香港龜友論壇

標題: [davidiunn]分享蛛蠍上手~ [打印本頁]

作者: davidiunn    時間: 2011-10-14 00:35
標題: [davidiunn]分享蛛蠍上手~
之前係其他論壇已POST過...
但見呢度好似冇咩人玩節肢~
POST下睇下會唔會吸引到多D人投身蛛蠍啦~

對很多玩毒蟲類的朋友來說"上手"無疑是一個很大的挑戰
有不少新手問我那個可不可以上手,那個可不可以....
我都一一回答~不可
第一次接觸該生物就上手我只能說你活得不耐煩了

上手是可以的,但至少要知道有那個品種攻擊性強
如:橙巴布,皇帝巴布,以色列沙漠金蠍,各類肥尾蠍

那個品種性格較溫和
如:紅玫瑰,巨人金膝,班馬扁石蠍,紅爪蠍,各類雨林蠍

當你了解到該生物的危險性時,才可開始想想上手
而在選擇上手對象時,亦應選擇性格較溫和之個體

每一個"個體"行為/性格/習性都不盡相同

多點觀察那一個"個體"攻擊性較低,較易上手

那一個"個體"容易發怒,有那些因素使它們發怒

以最低風險滿足自己上手的慾望~

首先你必須準備一支大約20CM長的鉗子

再者就是一個當毛蛛暴走時可阻止悲劇發生的東西

準備好以上的東西...上手了~
我選的是這只巴西巨人金膝

用鉗子輕輕的推趕一下他,記住是輕輕的,被人在老家用掃帚趕出來的感覺會令仔暴走/發脾氣

用鉗子推趕時請緊記只能接觸他的後腳跟尾部(吐絲的地方)

給點耐性,輕輕的推很快就會出來的了

這時就可把你的手放過他面前,做成另一塊"陸地"

而在這個時候,大多的毛蛛都會跟你玩起拉鋸戰...退回去了=__="

為什麼說成是拉鋸戰呢?

因為又退回去了=__="

但我們是不會氣餒的~!  還原基本步再來~!

成功時的滿足感很大的

其他的也是相同的做法....

就用這個或那個把他"兜"回去~

蠍子的做法差不多~
就是用鉗子鉗著蠍子的尾部~
雖然會反抗,但力氣不夠

總有一天會低頭的這時就可上手了~

到處爬的時候,手上傳來的感覺一試難忘

順帶一提...本來是想找這個傢伙做一下示範的...
怎知封穴要脫了...就不打擾喇~

謝支持

作者: 肥文    時間: 2011-10-14 00:39
係到我借d易分享我ge蜈蚣
http://www.facebook.com/media/se ... 74209940&type=1
作者: billychan    時間: 2011-10-14 00:40
回復 davidiunn 的帖子

好大隻.............
作者: davidiunn    時間: 2011-10-14 00:41
肥文 發表於 2011-10-14 00:39
係到我借d易分享我ge蜈蚣
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.107088419340298.4067.10000117420994 ...

我都唔敢好似你咁玩法....
作者: davidiunn    時間: 2011-10-14 00:41
billychan 發表於 2011-10-14 00:40

好大隻.............

唔係好大隻姐...
仲大隻既都有...
作者: keitahahn    時間: 2011-10-14 01:27
第一隻蜘蛛超巨型
作者: davidiunn    時間: 2011-10-14 01:31
keitahahn 發表於 2011-10-14 01:27
第一隻蜘蛛超巨型

只係第一隻有大特寫姐~
第二隻巴西巨人白膝仲大過佢~
作者: 龜蛋一名    時間: 2011-10-14 06:04
你唔驚比蠍子咬呀?
作者: davidiunn    時間: 2011-10-14 06:04
龜蛋一名 發表於 2011-10-14 06:04
你唔驚比蠍子咬呀?

玩奈左...
唔驚...
作者: 龜蛋一名    時間: 2011-10-14 06:09

比佢咬左會點-.-?
作者: davidiunn    時間: 2011-10-14 06:09
龜蛋一名 發表於 2011-10-14 06:09

比佢咬左會點-.-?

會痛=__="
作者: 龜蛋一名    時間: 2011-10-14 06:12

唔會腫果d嫁咩><?
作者: davidiunn    時間: 2011-10-14 06:12
龜蛋一名 發表於 2011-10-14 06:12

唔會腫果d嫁咩>

睇下咩蠍囉...
帝王唔會...
作者: 龜蛋一名    時間: 2011-10-14 06:14
哦...
明白!!!
作者: ucc_brian    時間: 2011-10-18 17:58
雨林蠍係咪入門版?
作者: davidiunn    時間: 2011-10-18 21:02
ucc_brian 發表於 2011-10-18 17:58
雨林蠍係咪入門版?

YES~
超入門~
作者: ucc_brian    時間: 2011-10-19 00:17
好似好正...不過唔係人人接受到
作者: zero_1    時間: 2011-11-14 14:55
今天小弟終於玩埋蠍子了^ ^
作者: davidiunn    時間: 2011-11-15 14:58
zero_1 發表於 2011-11-14 14:55
今天小弟終於玩埋蠍子了^ ^

WOW~
咩蠍黎架?
作者: zero_1    時間: 2011-11-15 18:08
davidiunn 發表於 2011-11-15 14:58
WOW~
咩蠍黎架?

