香港龜友論壇

查看: 2140|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

照燈一問

樓主
我有一大巴西同兩小地圖巴西養咗已經約10年了, 小地圖係最近入, 兩三個月度

以往一路養巴西我都無比燈照的, 所以佢個殼其實都唔係咁靚, 又唔夠綠...
但而家我想養得專業返少少

我見呢度好多人講又UVB, 又LED等等好多唔同既名...

1.  請問我應該加D咩燈比佢哋? 同埋幾錢度? 我希望盡量平宜一D...

2.  同埋每款燈要照幾耐?  咩時候比佢哋照好?

3.  巴西已經咁大個, 而家先開始照燈仲可唔可以令佢個殼變返綠D?

4.  其實我只係間唔中比巴西去曬下太陽, 但係佢好多時都會去陰D無太陽直射既位置行唻行去, 點解架呢??
沙發
alien666 發表於 2013-1-3 12:00
我用緊個UVB10.0膽2百幾,射膽就15蚊,每日開8個鐘左右

請問呢兩款燈係咩作用?

係咪買個普通燈罩得架啦?

同埋我見有D人既SETTING 個燈要加黑色 或 銀色 紙罩住, 有咩用架?
回復

板凳
khip 發表於 2013-1-3 14:04
1.射燈 = 保溫,用陶瓷罩會可以集中熱力
2.UVB燈 = 俾龜隻製造維他命D,但要配合射燈用才更有效,淨UVB燈 ...

咁如果夏天熱果陣, 咁仲使唔使用射燈?

有咩方法可以比龜照到燈又唔怕比水彈到?  因為我隻巴西活躍到爆炸! 一見到人就係咁發發發... 成日都比佢發晒D水出唻..... ><
回復