香港龜友論壇

標題: 得罪差人 打到爆頭瞓街 [打印本頁]

作者: KPS    時間: 2013-8-10 17:35
標題: 得罪差人 打到爆頭瞓街
得罪差人 打到爆頭瞓街
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090521/00176_055.html

【記者郭賢報道】一名男子昨凌晨在尖沙咀一間銀行㩒機提款時,被在後面排隊的一名觀塘警區反黑組休班探員,指斥他阻頭阻勢,雙方發生衝突,事主疑被探員及同行兩名男子圍毆,頭破血流倒地,涉案探員擬乘的士逃走,但被事主友人截停,由趕至警員拘捕,案件由油尖警區重案組接手處理,涉案探員所屬單位全體隊員需協助調查。

被捕男子姓魏(三十歲),警方發言人證實他是休班警員,涉嫌傷人被扣查。消息稱,魏為觀塘警區反黑組探員,事發時,與多名同袍及男女友人,同到尖沙咀區的夜店消遣,期間他與兩名男子落街提款。

斥手腳慢阻住㩒機
現場是金馬倫道一間銀行門外,昨凌晨一時許,一名姓詹(廿二歲)男子,偕兩男女友人在櫃員機提款,三名男子在後面排隊等候,有人嫌他手腳慢,多番催促,豈料雙方發生爭吵,有人自稱反黑組探員,更動粗向詹推撞,互相扭作一團。

混亂中,詹被推跌倒地,頭部撼向地面受傷流血,在旁友人未及援手,三名男子拔足逃走。詹的姓劉(廿一歲)男友人尾隨追逐,其中一人跑至五十公尺外的加拿分道截乘的士離去,司機見他被人追逐及衣衫染血漬,不肯開車,劉趕至報警。

警員到場將的士上的男子拘捕,得悉他為休班探員,同行兩男子已乘亂逃去,未確定身份,而詹與劉俱受傷,由救護員送院治療。

由於案件涉及警務人員,警方認為情況十分嚴重,交由油尖警區重案組接手調查,並接見魏所屬的觀塘警區反黑組全體隊員,了解事件經過及是否有隊員涉案
作者: KPS    時間: 2013-8-10 17:36
市民鬧警察就全城鬧爆個老師,警察打人就無人出聲,香港人的道德觀真係無得頂
作者: vincentchow630    時間: 2013-8-10 17:47
差佬=有牌爛仔
作者: frankie000    時間: 2013-8-10 17:47
我覺得香港ge警察已經變左質
作者: 車仔1030    時間: 2013-8-10 17:51
KPS 發表於 2013-8-10 17:36
市民鬧警察就全城鬧爆個老師,警察打人就無人出聲,香港人的道德觀真係無得頂 ...

唔好再死雞撐飯蓋啦,支乜Q持林老師吖,只係呢班粉皮又想搵位入,借呢主題又想抹黑政府部門姐,心照啦,如果爆粗老師是對的,那麼可能如果當日不祗是爆粗,搶警槍,襲警都是會被人支持的,那麼香港我諗玩完了

作者: anthonywoo    時間: 2013-8-10 17:51
愛字頭會否發起,反對暴力入侵警隊呢?
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-8-10 18:00
frankie000 發表於 2013-8-10 17:47
我覺得香港ge警察已經變左質

香港警察好左好多了,之前會捉你入無人地方到打,根本衣加D警察無反坑能力,唉,今時今日d警察真係慘,小小事就比人罵到狗咁,無啦啦又要比人吊
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 18:00
唔好將其他野拉埋同林老師單野講啦,樓主不如將警隊幾十年前收黑錢都攞埋出黎講丫,再唔夠嘅,攞埋宋朝啲士兵講丫,唔講咁耐,又可以講下魔警除步高丫,咩都關林老師事咩
作者: kyo    時間: 2013-8-10 18:06
回復 vincentchow630 的帖子

讚同,根本仲衰過爛存
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 18:09
警察夠有英勇捉賊,保護市民,又唔見你講下,正所謂樹大有枯支,林老師就係枯支
作者: 車仔1030    時間: 2013-8-10 18:10
呢家係重點放係個"老師"鬧警察度
而唔係要你不斷爆以前警察既壞事 !
你如果係爆 又唔見你爆埋d老師衰野 ?
一面倒 ?

