香港龜友論壇

標題: 各位認為梁振英應該下台嗎? [打印本頁]

作者: SnappingTurtle    時間: 2012-12-10 17:34
標題: 各位認為梁振英應該下台嗎?

作者: Mrturtle    時間: 2012-12-10 17:39
個voting禁長,到1月1日就ok
作者: SnappingTurtle    時間: 2012-12-10 17:39
Mrturtle 發表於 2012-12-10 17:39
個voting禁長,到1月1日就ok

係wor,睇下有無得改先
作者: seira2242527    時間: 2012-12-10 17:52
應該-.-!!!!!!!!!!!!
作者: Mrturtle    時間: 2012-12-10 18:12
[youtube]Gtg9pnvQmJY[/youtube]
作者: 我愛爬蟲類    時間: 2012-12-10 18:56
佢本身就唔係做特首既人,係共產黨話佢做就佢做。
作者: L.F    時間: 2012-12-10 19:10
其實我覺得應該俾個機會佢
作者: 敏carmanlui    時間: 2012-12-10 19:27
L.F 發表於 2012-12-10 19:10

我都認為係

但cy 應該向公眾三跪九叩 道歉

作者: 許可證    時間: 2012-12-10 19:36
香港一日未有普選,邊個做特首都會俾D民主狗揾借囗拉落台!
作者: Qazwsx    時間: 2012-12-10 19:38
下台啦狗英
答問會用狗兜神功叻師奶
作者: SnappingTurtle    時間: 2012-12-10 19:51
敏carmanlui 發表於 2012-12-10 19:27
我都認為係

但cy 應該向公眾三跪九叩 道歉

我笑咗
作者: anthonywoo    時間: 2012-12-10 19:59
佢已經過咗俾機會嘅黃金時間

作者: eshim    時間: 2012-12-10 20:57
本來都想比個機會佢..
不過睇完佢今日個問答會真係吾想比機會佢
作者: 龜界    時間: 2012-12-10 21:19

明顯比人洗晒腦
都未睇到表現就要人下台
又話共產黨, 又話大話精
好似細路仔玩泥沙咁
理性少少比較好, 就算日本首相都冇話因為咁而要下台, "香港人" 會唔會搞笑左d?梁振英一心為搞好房屋政策, 算係為年青一代謀福祉, 而家炒家同地產黨一心要推佢下台, 真係好人難做.
我認為民生緊要, 冇必要跟隨泛民呢班顛人搞亂社會, 唔一定要知恩圖報, 但做人理智d好

作者: 敏carmanlui    時間: 2012-12-10 22:10
龜界 發表於 2012-12-10 21:19
明顯比人洗晒腦
都未睇到表現就要人下台

睇左今日答問會,你就會火滾

cy 就是一部人肉錄音機

作者: 啊橙    時間: 2012-12-10 22:14
L.F 發表於 2012-12-10 19:10

比機會佢,咁邊個比機會市民?
作者: 快快長大吧    時間: 2012-12-10 22:26
唔應該住
作者: eshim    時間: 2012-12-10 22:38
明顯比人洗晒腦
都未睇到表現就要人下台

今日問答會有議員問佢之前你插另一個特首候選人潛建 但你自己都有潛建wo................
佢答 我無話過我無潛建
我吾知我有無理解錯佢想講咩如果我無理解錯一個特首點可以講d咁吾負責任既野

作者: 龜界    時間: 2012-12-10 23:10
小題大做
曾蔭權涉嫌貪污,毫無功積
點解冇呢個場面?
僭建好多人都會無意中犯,點解講到好似有僭建冇得做特首咁
唐英年亦唔係因為只係僭建而落選
請你地分清楚誰代表誰
你地想地產黨當政定係民生主導
政治係咁黑暗,根本不分清紅皂白,人人只係被政客既口號洗腦,根本都冇左判斷輕重既能力
作者: 龜界    時間: 2012-12-10 23:31
21天既投票,明顯有政治目的
為元旦遊行吹雞咁款
黑暗!
作者: SnappingTurtle    時間: 2012-12-10 23:32
龜界 發表於 2012-12-10 23:31
21天既投票,明顯有政治目的
為元旦遊行吹雞咁款
黑暗!

