香港龜友論壇

標題: 同一位師兄買了台仔,2 天就掛了T.T [打印本頁]

作者: gon    時間: 2012-3-11 00:16
標題: 同一位師兄買了台仔,2 天就掛了T.T
事先講明,此貼只作提醒,不會開名除非自已承認。同埋如果知道是誰的龜友都唔好開佢名了。謝謝!!

事原3天前想入緣仔開post,我買龜一向小心會問長問短,但今次真的失察了。
因為不是追求什麼質素,只想有隻建康活潑的緣仔,所以重覆問活唔活潑?追手食野?
師兄都話活潑,追手的。

睇龜當日,即3月7日當晚約了師兄出來,
第一個奇怪的是他手上無野拎,之後從斜咩袋拉開拉鏈,取出個盒,上有2個孔,
之後我就擔心會唔會焗親,之後睇龜,發覺龜仔動作好慢,雙手仔都無咩力,
我同師講,會唔有D問題ga?師兄都話佢可能係出來搭車比較勞累,我就話要睇多陣,
因為師兄從屯門出來,之前都講係買先出來,可以都不想他白行,之後龜仔都有開眼同有返D力。
我再問之前真的無問題嗎?佢話入左一個月都活潑的,咁我就信佢啦。

回到家中和隻4cm小緣放在一起,有加溫有隔離setting 正常,點知開始發覺被騙,龜仔成日訓,唔食野(我都覺得正常,因為新環境),但第二日發覺開口呼吸,心知不妙今天就死了。

覺得被人騙的原因
1.緣仔會由活潑開口突變到死了?
2.拉上拉鏈帶龜出來都覺得無問題?
3.其實係咪真係咁活潑ge龜,一轉環境就死?
4.明明睇龜時都開始有問題,為何都話係活潑的?

愈想愈火同佢講,問原因,問佢龜本身係咪有病or帶出來焗親?師兄全部否認,仲問我係咪帶佢去交收其他龜時整親佢,真的無晒野講,叫師兄負返一半錢的責任,師兄堅拒,仲話之後入龜平比我

PS:自已信錯人無野講,但各位買龜真的要小心,覺得有問題唔好因其他保證or說話就信人。因為$一出去責任全在你了。

作者: 黑沙    時間: 2012-3-11 00:22
我同你交收果日畀我睇果隻??
作者: MichaelL    時間: 2012-3-11 00:23
眼看為實 見到5精神就5成交啦 一係就一齊坐幾粒鐘 等到隻緣精神番

假如賣家存心欺騙賣病龜就當然5岩, 但 ching 都太5小心了 面交都..
警訊都成日有得睇
作者: gon    時間: 2012-3-11 00:23
無錯la,都係2日就死了

作者: LKY    時間: 2012-3-11 00:24
我知你講邊個,我先前都同佢收左隻台緣苗
作者: happyturtle    時間: 2012-3-11 00:31
點解唔開得名?
你只係講事實, 邊個岩邊個錯可以俾其他人自行判斷.
我都打算響網上買龜, 都擔心受騙.
今晚做乜, 一係就賣家賣病龜, 一係就買家放飛機. 希望明天會更好.
作者: 黑沙    時間: 2012-3-11 00:33
我都估到系冰個,之前都想揾佢入
但系見到副相怪怪地,就冇揾佢
果隻緣都好令下,死左就晒左d....
吾好咁慯心la ching
作者: 紅花    時間: 2012-3-11 00:36
係咪個post有埋影片果個
作者: 權強    時間: 2012-3-11 00:38

坐車應該無咩事 我隻星仔(幾cm)旺角去屯門都仲好精神 四周圍搵野食
下次唔好信la

作者: LKY    時間: 2012-3-11 00:38
回復 LKY 的帖子

一返到屋企,隻野已用口呼吸
好彩過左排就開左口
現在生存中.........
作者: 紅花    時間: 2012-3-11 00:38

估錯 shit
作者: 黑沙    時間: 2012-3-11 00:44
紅花 發表於 2012-3-11 00:38
估錯 shit

佢隻冇咁高背...
作者: 蛇頸之友    時間: 2012-3-11 00:44
第一個奇怪的是他手上無野拎,之後從斜咩袋拉開拉鏈<----有同感@@
我有經驗  是水龜   賣方是由斜咩袋拿隻龜出來  不過隻龜好精神 好大力
養到而家都冇問題...
作者: 紅花    時間: 2012-3-11 00:46
回復 紅花 的帖子

sorry c兄,;)  錫番
作者: LKY    時間: 2012-3-11 00:54

都唔知遲D會唔會有事

作者: 龜BB    時間: 2012-3-11 00:54
樓主遇人不淑啊!
作者: LKY    時間: 2012-3-11 00:59
回復 LKY 的帖子

我本來想2隻買哂,但係最後都係買1隻算
作者: 亂彈王子    時間: 2012-3-11 01:03

賣烏龜

作者: piukan    時間: 2012-3-11 01:25
回復 亂彈王子 的帖子

睇相都見冇神冇力啦
作者: ivansze    時間: 2012-3-11 01:25
呢d天氣交易確實係大風險!
作者: 2LOVE2    時間: 2012-3-11 02:25
CHING失策喇,你驗埋身明知唔得都買,好心人一個
作者: 殺破狼    時間: 2012-3-11 02:29
其實龜仔係袋入邊我相信問題唔大,因為龜婆都係咁做,仲有相信一隻龜仔既肺容量都唔會太大,邊有咁快缺氧。其實我所知台緣會比較易死,搬運問題同體內寄生蟲問題。(信就算,唔信自己返大陸搵黃緣書,唔得閒同人嘈。)有時你可以問多D物種既問題,好多人會係唔識野既時候咩都話系呀系呀咁..如果你比佢熟識物種的話,証明佢對黃緣既知識有限,有限知識既人點會養得好隻龜?仲有..唔好因為聽人講黃緣好有靈性又會追手指咁..一轉新環境咩都唔同哂佢仲鬼得閒追你手指咩..係到安全D走入山洞好過啦..追手指其實可以練出泥..唔好諗住一入就入哂D又平又正既野..正所謂一分錢一分貨
作者: 754010526    時間: 2012-3-11 09:25
我知我知
作者: kin611    時間: 2012-3-11 10:25
回復 MichaelL 的帖子

其實叫埋出黎..又唔交收真係好樣衰....通常都係要搏一搏..
作者: 名種龜    時間: 2012-4-8 09:34
回復 gon 的帖子

我同網上D師兄講明就算睇啱咗,都要D龜當面肯食龜糧先會買的!
作者: 黑沙    時間: 2012-4-15 17:45
名種龜 發表於 2012-4-8 09:34
回復 gon 的帖子

我同網上D師兄講明就算睇啱咗,都要D龜當面肯食龜糧先會買的!  ...

你叫一隻梅花系你面前食野有d難度...
作者: Ms.Flower    時間: 2012-5-29 22:47
回復 MichaelL 的帖子

你個留言笑死我la ching==

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2