作者: 車仔1030    時間: 2013-8-10 18:13
http://news.takungpao.com.hk/hkol/topnews/2013-08/1813459.html
你有時間可以睇下"超人"呢篇野
作者: 快快長大吧    時間: 2013-8-10 18:17
市民是人,差佬亦是人........
作者: 車仔1030    時間: 2013-8-10 18:17
你唔數埋老師d野 我幫你搵埋d資料 !!
仲要係全球性

盤點全球變態老師:體育老師竟是妓院老闆
http://edu.takungpao.com.hk/q/2013/0809/1816448.html

你呢家數以前果d野無意思 ..
我地要將重點放係果件事到
唔好再扯開話題啦 !!
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 18:18
老師性侵犯啲學生又唔見樓主你講下?
作者: 鬼仔    時間: 2013-8-10 18:25
車仔1030 發表於 2013-8-10 18:17
仲要係全球性

其實件事係由法輪功同青年關愛呢兩班人攪先...點解要將個重點係個老師度放大呢
作者: 龜俠    時間: 2013-8-10 18:27
仲要係全球性

Ching ,唔好同佢一般見識吧!
作者: 車仔1030    時間: 2013-8-10 18:30
鬼仔 發表於 2013-8-10 18:25
其實件事係由法輪功同青年關愛呢兩班人攪先...點解要將個重點係個老師度放大呢 ...

我引用以下一位網友既說話

其實有D野呢真係唔想講到咁明, 因為係好簡單既COMMON SENSE, 但我睇左呢單野咁多日, 發覺原來好多人真係連好簡單既分析能力都無....

成日問點解警察對青關會唔執法??? 好簡單一樣野, 當係兩個普通人o係街度嗌交, 繼而你推我撞好未, 你走出黎扮見義勇為報警, 警察到現場處理, 兩個人都話無事唔追究, 我想問下警察可以做咩???  如果當時青關會真係有郁手而法輪功又堅持追究既, 我死唔信警察夠膽唔做野羅....再講白D, 我相信法輪功班人都唔想搞大件事, 咁唔係屬於任何一方既第3者林慧思又有咩資格搭嗲?? 如果法輪功真係追究, 警方都會主動o係現場搵証人啦, 根本唔需要你教警察做野.....

由始至終呢單野我相信警察都係當一單普通爭執案件咁去做, 係有D有心人特登將單野搞到好似有政治成份咁者...如果下下要拉人, 咁社民連次次示威都衝擊警方防線, 同警察有身體接觸, 咁請問係咪次次都要拉佢地???

作者: 龜俠    時間: 2013-8-10 18:30
Puiki 發表於 2013-8-10 18:18
老師性侵犯啲學生又唔見樓主你講下?

Ching ,唔好同佢一般見識吧!
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 18:31
鬼仔 發表於 2013-8-10 18:25
其實件事係由法輪功同青年關愛呢兩班人攪先...點解要將個重點係個老師度放大呢 ...

個人立場,我唔支持青關會,但係我反對法輪功
作者: alva0914    時間: 2013-8-10 18:35

樹大一定有枯枝,每一份工作每個崗位都有人犯法、有壞人..老師可以講粗囗,銀行大班排隊可以打尖,學生係巴士可以唔讓座比老人家仲要怪佢阻住哂,以上所舉嘅例佢地只不過係犯左道德上嘅不是,係多數人不認同嘅行為,其實鬧人、辱罵人無論對方係咩身份,自己係咩身份都好,冇必要當街指罵其他人,就算對方係一名警員、一個賣報紙的、什至一個行乞的,因為每一個人都有尊嚴,都應該受尊重,對方有做錯可以平心静氣理論,不收效作出投訴、服務唔好可以不幫襯,而無必要作出太激動嘅舉動,因為自己嘅感覺並不代表所有人認為正確, 至於樓主所貼出來的新聞,我認為該名警員已遭拘捕調查,如其確實有毆打其他人必定會受法律制裁,其實冇必要刻意放大“警察“打人,做保安的會打人,做經紀的也會,做議員的也有坐過監,咁等於什麼?任何崗位都只是一份職業,並不是每個警員也會打人,亦未必每個議員也喜歡掟香蕉...
作者: KPS    時間: 2013-8-10 18:38
仲要係全球性