下,甘都有政治目的?你CY既打手黎架?
作者: power15    時間: 2012-12-10 23:47
比我都唔會落台啦,咁小風浪都頂唔順,點做大!

作者: 龜界    時間: 2012-12-10 23:48
今日10號+21天,仲唔係31天?
估唔到寵物論壇會變成政治論壇啫
唔反對政府,唔擾亂社會,就被界定"打手"?
應該好好反思下是否已被人利用
政治批評之餘,究竟是為社會,還是為一小撮幕後搞手?
唉,有咁既下一代,真可惜
作者: 大win神    時間: 2012-12-10 23:48
其實邊一個政治人物冇自己既 內心犯罪世界- -‘’
你以為佢冇 可能只系我地睇佢唔到..
就好似屋企有蟑螂一樣..你見到一隻 但唔知屋企地板內究竟仲有幾多隻
屋企見唔到蟑螂 又唔代表冇..
其實我覺得香港人E+罵人經已成為風氣..好似見到熟人就爆粗問候人一樣.成為左一種習慣.
特首選了出黎 就要向佢政治能力個方面著想..遷建問題 相對于香港未來黎講不足掛齒 咩野未雨綢繆...
若然只發現遷建問題 就要人因為遷建而下台  我個人認為這是極為沒腦袋的行為..
感覺是某種力量促使人去反CY..
我對新界東北發展計劃ED慢慢蠶食香港人思想 土地既計劃十分不滿.我認為ED先至針對到特首既角色方面去開罵..而不要單純說他遷建 所以要落台
by the way 我系黃玉民既fans.
聽日考試我都上上龜壇發表意見 哈哈

作者: SnappingTurtle    時間: 2012-12-11 11:03
龜界 發表於 2012-12-10 23:48
唔反對政府,唔擾亂社會,就被界定"打手" ...

哇,師兄激咗些少wor,簡簡單單一個投票,你你講到好有陰謀甘樣,仲話反對社會,擾亂社會,你真係諗多咗啦,龜壇聊天室就係一個比人傾計既地方,講下政治有何問題?講下政治話題就變政治論壇?會唔會誇張左D呢?
作者: Siu景    時間: 2012-12-11 11:21
回復 L.F 的帖子

機會...?
我地唔係比左啦咩...?
你睇下佢做過啲咩!?

作者: SnappingTurtle    時間: 2012-12-11 11:23
Siu景 發表於 2012-12-11 11:21
回復 L.F 的帖子

機會...?

師兄,唔可以鬧梁振英架啦,有位叫‘龜界’既師兄會話我地被人利用,擾亂社會架
作者: MichaelL    時間: 2012-12-11 11:33
回復 SnappingTurtle 的帖子

5應該

應該捉去打把
作者: SnappingTurtle    時間: 2012-12-11 11:34
MichaelL 發表於 2012-12-11 11:33
回復 SnappingTurtle 的帖子

5應該

你等住比條共X黨員鬧你擾亂社會,話有你呢D下一代好可惜
作者: 啊橙    時間: 2012-12-11 11:45
龜界 發表於 2012-12-10 23:48
唔反對政府,唔擾亂社會,就被界定"打手" ...

我都諗唔到親子皇國(好似係呢個名)變左繁殖基地
作者: 啊橙    時間: 2012-12-11 11:53
所謂政治,以政治民,被治之民何以不得問政?
明德者心中清明,其德昭昭,直德何懼,
孟曰民為貴,社稷次之,君為輕,暴政可推而立新
鄉愿亂民,禍國殃民,妖言惑眾,
今有亂君失德禍政,治民以惑,長此而來
今民生計,再下一城矣
作者: 龜心似箭    時間: 2012-12-11 11:56
特首呢個位,邊個做都有人唔滿意,
就算長毛癲狗做,一樣有野俾人圍小..
無奈社會風氣如此
點解大家着眼點唔可以係民生經濟,
如果呢方面搞唔好,小佢就應該,
係自己間屋做改動,人之常情,好多人間屋都改左開放式廚房,
可以問下佢地有無去屋宇署申報??

