(1000g)食30-50mg藥,

如果我隻龜BB係100g, 就 100g除1000g乘50mg = 食5mg.

我頂你!

個藥房條友叫我一日食4粒, 連食7日, 食到我扑街啦...

一粒 FOR 5KG, 你60KG, 一日食12粒比我睇, 包你日訓夜訓...

我一日食4粒, 果晚食完訓左8,9個鐘, 到下午1,2點..  眼訓到要訓4,5個鐘...

你快啲食12一日比我睇..  睇吓你仲有冇時間起到身係度開POST!

50mg/kg算好唔安全....  減減去好喎...  我死咗唔小變色龍囉.. 都係約50-80mg/kg..

你應該講明如果首次杜連續7-10日, 係唔可以去到50mg/kg的.

回復

Tony_Chu 發表於 2012-1-17 14:38
metronidazole係抗生素,人係一日4粒, 連食幾日, 冇錯啊, 呢隻藥食左係會有少少眼訓.

爬醫網同爬醫書都係 ...

就正正龜甲殼係死物,而且很重就更加唔應該食50MG/KG
回復

Tony_Chu 發表於 2012-1-17 14:57
回復 Norrishill 的帖子

拿, 我再計一次喇.

但我食咗4日就頂唔順, 即67MG/KG.......

回復

Tony_Chu 發表於 2012-1-17 15:09
人同龜唔同, 人體內溫度core temp係恆溫37度, 所以抵抗力強, 冇事唔好食抗生素 :) ...

我冷血的, 訓落床要開暖毯暖咗個身先訓到覺.

所以龜食藥後, 吸收得好慢.  發表於 2012-1-17 15:20
我打漏左: "而且人既代謝快過龜好多倍" :)  發表於 2012-1-17 15:20
I see :)  發表於 2012-1-17 15:18
回復