你地分拆力真係好,只要骢全部你地講的栗西倒轉講一次一樣通
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 18:38

咩呀,依家“只許老師性侵,而不準警察打人”呀,我寧願比人打鑊,我都會堅守住我個C眼(不喜勿插)
作者: 鬼仔    時間: 2013-8-10 18:40
車仔1030 發表於 2013-8-10 18:30

你呢篇野既意思係第三者不宜討論??
咁宜家差佬就唔拉個老師,個老師又話要過返正常生活,咁我地係咪唔好再講呢??
係咪要將個重點放返去波叔幾時落台??
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 18:44
鬼仔 發表於 2013-8-10 18:40
你呢篇野既意思係第三者不宜討論??
咁宜家差佬就唔拉個老師,個老師又話要過返正常生活,咁我地係咪唔好再 ...

好希望波叔快啲落台
作者: nykalex    時間: 2013-8-10 19:57
害群之馬,行行都有!又豈止警察呢!
作者: choichakyam    時間: 2013-8-10 20:06
回復 vincentchow630 的帖子

X3 .唉。。。。。
作者: choichakyam    時間: 2013-8-10 20:10
回復 Puiki 的帖子

X4  一針見血
作者: michaelphone    時間: 2013-8-10 20:14

林老師關樹大有枯支也事呢,她又不是警隊,又不是上堂講粗口,她是什麼枯支。
作者: michaelphone    時間: 2013-8-10 20:16
回復 車仔1030 的帖子

吾該你作為一個纠察不要把重點放在一方,你是不應該當局者迷
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 20:19
michaelphone 發表於 2013-8-10 20:14

林老師關樹大有枯支也事呢,她又不是警隊,又不是上堂講粗口,她是什麼枯支。 ...

警隊有枯支,教育界就無枯支?行行都有,就算神職人員都有
作者: michaelphone    時間: 2013-8-10 20:19
回復 快快長大吧 的帖子

但差佬不應該打無犯罪的市民
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 20:20
michaelphone 發表於 2013-8-10 20:16

吾該你作為一個纠察不要把重點放在一方,你是不應該當局者迷 ...

版主阿橙都可以有個人立場,點解糾察就唔可以有?
作者: michaelphone    時間: 2013-8-10 20:24

也四川的老師d野,關林老師也事呢,你先唔好再扯開話題
作者: michaelphone    時間: 2013-8-10 20:31

阿橙只是活動發起板板主,他不聊天室板主,他可以有個人立場.但糾察是論譠的公義,他不可有任何立場,否則只會左右他的判斷
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 20:53
糾察就唔比人有立場,版主就可以,你啲咩歪理?你不如直接啲講,反對警察就可以,大家都簡單易明
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 20:58
而且佢無話啱聽就加人分,但係阿橙有,仲要一加就加十分,你自己諗下邊個當局者迷先啦
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 21:05
michaelphone 發表於 2013-8-10 20:24

也四川的老師d野,關林老師也事呢,你先唔好再扯開話題 ...

咁有個別警員無理打市民,又關林老師講粗口鬧警察有咩關係呀,你睇下樓主講咩先啦,之前有啲post講支持林老師or支持警方,呢啲大家對一件事討論,我覺得無問題,但係依家樓主無喱啦間將第二件事放係林老師事件上就有問題,都係果句啦“警察都有英勇保護市民,更有英勇殞職,點解樓主唔講下呀?”,你諗下邊個講野離題先啦
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 21:07
michaelphone 發表於 2013-8-10 20:19
回復 快快長大吧 的帖子

但差佬不應該打無犯罪的市民

咁唔通警察就應該比市民用粗口問候?你覺得警察有問題,可以去警監會投訴,但唔應該出言辱罵
作者: 兆輝J    時間: 2013-8-10 21:08
michaelphone 發表於 2013-8-10 20:24

也四川的老師d野,關林老師也事呢,你先唔好再扯開話題 ...