作者: anthonywoo    時間: 2012-12-11 12:49
龜心似箭 發表於 2012-12-11 11:56
特首呢個位,邊個做都有人唔滿意,
就算長毛癲狗做,一樣有野俾人圍小..
無奈社會風氣如此

我覺得佢的問題是,起碼是,講大話!冇誠信!
難道只要佢管治下的政府,能改善民生,佢就能為所欲為?
難道你會教小朋友,只要學業成績好,講大話都冇問題?

作者: anthonywoo    時間: 2012-12-11 12:57
大win神 發表於 2012-12-10 23:48
其實邊一個政治人物冇自己既 內心犯罪世界- -‘’
你以為佢冇 可能只系我地睇佢唔到..
就好似屋企有蟑螂一 ...

現在是話佢誠信有問題,大話連篇!
如果你認為一個大話精,只要做到嘢(還未見有),就可以做特首,我冇嘢好講。
作者: 閃靈再現    時間: 2012-12-11 12:59
唔通要76仁上台?
作者: 大win神    時間: 2012-12-11 13:04
有邊個政治唔係咁??
諗得太完美了   
作者: 大win神    時間: 2012-12-11 13:09
做唔做到野講實力  唔係因佢講大話而質疑佢做野能力
況且佢(千見)唔影響到政治。。如果要返佢  要從佢政治方面入手
作者: 唔想比你知    時間: 2012-12-11 13:28
只要對香港好.誠信差有什麽問題?
起碼比貪曾好很多,
作者: 唔想比你知    時間: 2012-12-11 13:32
明顯比人洗晒腦
都未睇到表現就要人下台

師兄有見地.諗法一樣.
大部份香港人既質數愈來愈差

作者: anthonywoo    時間: 2012-12-11 13:50
好明顯,我們的價值觀完全不同,都是閃人了。
作者: 龜心似箭    時間: 2012-12-11 13:50
anthonywoo 發表於 2012-12-11 12:57
現在是話佢誠信有問題,大話連篇!
如果你認為一個大話精,只要做到嘢(還未見有),就可以做特首,我冇 ...

選特首唔係選聖人,理得佢其奸似鬼,最緊要做得野,
何況唔夠奸佢都做唔到特首啦,
如果要搵個無講過大話的人做特首,
可以考慮下搵和尚,神父做特首....
作者: anthonywoo    時間: 2012-12-11 14:35
回復 龜心似箭 的帖子

基本法 第四十三條
香港特別行政區行政長官是香港特別行政區的首長,代表香港特別行政區

他果然代表你, 想必你一定好做得嘢.

作者: 龜心似箭    時間: 2012-12-11 14:44
anthonywoo 發表於 2012-12-11 14:35
回復 龜心似箭 的帖子

基本法 第四十三條

特首唔到我呢d小市民選,
但是選個聰明人做總好過俾唐唐做..
如果唐唐做一早下台了
作者: 龜界    時間: 2012-12-11 14:53
好似屋邨童黨咁,唔吸毒就唔係朋友!
貪曾當時都有僭建,到今時今日呢班市民跟住泛民偏激,泛民講乜都變成"真理"
由僭建問題扭曲到誠信問題,繼而放大到下台問題
任性反判無知天真!
不為民生,只搞政治
不求真理,只為搞事
好學唔學!
作者: SnappingTurtle    時間: 2012-12-11 14:54
龜界 發表於 2012-12-11 14:53
貪曾當時都有僭建,到今時今日呢班市民跟住泛民偏激,泛民講乜都變成 ...

跟本就有誠信問題
作者: 龜心似箭    時間: 2012-12-11 15:02
SnappingTurtle 發表於 2012-12-11 14:54
跟本就有誠信問題

當時梁振英同唐唐爭緊選特首,
除非梁振英想棄權,唔通自爆屋企有僭建咩??
老實振英哥奸就預左.....
作者: tonycha    時間: 2012-12-11 16:27
應該下台,一個大話接一個大話,昨晚居然話 "我冇講過我冇僭建"。 咁你又隊死唐英年?
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-12-11 16:36
龜心似箭 發表於 2012-12-11 15:02
當時梁振英同唐唐爭緊選特首,
除非梁振英想棄權,唔通自爆屋企有僭建咩??
老實振英哥奸就預左..... ...

