香港龜友論壇

樓主: Mary123
打印 上一主題 下一主題

[更新, 請看最後一頁,謝謝] 求救 - 龜殼折斷見肉

樓主
首先有傷口就唔好比佢浸水喇,可用生理鹽水幫佢沖洗傷口消毒先,然後有錢就帶佢睇醫生(建議土瓜灣余醫生),傷勢咁重幾千無走雞,你同醫生講隻龜既來歷可能會收平d,無錢既就等佢傷口自動埋口,開始結焦既時候比佢浸雲南白藥,好唔好就睇佢彩數喇,至於白眼可試下用龜眼藥水,但我估有可能係老年退化做成,龜殼上白色一撻撻既應該係角質化,可用命脈真菌淨會比較見效,以上建議純個人認為,唔一定準確,祝你好運

標準方法X2  發表於 2014-7-22 03:51
回復

沙發
Mary123 發表於 2014-7-22 23:27
命脈真菌即係...?

我喺佢個殼穿窿嗰度用左個幾星期雲南白藥粉,好似好d...... 但當然個殼冇生番。

真菌淨係專對付龜殼角質化,你先搞掂隻龜外傷先再慢慢搞唔遲,你都有用開白藥其實一樣,開水浸係比佢平均吸收啫,有無比營養品佢浸?,見識有限,對甩殼無研究,不過估計都係細菌感染造成,無錢就盡你既能力啦,睇佢彩數,你已經做得好好
PS:荃灣有間龜屋店主會幫龜睇病,只收藥錢,但佢並非獸醫,只憑經驗,去唔去隨你
回復

板凳
回復

地板
Mary123 發表於 2014-7-23 22:59
請問有沒有地址和電話號碼?

http://www.hkturtle.org/home.php ... d=93&do=profile
回復

Mary123 發表於 2014-8-5 23:43
龜龜已於昨天過身,希望佢舒服啲啦,俾中蜂睇過,都話好難醫好,無論如何,仍感謝各位曾經幫忙。 ...

見到都心噏,你已盡力,願龜安息
回復