己所不欲勿施於人也,

咁都唔明辯嚟做乜?
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 21:12
兆輝J 發表於 2013-8-10 21:08
己所不欲勿施於人也,

咁都唔明辯嚟做乜?

佢無睇清成個post就話人
作者: 龜俠    時間: 2013-8-10 21:53
bobby310 發表於 2013-8-10 21:42
你將一篇發生於2oo9年之新聞發放出來

居心何在,

呢條友係為反而反的(尤其係香港政府),一D都唔中肯!
作者: michaelphone    時間: 2013-8-10 21:53

出街講句粗口都叫枯支,甘咪好多枯支
作者: Mike2012    時間: 2013-8-10 21:53
回復 KPS 的帖子

咪係今次個傷者頭都爆。要問㪪退休警司同返林老師的團體,今次點計
作者: michaelphone    時間: 2013-8-10 21:59

甘是咪一個糾察就可以偏幫一邊啊,講吾過人就話人反對派
作者: michaelphone    時間: 2013-8-10 22:03

一個啱聽就加人分的糾察有什麼公正可言
作者: lishuikuen    時間: 2013-8-10 22:03
回復 michaelphone 的帖子

我諗當局者迷並非他人,身教在於言教,其身不正者,誤人子弟也!  
作者: michaelphone    時間: 2013-8-10 22:06
回復 兆輝J 的帖子

己所不欲勿施於人,沒也吾該。中文吾好,吾好賴勁,講口語吾該
作者: michaelphone    時間: 2013-8-10 22:12
回復 lishuikuen 的帖子

我無誤導別人,我只是提醒近視人士,不要將件事的某方面無限放大。
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 22:22
michaelphone 發表於 2013-8-10 22:12

我無誤導別人,我只是提醒近視人士,不要將件事的某方面無限放大。 ...

我懷疑你先有近視,請你到就近嘅眼鏡鋪,搵個合資格嘅視光師檢驗下眼睛啦,阿橙版主佢就可以有立場,仲要加分比支持佢嘅人,是否以權謀私大家心裡有數,但係車仔糾察佢無加過任何人分,阿橙版主都有講過,佢係以個人立場發聲,車仔糾察亦都一樣
作者: lishuikuen    時間: 2013-8-10 22:25

講極都唔明,都唔知你係咪林老師教出黎既!?

正所謂:樹大有枯枝,族大有乞兒,樹大好摭陰,族大好護蔭

作為一個教職人員,連做一個教師應該有自覺都冇,難怪現今香港咁多呢D敗類出現.

講粗口本身已經唔好,仲要無理取鬧,本身我未睇林老師段片果陣我已經覺得老師做D咁既行為,已經好有問題,再睇埋段片,我只覺得個老師潑婦罵街,佢連一個尊重執法人員既行為都做唔到,
可想而之,佢教出黎既學生會有幾咁好,為人師表,學生係會以老師作為磅樣,老師當日做得出咁既行為.就應該要承擔當日自己做出黎既野.
可憐之人定有可惡之處.
雖然我自己冇讀書好幾年,老師當日教既野,雖然好多都唔記得,但我都仲識咩叫尊師重道.
但以林老師呢個人.我唔覺得佢仲有咩可以值得人尊重.
以上言論只代表本人立場,不喜勿插
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 22:26
michaelphone 發表於 2013-8-10 22:06
回復 兆輝J 的帖子

己所不欲勿施於人,沒也吾該。中文吾好,吾好賴勁,講口語吾該 ...

我唔覺得你中文好好喎,你所講嘅:中文“吾”好,“吾”好“賴”勁

請問下你知唔知“吾”係點解,“賴”係點發音?
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 22:30
michaelphone 發表於 2013-8-10 22:06
回復 兆輝J 的帖子

己所不欲勿施於人,沒也吾該。中文吾好,吾好賴勁,講口語吾該 ...