梁振英唔夠小心~
作者: manwin    時間: 2012-12-11 18:38

梁振英應該下台(問非所答大會)
作者: GIANT    時間: 2012-12-11 18:41
梁振英(無恥,無恥,無恥,無恥,)應該下台
作者: professional    時間: 2012-12-11 18:47
唔好一味淨係叫人下台啦,
佢下左佢咁搵邊個做先得,淨係有拆毀,沒有提議,
唔通唐生又會做得好好咩,要有好既建設同提議先至好叫人下台,
就算邊個做都係會有人反對,有邊個無做過錯事講過大話。
專心搞好香港好過啦,長毛果D又唔見得好好,成日玩拉布......
作者: anthonywoo    時間: 2012-12-11 18:54
邊個上台?輪不到我哋話,你有建議又如何?
權力呢樣嘢,你怕冇人爭?
作者: anthonywoo    時間: 2012-12-11 18:59
反對派並不是建議政府的,而是找政府的錯誤。
拉布只是一種手段,如果政府肯聽,保皇黨不是盲目附和,就唔需要拉布!
作者: manwin    時間: 2012-12-11 20:23
回復 professional 的帖子

香港啱多人材,揾呢隻狼做你首領,你都OK,真冇耍求
作者: manwin    時間: 2012-12-11 20:24

1月1日要上街  表達你既訴求
作者: 啊橙    時間: 2012-12-11 20:29
溫水煮蛙,死左都唔知咩事,呢d蛙用最好食,最嫩口
田雞我就食得多,但我冇興趣比人當田雞咁食
想做田雞既由佢,但唔好諗住同我地攬炒,你死你既事
比機會佢加大個火煮蛙,不如淋熄個火佢仲好
講大話合法化會趕係廿三條立法之前突襲立法會,
強行令大話變成官方語言,我地以後就要學兩文四語
「中英文,粵語,英語,普通話同大話」
作者: professional    時間: 2012-12-11 20:52
manwin 發表於 2012-12-11 20:23

香港啱多人材,揾呢隻狼做你首領,你都OK,真冇耍求

咁你都唔襯而家提議邊個做特首好?人名都唔寫一個,
可惜你敢提議,人地都未必敢出黎做呢!
你提議你自己,但又無人投你票。
作者: 唔想比你知    時間: 2012-12-11 22:35
地產佬搞黑材料想令梁下台.大家唔好比地產佬利用,其實梁都己經認錯.你地重想點.唔通叫返貪曾上任.再推高樓市大家先開心咩.起碼梁係雙非問題,樓市問題係做到野.大家醒下啦香港人.
作者: GIANT    時間: 2012-12-11 23:06
佢上任,你買到平樓咩,放屁,唔好儍,細路,醒下啦香港人
作者: GIANT    時間: 2012-12-11 23:08

揾你老母做
作者: EV-DAY    時間: 2012-12-11 23:18
防死左五毫子咪滲入
作者: EV-DAY    時間: 2012-12-11 23:19
走狗五毛出賣HK  吃士好味
作者: EV-DAY    時間: 2012-12-11 23:23
各五毛打毛師兄姐養乜龜!?嘻嘻俄愛貪污大話
右派正垃圾因有思想管制5到喀嘻
作者: EV-DAY    時間: 2012-12-11 23:37

大話算乜  同歷任垃圾特首相比

他真是好特首呀  不 他幾近成為大眾偶像  

俄愛他是共產員 及近乎完美的偽術

俄支持好特首無論他錯及垃圾乳否

作者: Bryan7138    時間: 2012-12-11 23:38
其實佢落唔落台,由邊個做嚟做,其實都係一樣,呢個根本係香港本身有問題,邊個座邊個死,人類只會成日數住人哋唔好嘅嘢,好嘅嘢就永遠唔會有人記得(不喜勿插只是個人意見)
作者: EV-DAY    時間: 2012-12-11 23:44
俄記得‧殖民好過
俄記得‧肥彭愛俄
俄記得‧忍痛離開的哪是錯 不會好過 Baby

作者: 龜界    時間: 2012-12-11 23:51

嗱! 你地再比人洗腦洗落去, 唔洗幾耐就會變成 "EV-DAY" 咁架啦

田少今日已經打破左泛民既紫醉金迷啦!

http://hk.news.yahoo.com/田北俊-應給梁振英機會-不信任動議棄權-105200181.html

趁而家仲後生, 多d爬下文章, 留意下時事, 幾年後或者會明白泛民玩咩花樣
個個o靚仔就係一畢業唔知頭唔知路, 比政客當波咁踢....
連自己既將來都不顧, 血氣方剛, 不諳人世!
作者: Qazwsx    時間: 2012-12-11 23:55
龜界 發表於 2012-12-11 23:51
嗱! 你地再比人洗腦洗落去, 唔洗幾耐就會變成 "EV-DAY" 咁架啦

田少今日已經打破左泛民既紫醉金迷啦!

