香港龜友論壇

標題: 洗缸時間 [打印本頁]

作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-11 16:32
標題: 洗缸時間
請問大家大概邊段時間清洗龜缸??      早上番工 或 番學之前??   夜晚放工 或 放學後??  你地大概幾耐洗一次缸????

作者: siumaiguy    時間: 2012-12-11 16:48
係得閒醒起先換水
有濾水器D水睇落唔污糟
我就成日唔記得換,洗缸龜龜你等我考完試先
作者: 鬼仔    時間: 2012-12-11 18:47
我2個缸差唔多半年冇洗過..........淨係洗濾桶...........
作者: evelyn_hml    時間: 2012-12-11 20:05
回復 肥肥龜 的帖子

夏天 早上返工前洗一次.. 放工回家再洗一次.. 如果吃太髒.. 再洗第3次.

作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-11 20:17
evelyn_hml 發表於 2012-12-11 20:05
回復 肥肥龜 的帖子

夏天 早上返工前洗一次.. 放工回家再洗一次.. 如果吃太髒.. 再洗第3次.

咁麻煩,點解唔買個慮水器丫?
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-11 20:19
鬼仔 發表於 2012-12-11 18:47
我2個缸差唔多半年冇洗過..........淨係洗濾桶...........

成半年冇洗,唔怕個缸有跡咩?
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-11 20:21
siumaiguy 發表於 2012-12-11 16:48
係得閒醒起先換水
有濾水器D水睇落唔污糟
我就成日唔記得換,洗缸龜龜你等我考完試先 ...

哈哈,你洗缸等於考試丫。
作者: siumaiguy    時間: 2012-12-11 20:34
肥肥龜 發表於 2012-12-11 20:21
哈哈,你洗缸等於考試丫。

俾你發現左,其實我幾怕洗缸,通常我逼我男朋友洗
但上次佢洗左兩次我今次都唔好意思
考試前我就用考試做藉口乜都唔做

龜食野食到缸污糟都好煩,可以用個細兜裝水拿佢出來餵
但餵完要洗兜就係,不過點都乾淨過放缸餵

作者: 路人甲    時間: 2012-12-11 20:37
換水每天1/3
洗缸 放假才洗
作者: 鳥龜迷    時間: 2012-12-11 23:07
放學時,幾日洗一次
作者: evelyn_hml    時間: 2012-12-12 09:06
回復 肥肥龜 的帖子

好簡單.. 因為已經再沒電掣可以插。。 另外。她住在轆地膠箱中。
作者: evelyn_hml    時間: 2012-12-12 09:08
回復 肥肥龜 的帖子

基本上, 唔洗佢就會到我有很大報應。。 因為缸的位置剛好在我正後下方地方。。。
作者: mycgshop    時間: 2012-12-12 09:11
兩個月洗一次濾桶, 幾個月洗一次缸
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-12 09:23
siumaiguy 發表於 2012-12-11 20:34
俾你發現左,其實我幾怕洗缸,通常我逼我男朋友洗
但上次佢洗左兩次我今次都唔好意思
考試前我就用考試做 ...

你屋企個缸一定好大呢, 如果唔係怕洗缸,  你隻龜龜宜家好大隻嗎???

你好多時在家嗎??  否則你點知邊個時間佢肚餓佢要食野???   放在缸內佢幾時想食野都得嘛

作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-12 09:26
路人甲 發表於 2012-12-11 20:37
換水每天1/3
洗缸 放假才洗

換水每天1/3是什麼意思??  你意思換1/3水嗎???   唔係全部換晒???

嘜濾水器可以捱到咁多日D水仲咁乾淨咩????

作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-12 09:27
鳥龜迷 發表於 2012-12-11 23:07
放學時,幾日洗一次

濾水器真的可以捱咁多日D水仲咁乾淨嗎????
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-12 09:29
mycgshop 發表於 2012-12-12 09:11
兩個月洗一次濾桶, 幾個月洗一次缸

嘩, 兩個月先洗濾桶??  仲幾個月洗缸??   唔怕濾桶 & 缸有跡嗎???
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-12 09:35
evelyn_hml 發表於 2012-12-12 09:08
回復 肥肥龜 的帖子

基本上, 唔洗佢就會到我有很大報應。。 因為缸的位置剛好在我正後下方地方。。。 ...