你有無讀過文科?有無讀過中國文學?你查下中國文學中“也”字點用先再批評別人啦
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 22:36

我真心想關心下你,請問你是否在童年嘅時候比警務人員侵犯過?我識得幾位社工朋友,要唔要介紹比你,放心,接納等於支持,我地係唔會歧視你,我係出於真心關心
作者: lishuikuen    時間: 2013-8-10 22:36

你邊隻眼見到我話你誤導人!?
其身不正者,誤人子弟也!

明顯係講緊果位林老師啦.

"己所不欲,勿施於人"是指自己所不喜歡的事物,不要加在別人身上.要將心比心,將自己代入對方身份來思考,以待己之心來待人.

林老師當日拎得人地老母出黎吊,今日就好應該打開雙腿比人插!

作者: Puiki    時間: 2013-8-10 22:41

樓主自己都有自知之明而無再講野,你自己諗下原因何在
作者: KPS    時間: 2013-8-10 23:04
真係好攪笑,都係個句,只要張老師同警察兩個字換轉都通,仲有咩好討論呀
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 23:06
lishuikuen 發表於 2013-8-10 22:25

講極都唔明,都唔知你係咪林老師教出黎既!?

可能係佢教林老師
作者: michaelphone    時間: 2013-8-10 23:08

我不是林老師的學生,我更加不知她是誰,以及她當時不是一個老師,,沒錯她對執法人員說粗口是有錯但她已經道左歉,但我們現在因為她空餘時說了一粗口就要她別當教師,她又不是教學生粗口,我們怎可因為她講粗口就去批鬥,那位父母真的沒有在子女前說過一句粗口,學生會學到粗口,只會在父母身上學回來,是自己所作的「業」就不要加在別人身上,想令自己好過只會令自己再錯下去。
作者: lishuikuen    時間: 2013-8-10 23:10

連話人都要錯字,好顯然讀屎片,"吾","賴".

作者: KPS    時間: 2013-8-10 23:12
Puiki 發表於 2013-8-10 18:09
警察夠有英勇捉賊,保護市民,又唔見你講下,正所謂樹大有枯支,林老師就係枯支 ...

所以你咪自已答左羅,甘仲點解要計對林老師呢,
你地覺得警察甘好,愛港力同青關愛,又打警察,又用粗口鬧警察,你地又吾出聲?
林老師鬧一次,你地就走晒出黎,吾通伛真係好虾D?
作者: dmchiu    時間: 2013-8-10 23:12
Puiki 發表於 2013-8-10 18:09
警察夠有英勇捉賊,保護市民,又唔見你講下,正所謂樹大有枯支,林老師就係枯支 ...

枯支一定要除!!
作者: 兆輝J    時間: 2013-8-10 23:18
咁都挑到骨頭好嘢喎,我引用古文後加助語字啫,又睇唔過眼,定吾該可解作“我應該“呢?
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 23:19
KPS 發表於 2013-8-10 23:12
所以你咪自已答左羅,甘仲點解要計對林老師呢,
你地覺得警察甘好,愛港力同青關愛,又打警察,又用粗口 ...

真心講句,真心嘅,林老師件事,無論支持警方or林老師都唔緊要,大家討論無所謂,但係你唔應該用第二件事黎同林老師件事混埋一齊講,一件事還一件事
作者: KPS    時間: 2013-8-10 23:19
車仔1030 發表於 2013-8-10 18:30

好簡單,條片每次警察同市民討論時,有三個市民一問點解吾分開伛地,
三個警察都係黑面,吾答,跟住行左去,好明顯有問題,但警察題吾到,你就答到,好野
作者: michaelphone    時間: 2013-8-10 23:20

雖然是可以綴尾,但己所不欲、勿施於人加也作綴尾只會令己所不欲、勿施於人變成己所不欲勿施於人也,己所不欲、勿施於人是不應該連在一起因己同人是反義詞,故不應在同一句句子中出現。
作者: michaelphone    時間: 2013-8-10 23:24

我是用口語,因為我吾想同你地用書面語,吾好自大
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 23:25
回復 KPS 的帖子