你有你ge觀點,我地有我地ge觀點
唔同政見洗唔洗咁樣批評人?
作者: EV-DAY    時間: 2012-12-12 00:02
係呀咪學俄呢種食家菜  呵野屎大既五毛
為侗小小錢私利  出賣其靈 祖訓都忘了 變了牣生
蘭寶片 俄愛封建國度 統一思想  盲目崇拜
五毛 原諒俄思想 出賣了組国
作者: EV-DAY    時間: 2012-12-12 00:28
趁而家仲後生傻氣, 多d爬下左派文章, 留意下貪官汙吏時事, 幾年後或者會明白左派保皇玩咩花樣
個個o靚仔就係一畢業, 唔知投 ,唔知露 、, 比 左派保皇當屎咁踢.... 臭
連自己既 自治制 都不顧, 保皇金剛, 黑暗人世!  ?

作者: 龜媽    時間: 2012-12-12 00:30
大家只是觀点不同!卻狠批別人被洗腦,質數差,不諳人世........等等等等!懂教養嗎?
不容許別人持相反意見,你以為自己是皇帝?
要求梁下台的市民就是對誠信要求特高的!不許嗎?
你當然可以不認同,但別去侮辱人!
有些人要求低,特首說謊不要緊,只求經濟好,温飽就夠.
但仍有一大班市民要求一個市民可以信任的,有誠信的特首,
否則每項議案都只會在議會糾纏.
如果只求温飽,跟牲口有何分別?

作者: SnappingTurtle    時間: 2012-12-12 14:55
Qazwsx 發表於 2012-12-11 23:55
你有你ge觀點,我地有我地ge觀點
唔同政見洗唔洗咁樣批評人?

同呢條共X黨講野嗮9氣啦,條友唔比入批評特首同政府
作者: hongie    時間: 2012-12-12 15:00
下台已是最低要求,對住立法會講大話 (我無話過我無潛建)....,已是刑事罪,應該要通佢櫃坐翻十碌八碌先係王道

p.s. 有人搵翻 NOW 新聞片,証明佢有講過 "我無潛建"
作者: 濛茶茶    時間: 2012-12-12 17:45
支持梁振英~~下台下台下台

作者: EV-DAY    時間: 2012-12-12 20:26
支持彭定康再任港督
作者: Qazwsx    時間: 2012-12-12 20:29
SnappingTurtle 發表於 2012-12-12 14:55
同呢條共X黨講野嗮9氣啦,條友唔比入批評特首同政府

算啦...可能佢出世紙係中國國旗,唔服氣
作者: Mrturtle    時間: 2012-12-14 12:56

立即解散三司十二局,立會
全民制憲!!!
作者: 閃靈再現    時間: 2012-12-14 13:29
龜媽 發表於 2012-12-12 00:30
大家只是觀点不同!卻狠批別人被洗腦,質數差,不諳人世........等等等等!懂教養嗎?
不容許別人持相反意見,你 ...

唔奸點可冶到班政棍
好似雙非.賓賓.港珠澳大橋边X個搞出嚟!
作者: EV-DAY    時間: 2012-12-14 13:35
閃靈再現 發表於 2012-12-14 13:29
唔奸點可冶到班政棍

共產X搞出來
作者: EV-DAY    時間: 2012-12-14 13:36
政棍就是五毛保皇黨
作者: EV-DAY    時間: 2012-12-14 13:37
高鐵十九幾億<右有得貪>足以用來做全民退休保
作者: EV-DAY    時間: 2012-12-14 13:39
西隧就係貪曾不收購﹔大家塞紅隧
作者: EV-DAY    時間: 2012-12-14 13:40
還有3号大欖隧道   五毛請去小欖
作者: 龜媽    時間: 2012-12-14 15:19
閃靈再現 發表於 2012-12-14 13:29
唔奸點可冶到班政棍