唔好意思, 你有句唔明白你什麼意思, 咩唔洗佢就會到我有很大報應。。 因為缸的位置剛好在我正後下方地方 <---------    係咩意思??   係咪個缸係你附近????

我暫時未有濾水器, 有時唸係咪真係要買番個, 始終日洗夜洗, 浪費水之余又麻煩自己咁!!

作者: siumaiguy    時間: 2012-12-12 10:46
肥肥龜 發表於 2012-12-12 09:23
你屋企個缸一定好大呢, 如果唔係怕洗缸,  你隻龜龜宜家好大隻嗎???

你好多時在家嗎??  否則你點知邊個時 ...

咪又係細巴西兩隻,不過個缸相對的對佢地大,我又放得多水
洗缸的問題係要倒污水又倒番乾淨水,我唔夠力做同埋我無泵要用杯裝水慢慢倒
我男朋友一手就將水連缸拿去倒,我睇見就妒忌死\ " /

我今年有報科網上班,所以可以宅多係屋企好多
一到時間餵野食其實我重準時過D龜

作者: 小豹    時間: 2012-12-12 12:01
2-3星期換一次水,無洗缸無洗濾筒
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-12 14:26
siumaiguy 發表於 2012-12-12 10:46
咪又係細巴西兩隻,不過個缸相對的對佢地大,我又放得多水
洗缸的問題係要倒污水又倒番乾淨水,我唔夠力 ...

妳買咁大個缸一定預佢會快高長大呢!!   咁妳又唔洗妒忌妳男友, 男同女體質不同, 男仔係大力d既!!   如果個缸咁大, 真係要放濾水器喎, 至多買個多插制既拖板, 唔洗妳男友咁辛苦換水!!!

幸好妳可以多時間留係屋企準時餵龜, 妳慣咗某個時間餵佢, 我唸佢會到某個時間會肚餓呢,  但如果妳去街咪餵唔到???

作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-12 14:27
小豹 發表於 2012-12-12 12:01
2-3星期換一次水,無洗缸無洗濾筒

隔咁耐先至換水??  d水仲好清嗎??  濾水器原來咁勁!!!  唔怕個缸 同 濾桶會有跡嗎???
作者: 小豹    時間: 2012-12-12 15:17
肥肥龜 發表於 2012-12-12 14:27
隔咁耐先至換水??  d水仲好清嗎??  濾水器原來咁勁!!!  唔怕個缸 同 濾桶會有跡嗎??? ...

其實2-3星期仲好清,唔洗換都得!不過我覺得換下好D
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-12 16:05
小豹 發表於 2012-12-12 15:17
其實2-3星期仲好清,唔洗換都得!不過我覺得換下好D

你果個濾水器係咪好大個架??   如果細細個最耐幾日換一次呢??
作者: 小豹    時間: 2012-12-12 16:09
肥肥龜 發表於 2012-12-12 16:05
你果個濾水器係咪好大個架??   如果細細個最耐幾日換一次呢??

個好大個架!!!幾時換唔定哦!!睇反缸污唔污濁
作者: evelyn_hml    時間: 2012-12-12 16:57
回復 肥肥龜 的帖子

個缸的確在我電腦椅後面地板.. 也就係話唔洗就會一路打機一路聞臭臭..... 會死人的
作者: kaig    時間: 2012-12-12 16:59

我有用濾水, 大多都係2-3星期換一次, 一次換30分鐘-1個鐘吧!
作者: mycgshop    時間: 2012-12-12 17:55
肥肥龜 發表於 2012-12-12 09:29
嘩, 兩個月先洗濾桶??  仲幾個月洗缸??   唔怕濾桶 & 缸有跡嗎???

用濾桶既原意就係冇需要經常清洗
個濾桶運行得好, D水乾淨, 個缸就冇咁污糟, 又何來有漬呢?
至於個濾桶, 你用過就知道唔會有漬的, 清洗時用水沖沖佢就乾淨晒
當然, 每星期換兩三次水是必須的, 請留意換水同洗缸是兩回事
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-12 23:38
evelyn_hml 發表於 2012-12-12 16:57
回復 肥肥龜 的帖子

個缸的確在我電腦椅後面地板.. 也就係話唔洗就會一路打機一路聞臭臭..... 會死人的  ...