我個人覺得,林老師係明知有人拍緊片嘅時候,係唔應該用粗口辱罵警方,因為佢啲學生好容易就可以上網睇到,到時學生問番佢係唔係對一啲自己覺得唔正確嘅事情上,可以用粗口罵人,唔知到時林老師會點答啲學生呢?再講,警務人員唔係義務比市民用粗口辱罵,連最基本嘅尊重都唔識,好難想像點樣可以教好啲學生,尊重係基本人與人之間嘅禮貌
作者: KPS    時間: 2013-8-10 23:29
Puiki 發表於 2013-8-10 23:19
真心講句,真心嘅,林老師件事,無論支持警方or林老師都唔緊要,大家討論無所謂,但係你唔應該用第二件事 ...

甘簡單D. 如果你地鬧青關愛同愛港力,大聲過鬧林老師十倍的話,咪大家開心D羅,
起碼表現到你地真係真心支持警察嘛,但我真係未見過
作者: lishuikuen    時間: 2013-8-10 23:30

乜而家D教師唔係應該要以身作則既咩!?
佢當初選擇執教呢條路,就應該知道為人師表者應當要有正確既言行舉止.
一日為師,終身為師! 你會唔會番學叫該老師為老師,放學叫該老師為小姐OR女仕?
係公眾場所,有幾多佢教過既學生有可能會係現場出現,而佢老公仲以為件事好岩好應該咁拍埋片.
父母將子女送入學校,就係覺得學校會將正確既野教比D細路.
點知會有呢D咁既敗類出現.有得選擇既話,多數父母都唔會比佢既子女比D咁既人教囉!!
呢位老師之所以比人反佢,就係佢自作
當然,我並唔反對你支持呢位"老師",因為各人自掃門前雪 莫管他人瓦上霜,呢個道理我仲明既.

作者: lishuikuen    時間: 2013-8-10 23:32

並唔係自大囉,你了解清楚個"吾"字咩意思先好拎出黎用,正因為你執人錯字在先,麻煩你先更正錯別字先好話人.
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 23:36
michaelphone 發表於 2013-8-10 23:08

我不是林老師的學生,我更加不知她是誰,以及她當時不是一個老師,,沒錯她對執法人員 ...

第一,林老師無向該警務人員道歉,唔信你可以問下林老師,如果佢係我呢段文字發出之前有向該名警務人員道歉嘅話,我願意去林老師學校,向林老師道歉

第二,我唔知你爸爸媽媽有無係屋企講粗口,但係我父母就無試過係我面前講,我本身都有一個兒子,但係我亦從來無係佢面前講過粗口,我深信,好多父母都唔會係子女面前講粗口,特別係接受過較高教育嘅家長
作者: KPS    時間: 2013-8-10 23:38
Puiki 發表於 2013-8-10 23:25
回復 KPS 的帖子

我個人覺得,林老師係明知有人拍緊片嘅時候,係唔應該用粗口辱罵警方,因為佢啲學生好容 ...

好簡單,如果依類型事件係第一次發生,我吾相信會甘多市民鬧警察,
你睇返條片,起碼二至三十人鬧警察,甘警察係咪都應該谂下係咪做错呢,
但成條片都塭吾到伛地有覺摆過,真係好奇怪
作者: KPS    時間: 2013-8-10 23:39
回復 KPS 的帖子

我個人覺得,林老師係明知有人拍緊片嘅時候,係唔應該用粗口辱罵警方,因為佢啲學生好容 ...

