香港龜友論壇

查看: 5672|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

我隻龜係咪好大鑊!!!!

樓主

俗稱黑死病!  好大獲, 冇得救, 連爬醫都投降既病.

我個人建議用高蛋白療法, 反正都會死, 不如餵 30%蛋白質的波蘭Tropical糧(魚街升輝水族有售) + 15%蛋白質營養齊全既M字糧, 千祈唔好餵其它菜或草, 然後每日狂照12小時Zoomed 10.0 26W UVB膽!!!  & 如果有太陽就多曬太陽

我隻盾軟甲就係咁, 用一個半月, 醫返好的!!!
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=27675&extra=page%3D2
回復

沙發

回復 thomaspsp 的帖子

我未試過黑死病, 只係醫好過嚴重軟甲.

得waiman師兄醫返好佢隻黃金歐陸既黑死病, 係美國論壇既一大奇蹟, 你快去問下佢啦...

就係呢位人兄...waiman....黑死病:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12621&highlight=%E9%BB%91%E6%AD%BB%E7%97%85

waiman 兄無黑死病~~~係佢隻龜咋 XD  發表於 2012-2-1 09:55
回復

板凳
回復 waiman 的帖子

師兄的療法, 可能開創了高蛋白高UVB療法!

我估可能係因為高蛋白增加了keratin的生長, Norrishill師兄也是這樣認為, 等甲殼鞏固了先, 然後UVB令骨也慢慢跟上了?  因為好多書都話亞達BB都係軟骨軟甲的,要20-30cm才會開始骨硬, 此為正常現象, 有冇可能陸龜BB要先用蛋白增加keratin生長,然後再慢慢長骨?
回復

地板

回復 waiman 的帖子

"或一些高蛋白質含肉類水龜飼料"

好正既 idea!!  波蘭Tropical陸龜糧實在太貴! ($68才190g).
回復

caxlvyin 發表於 2012-1-31 12:44
回復 Tony_Chu 的帖子

如果係佢LACK鈣既話,可唔可以加鈣粉令進度加快呢?

可以用含D3的鈣粉.  但最好用UVB燈及常照太陽.
回復