嗄,個缸已發臭都唔洗?  唔怕龜龜受細菌感染嗎?
作者: pingching    時間: 2012-12-12 23:57
日日換水. 一星期洗一次缸
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-13 09:26
kaig 發表於 2012-12-12 16:59
我有用濾水, 大多都係2-3星期換一次, 一次換30分鐘-1個鐘吧!

嘩, 怪唔知你話要2-3個星期換水一次囉!!  原來要咁多時間去換cl !!  
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-13 09:29
mycgshop 發表於 2012-12-12 17:55
用濾桶既原意就係冇需要經常清洗
個濾桶運行得好, D水乾淨, 個缸就冇咁污糟, 又何來有漬呢?
至於個濾桶,  ...

咁又係, 我宜家無裝濾水器, 變咗要日日換水同洗缸, 所以唸吓好唔好買番個濾水器!!  似乎功夫慳番唔少呢!!!
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-13 09:29
pingching 發表於 2012-12-12 23:57
日日換水. 一星期洗一次缸

你係咪都有濾水器嗎???
作者: kaig    時間: 2012-12-13 09:31
回復 肥肥龜 的帖子

=.= 唔係因為時間長而耐換一次......只係有濾水先可以耐D先換....
作者: evelyn_hml    時間: 2012-12-13 11:24

回復 肥肥龜 的帖子

我想你誤會我意思了. >"<

因為 她很柔弱. + 我家人對只要有一丁點氣味也聞到. 所以習慣要洗得水清清的及刷乾淨, 連龜殼也一天刷2次. 她可以乾淨到就咁咬她肉腳..也不會有沾上奇怪東西

作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-13 15:21
evelyn_hml 發表於 2012-12-13 11:24
回復 肥肥龜 的帖子

我想你誤會我意思了. >"<

哦, 原來你同你家人都有潔僻既!!  咁你隻龜龜一定好乾淨,  同埋應該無病過啦!!
作者: evelyn_hml    時間: 2012-12-13 17:23

回復 肥肥龜 的帖子

二小姐也看過醫生... 係我二老拿她出來在家散步, 然後沒把她洗得夠乾淨, 就咁放回去.. 結果..她肚疴又細菌感染.. 她左前肢現在是沒了其中一指指骨...Q.Q

作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-13 18:38
evelyn_hml 發表於 2012-12-13 17:23
回復 肥肥龜 的帖子

二小姐也看過醫生... 係我二老拿她出來在家散步, 然後沒把她洗得夠乾淨, 就咁放回去.. ...

嗄,有節骨冇咗?  咁嚴重?  要切除嗎?  真可憐。咁佢行路會唔會有困難丫?    咁你之後好好照顧佢呢!
作者: evelyn_hml    時間: 2012-12-13 19:50

回復 肥肥龜 的帖子

已經沒了一節的指骨, 話係被細菌蝕骨了. 她現在超跑好快.. 沒影響到她[逃脫]這戲碼 = =##
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-13 22:36
evelyn_hml 發表於 2012-12-13 19:50
回復 肥肥龜 的帖子

已經沒了一節的指骨, 話係被細菌蝕骨了. 她現在超跑好快.. 沒影響到她[逃脫]這戲碼 =  ...

佢可夠正常生活就好了,真係有時唔可以疏忽照顧呢!
作者: evelyn_hml    時間: 2012-12-14 08:25
回復 肥肥龜 的帖子

係呀. 以前就係唔知會出事, 現在對她有如對太上皇咁服侍, 我媽都妒忌我對龜比對人好
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-14 09:29
evelyn_hml 發表於 2012-12-14 08:25
回復 肥肥龜 的帖子

係呀. 以前就係唔知會出事, 現在對她有如對太上皇咁服侍, 我媽都妒忌我對龜比對人好 ...

me too la, 我隻龜龜係媽執,  但反而我對龜龜仲對我阿媽好, 因為我龜龜病緊係會緊張d!!  搞到我媽成日有怨言!!  全家人都覺得我對龜龜過份緊張!!  但無法!! 想佢健康成長嘛!!
作者: evelyn_hml    時間: 2012-12-14 16:34
回復 肥肥龜 的帖子

重點是.. 佢睇醫生貴過人... 乜都要先驗血再講.....
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-14 19:55
evelyn_hml 發表於 2012-12-14 16:34
回復 肥肥龜 的帖子

重點是.. 佢睇醫生貴過人... 乜都要先驗血再講.....