好簡單,如果依類型事件係第一次發生,我吾相信會甘多市民鬧警察,
你睇返條片,起碼二至三十人鬧警察,甘警察係咪都應該谂下係咪做错呢,
作者: KPS    時間: 2013-8-10 23:40
回復 KPS 的帖子

作者: KPS    時間: 2013-8-10 23:40
回復 KPS 的帖子

回復 KPS 的帖子

作者: alva0914    時間: 2013-8-10 23:41
大家....師兄師姐們請息怒呀)))))))))係每件事件上面每個人持不同睇法,我地可以嘗試去說服對方認同自己,但到對方仍然堅持已見時,勿勉強,唔好令討論變成爭論或罵戰啦,況且岩同錯爭辨黎對事情都無幫助,不如養事情中牽涉嘅所有人士回復正常生活啦
作者: lishuikuen    時間: 2013-8-10 23:41
回復 KPS 的帖子

而家先表明一下立場,而家係就"老師"呢個職業,係片中..只係見到一個潑婦自稱老師,辱罵當值警務人員,就呢樣野,比學生見到,都為覺得香港既警察=中國既公安.
因為作為一個老師,教既野學生都會好容易認為老師係岩既.
咁當然啦,謠言止於智者,有腦袋既都會知道誰是誰非.

作者: Puiki    時間: 2013-8-10 23:44
KPS 發表於 2013-8-10 23:38
你睇返條片,起碼二至三十人鬧警察, ...

我唔敢講警方無錯,但係你所講嘅事,係條片中係睇唔到,而且不論事情怎樣,我覺得當眾用粗口辱罵別人就係失去左一名老師應有對別人嘅尊重,唔好講佢係老師丫,就算其他人,我覺得都唔應該用粗口辱罵其他人,包括警務人員,警務人員係無義務比市民辱罵架
作者: sakulife    時間: 2013-8-10 23:45
其實樓主只係post左條文 你斑友就係度嘈嘈嘈 一味剩係識搵位插人 就算件事係黃帝時期又點?有問題就係有問題 林老師單嘢係有問題 但會大得過一個無辜市民無啦啦比人打到入廠? 用下你地個腦諗下啦! "人命關天"咁簡單嘅成語都唔懂?一個老師講粗口會死人? 無事剩係識搵位插人!  
中二病咪用黎形容你斑友架囉! 個個都要插下先安落嘅! 講句古文都得罪你地! 個世界好似欠左你地咁嘅!
作者: sakulife    時間: 2013-8-10 23:48
回復 alva0914 的帖子

你講得岩呀 啲人剩係識得指責別人 任何事物都要順佢意 人地開個post正正常常都要插下先安落架!
作者: kitchai1228    時間: 2013-8-10 23:48
香港不靠警察就玩完既笑話今日唔見左
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 23:48
sakulife 發表於 2013-8-10 23:45
其實樓主只係post左條文 你斑友就係度嘈嘈嘈 一味剩係識搵位插人 就算件事係黃帝時期又點?有問題就係有問題 ...

講古文比人串?你睇下邊個比人串先啦,我幫緊被串果個架=_=”
作者: Uncledash    時間: 2013-8-10 23:50
車仔1030 發表於 2013-8-10 18:13
http://news.takungpao.com.hk/hkol/topnews/2013-08/1813459.html
你有時間可以睇下"超人"呢篇野 ...

你有時間可以睇下呢篇野,完全技術性擊倒"超人"垃圾比喇

http://www.passiontimes.hk/article/08-08-2013/4379

作者: sakulife    時間: 2013-8-10 23:51

對號入座? 係D人唔知做咩事跳晒制咁係度插樓主 我睇唔過眼先講嘢!
作者: Puiki    時間: 2013-8-10 23:53
sakulife 發表於 2013-8-10 23:45
其實樓主只係post左條文 你斑友就係度嘈嘈嘈 一味剩係識搵位插人 就算件事係黃帝時期又點?有問題就係有問題 ...

問題係樓主唔應該用第二件事黎同林老師事件一齊講,一件事還一件事,我地從來無講過警察打人無問題,問題係唔好將啲野混埋一齊講,唔係話有啲警察唔好,我地就咩都反對警察,應該係針對一件事情,一件事一件事咁講,如果要混埋一談,真係講到唐朝都未講完
作者: lishuikuen    時間: 2013-8-10 23:55
回復 sakulife 的帖子

大家都係以事論事,大家各執一詞,天光都講唔完,沒完沒了...
大家咁話啦,我都係睇唔過眼樓主指桑罵槐,先同佢沒完沒了.大家有的是時間..

