香港龜友論壇

查看: 1464|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

新手求教

樓主
精華文區入面有一篇係寫得唔錯

你可以參考一下
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1
回復

沙發
EVO201415 發表於 2015-11-5 16:58
"話說至此, 相信大家都明白我希望表達的訊息吧...很多人時常強調 UVB 對龜龜的重要性, 令很多財力不太寬裕 ...

非也, 非也! 師兄文中既意思係其實龜龜可以有好多其他途徑去吸收可以轉換成維他命D既營養, 若要將所吸收既營養都轉化為維他命D既話就必須有熱力,
但暖管所提供既熱力只足夠恆溫, 未夠熱! 本人就為我自己既側頸龜安裝左UVA+熱既燈, 所以最好裝射燈

我自己就每星期六日都帶龜出去哂半到一小時太陽, 而家不知幾生猛
回復

板凳
呢個係本人正在用既, 俾你參考一下

回復

地板
EVO201415 發表於 2015-11-5 22:45
咁師兄呢隻燈係咪冇uvb ga?

No, 只有UVA+熱,

魚街都有全光譜既射燈膽既, 個款好似叫Mega Ray, 有齊哂熱, UVB, UVA, 但就4XX HKD一個囉, 你自己衡量下
回復