係丫,你講得好啱丫,睇症先放下幾舊,藥另計,仲要成日覆診,都唔緊要啦!  仲驚幫襯黑店呃你錢,但又唔醫好我隻龜喎,到時真係慘呢!
作者: pingching    時間: 2012-12-19 15:24
肥肥龜 發表於 2012-12-13 09:29
你係咪都有濾水器嗎???

我冇架, 所以日日換水
作者: happycornerJ    時間: 2012-12-19 15:36
日日換水吸屎.. 因3隻龜龜真係好易DIRTY... 2個月就會洗1次FILTER (而且FILTER DIRTY 到嚇死你...)
作者: Zoeyoung    時間: 2012-12-19 15:37
夏天;日日;
冬天;2日1次
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-19 15:38
pingching 發表於 2012-12-19 15:24
我冇架, 所以日日換水

你一日換幾次??  有無試過有一日無換水???
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-19 15:39
happycornerJ 發表於 2012-12-19 15:36
日日換水吸屎.. 因3隻龜龜真係好易DIRTY... 2個月就會洗1次FILTER (而且FILTER DIRTY 到嚇死你...)  ...

咁點解你唔買個濾水器??  咁咪唔洗日日洗得咁慘囉???  而且屎屎有菌, 怕唔怕對龜龜健康, 皮膚會無咁好???
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-19 15:40
Zoeyoung 發表於 2012-12-19 15:37
夏天;日日;
冬天;2日1次

咁你有無濾水器??  有無試過好耐無換一次???
作者: k6102010    時間: 2012-12-19 15:40
3-4個月換一次水1個月換一次白棉同炭
作者: Zoeyoung    時間: 2012-12-19 15:42
回復 肥肥龜 的帖子

我冇濾水牙:基本上我去旅行都交低屋企人換;so一定唔超過2日
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-19 15:43
k6102010 發表於 2012-12-19 15:40
3-4個月換一次水1個月換一次白棉同炭

咁耐先換一次??  你舊棉同炭唔DIRTY咩???   你D龜龜一定好小痾便便啦!!
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-19 15:45
Zoeyoung 發表於 2012-12-19 15:42
回復 肥肥龜 的帖子

我冇濾水牙:基本上我去旅行都交低屋企人換;so一定唔超過2日 ...

你隻龜龜有幾大丫???  你養咗幾多隻??
作者: Zoeyoung    時間: 2012-12-19 15:49
回復 肥肥龜 的帖子

2隻;一隻手板細d;一隻=2隻bb巴西
作者: k6102010    時間: 2012-12-19 15:49
回復 肥肥龜 的帖子

舊白棉变黑棉喇
作者: k6102010    時間: 2012-12-19 15:51
回復 肥肥龜 的帖子

有瀘水唔冼咁慘要日日換水
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-19 15:56
Zoeyoung 發表於 2012-12-19 15:49
回復 肥肥龜 的帖子

2隻;一隻手板細d;一隻=2隻bb巴西

原來全部都係BB龜, 但係一日唔換水D水好混濁咁, 如果2日換一次水, 妳怕唔怕污糟水影響龜龜健康同皮膚呢???
作者: 肥肥龜    時間: 2012-12-19 15:57
k6102010 發表於 2012-12-19 15:49
回復 肥肥龜 的帖子

舊白棉变黑棉喇

變舊黑棉!!    但3-4個月換一次水, D水仲仍然好清???
作者: k6102010    時間: 2012-12-19 16:01
係阿D水仲仍然好清
作者: Zoeyoung    時間: 2012-12-19 16:02
回復 肥肥龜 的帖子

冬天會喂少2餐,我喂食喺續粒喂
作者: k6102010    時間: 2012-12-19 16:04
你只要一個(救)力的瀘水就得
作者: pingching    時間: 2012-12-23 00:30
肥肥龜 發表於 2012-12-19 15:38
你一日換幾次??  有無試過有一日無換水???

一日換一次
冇試過一日冇換水呀
作者: Thomaslii99    時間: 2012-12-23 14:31
     早上 番學之前,夜晚放學後 ,每曰洗一次缸????

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2