作者: Puiki    時間: 2013-8-11 00:01
sakulife 發表於 2013-8-10 23:51

對號入座? 係D人唔知做咩事跳晒制咁係度插樓主 我睇唔過眼先講嘢! ...

我承認我有份批評樓主,我都係果句啦,我係因為樓主一開post就將2件事混埋一齊講,我先出聲,如果就林老師嘅事件去討論,完全無問題架,你可以睇下論壇其他有關林老師嘅post,我係極少發聲,因為我覺得大家就一件事去討論係好平常,但係將其他事情混埋一齊就有問題
作者: 龜俠    時間: 2013-8-11 00:04
嘩!格古洛都出埋泥!唔知杜拉格斯幾時出呢?
作者: lishuikuen    時間: 2013-8-11 00:05

回復 Uncledash 的帖子

睇完你引用既果篇野.
不論對方做法幾唔岩,老師都應該要克制自己既言行.
已經唔關究竟背後有幾多組織.
做老師就應該做好本份.
不喜勿插,唔代表你唔鐘意就要比你插.
事關我冇拎人父母出黎吊,所以我唔會打開雙腿比人插.

作者: Uncledash    時間: 2013-8-11 00:11
lishuikuen 發表於 2013-8-11 00:05

睇完你引用既果篇野.

你諗清楚d邏輯先好回。
作者: Puiki    時間: 2013-8-11 00:16
sakulife 發表於 2013-8-10 23:51

對號入座? 係D人唔知做咩事跳晒制咁係度插樓主 我睇唔過眼先講嘢! ...

我都想知邊個跳晒制,同一句說話發5次,攪到我唔知回邊個好,好迷惘呀,張圖係細啲,如果唔清楚,你地可以去番呢個post嘅第4頁睇下

作者: lishuikuen    時間: 2013-8-11 00:21

我要點回文,駛唔駛打過電話約你出黎,三口六面,問過你意見先再回呢!?

作者: Uncledash    時間: 2013-8-11 00:24
lishuikuen 發表於 2013-8-11 00:21

我要點回文,駛唔駛打過電話約你出黎,三口六面,問過你意見先再回呢!?

你呢句野就係張開緊大腿,叫人插你囉。

打完人頭,叫人唔好打就得呀?

人貴自知呀

作者: Puiki    時間: 2013-8-11 00:27
Uncledash 發表於 2013-8-11 00:24
你呢句野就係張開緊大腿,叫人插你囉。

打完人頭,叫人唔好打就得呀?

我唔係好明白,人地無講粗口罵你,只係問下你意見,點解你會叫佢張開雙腿呢?人貴自知?
作者: Uncledash    時間: 2013-8-11 00:28
Puiki 發表於 2013-8-11 00:27
我唔係好明白,人地無講粗口罵你,只係問下你意見,點解你會叫佢張開雙腿呢?人貴自知? ...

張開雙腿係佢自己講架,你追post啦。
作者: 龜俠    時間: 2013-8-11 00:33
Puiki 發表於 2013-8-11 00:16
我都想知邊個跳晒制,同一句說話發5次,攪到我唔知回邊個好,好迷惘呀,張圖係細啲,如果唔 ...

之前睇到已覺好攪笑!樓主好似high high 地敢!可能飲多左咳水
作者: Puiki    時間: 2013-8-11 00:34
Uncledash 發表於 2013-8-11 00:28
張開雙腿係佢自己講架,你追post啦。

張開雙腿,佢係比喻林老師講粗口辱罵人,但係你頭先係回緊佢“我要點回,駛唔駛約你出黎,問下你點回”,佢問你意見,又無用粗口,但係你就叫佢張開雙腿,你諗下邊個有問題先啦
作者: lishuikuen    時間: 2013-8-11 00:35

乜完來我呢句"我要點回文,駛唔駛打過電話約你出黎,三口六面,問過你意見先再回呢!?"
係有包含到"張開緊大腿,叫人插你囉"既意思架!?
咁又真係唔好意思喇,睇黎我都係讀屎片既.
人貴自知係咩!?我只係知人言可畏,人心難測姐.

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2