班政棍又真係只為自己,好無恥!
作者: GIANT    時間: 2012-12-17 23:49
回復 bobby310 的帖子

你自己老母唔做得
作者: GIANT    時間: 2012-12-17 23:49

回復 bobby310 的帖子

你自己老母唔做得,乞米
作者: manwin    時間: 2012-12-17 23:53

(小數復從):多數,睇吓投票結果先啦
作者: manwin    時間: 2012-12-18 00:16
((((((((((((((香港有一條不誠信,,,,刑事罪,,,,,最高可判十年監))))))))))))))唔係講得出就講,然後得到利益,就過度關.啱都繼續比佢做,教壞下一代
作者: cmt3602tt    時間: 2012-12-18 00:27

其實大家可不可看看他上任為港做了的事成果才去判斷他應否下台呢?
其實世上無一人係一生無做過錯事,試問現在不斷叫人道歉的人,佢可以大大聲講一句佢無做過一件違背良心的事嗎?現在的議員每天不斷的去批斗別人,比共產更差,他們又為香港做了什麼事.我覺得他應該做的是監察政府的政策是否利民舒困,並不是每天都人生攻擊而否定這些人的政策是否恰當,眼見香港內鬥十多年,不禁有點希噓!繼續這樣,香港快完了!
作者: EV-DAY    時間: 2012-12-18 21:21
五毛們請不要著急,我當然不會忘記給你們一個護主的機會
作者: Mrturtle    時間: 2012-12-20 21:09
12月31日 11:59:49(one second before the count down)大叫打倒梁振英
作者: cmt3602tt    時間: 2012-12-20 21:42
回復 龜界 的帖子

C hing勿太介懷,我都年青過,激情過,對社會不滿過,看什麼事都很表面.你現在較為說不同的意見,他們就說你是保皇,打手. 人生是要經歷的,過十幾廿年後他們自已便會明白.
**無論大家意見如何不同都應該被尊重,否則又與獨裁極權者有何分別呢!
作者: cmt3602tt    時間: 2012-12-20 21:43
龜界 發表於 2012-12-11 14:53
貪曾當時都有僭建,到今時今日呢班市民跟住泛民偏激,泛民講乜都變成 ...

C hing勿太介懷,我都年青過,激情過,對社會不滿過,看什麼事都很表面.你現在較為說不同的意見,他們就說你是保皇,打手. 人生是要經歷的,過十幾廿年後他們自已便會明白.
**無論大家意見如何不同都應該被尊重,否則又與獨裁極權者有何分別呢!
作者: EV-DAY    時間: 2012-12-20 22:46
五毛勿太介懷,我都共青過,激情過,對民主不滿過,看什麼事都很表面.你現在較為說不同的意見,他們就說你是假西,廢青. 人生是要經歷的,過十幾廿年後他們自已便會明白.
**無論大家意見如何不同都應該被河蟹,否則又與民主擁護者有何分別呢!
作者: EV-DAY    時間: 2012-12-22 12:41
不要放過五毛狼團隊, 他逐步將香港染紅, 向青年學生洗腦, 搞國民教育基地, 進佔學校等等, 都是香港人不願接受的。

作者: joe155    時間: 2012-12-22 13:20
就算佢下台笫二個上台都一樣甘做法,主要是中央要你特首甘做,除非共產x被推翻!
作者: 啊橙    時間: 2012-12-22 13:35
cmt3602tt 發表於 2012-12-18 00:27
其實大家可不可看看他上任為港做了的事成果才去判斷他應否下台呢?
其實世上無一人係一生無做過錯事,試問現 ...

政府係必須堅持固定政策,如果左思右想,佢既威信蕩然無存
所以cy到死果日都唔會變,1789年法國冇革命會唔會有拿破崙既輝煌?
作者: choichakyam    時間: 2012-12-22 18:23
唔應該住,佢落左台,咁邊個做,都成問題
作者: 啊橙    時間: 2012-12-22 18:51
choichakyam 發表於 2012-12-22 18:23
唔應該住,佢落左台,咁邊個做,都成問題

香港人才滿地,難道得CY一個人先做得黎?未免太睇少香港人

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2