係一隻黃爪,一隻帝皇,一隻班馬扁石蠍,一隻亞利桑那沙漠金蠍 ,

一隻以金,一隻黑肥尾蠍,一隻三色蠍 ,一隻柱尾蠍同一隻红爪,

賣家話俾柱尾釘到要入院,俾以金釘到有生命危險,其他蠍釘到又

點點點的,害我買了回來都不敢碰,不敢上手

作者: davidiunn    時間: 2011-11-15 18:11
zero_1 發表於 2011-11-15 18:08
係一隻黃爪,一隻帝皇,一隻班馬扁石蠍,一隻亞利桑那沙漠金蠍 ,

一隻以金,一隻黑肥尾蠍,一隻三色蠍 ,一隻 ...

黃爪,帝王,班馬,紅爪可上手...
其他都唔好上...
俾柱尾針到已經有生命危險...
俾以金針到就88了...
那是神經毒素...半分鐘內斷開你大腦同身體之連接...
合埋眼同世界講再見~
作者: ashbone    時間: 2011-11-15 18:15
多謝..........精彩分享
作者: zero_1    時間: 2011-11-15 18:17
davidiunn 發表於 2011-11-15 18:11
黃爪,帝王,班馬,紅爪可上手...
其他都唔好上...
俾柱尾針到已經有生命危險...

嘩這兩隻體積還不到我手板都甘毒,

你禁講我己經吾想擺佢係屋企-___-

唉衰衝動次次吾爬左文再買都中伏

甘請問亞利桑那沙漠金蠍 ,黑肥尾蠍,三色蠍又有咩危險呢?

作者: davidiunn    時間: 2011-11-15 18:34
zero_1 發表於 2011-11-15 18:17
嘩這兩隻體積還不到我手板都甘毒,

你禁講我己經吾想擺佢係屋企-___-

其實可以咁睇啦...
沙漠蠍子毒性係好高的...
雨林種相對要小心應付既係鉗肢...
你幻想一下...
你係沙漠度住...對手又唔夠力去捉食物...
唯有用尾針...但係竟然唔夠毒...幾個月先見一次食物就俾佢走左...
而雨林種只靠對鉗已經完全可以應付各種昆蟲...
尾針毒液中之毒素純度高低與否已可忽略...

亞利桑那沙漠金蠍針中無論有冇事都最好入醫院睇睇...容易引起過敏反應...
黑肥尾蠍毒性可直追柱尾...
三色蠍我都唔係太清楚~.~
因為冇咩紀錄...我又冇俾三色針過= =
作者: zero_1    時間: 2011-11-15 18:38
davidiunn 發表於 2011-11-15 18:34
其實可以咁睇啦...
沙漠蠍子毒性係好高的...
雨林種相對要小心應付既係鉗肢...

另朋友知我新養蠍子,打算送我蠍子,他家有黑鱷背蠍,亞里桑拿金毛蠍,

印度紅蠍,地中海黃蠍, 四川蠍,利比亞金蠍,黃鱷背蠍,亞利桑那沙漠金蠍,

八重山蠍,中東金蠍,樹皮蠍,南非扁石,長爪蠍,殺人蠍,地中海黃蠍,橙間蠍,

黃爪,帝王,班馬,紅爪,雨林等N甘多種,除左雨林,黃爪,帝王,班馬,紅爪,

請問邊種岩我呢?

註:吾知張紙有冇抄錯佢講既蠍名,有錯請見諒

作者: davidiunn    時間: 2011-11-15 18:48
zero_1 發表於 2011-11-15 18:38
另朋友知我新養蠍子,打算送我蠍子,他家有黑鱷背蠍,亞里桑拿金毛蠍,

印度紅蠍,地中海黃蠍, 四川蠍,利比亞 ...

我打出黎你自己決定吧...
黑鱷背蠍毒性高而且攻擊性極強,非常神經質既一個品種
亞里桑拿金毛蠍毒性唔算高,但針到認真係好痛下...不過小心d就冇咩大問題...
印度紅蠍,地中海黃蠍, 四川蠍,利比亞金蠍,黃鱷背蠍,亞利桑那沙漠金蠍,中東金蠍,樹皮蠍,南非扁石,長爪蠍
以上既都係當年我玩既新手蠍種...都係好易養而且攻擊性低既蠍子...
八重山蠍,單性繁殖~
新手可以試玩...但係唔好太大期望,l2連蟀毛腳都未必食到...
係咁多種蠍我覺得最難打理既一種蠍...
當初我8隻繁殖左3代冇一胎可以全部成長...用黎訓練下耐性都好...
至於殺人蠍呢...
唔知你講邊隻...
以金同各種肥尾粗尾大陸人都會叫佢地做殺人蠍...
但粗尾唔建議新手玩...因為激嬲佢...佢會係尾針噴毒液出黎...
橙間冇玩過~
作者: zero_1    時間: 2011-11-15 19:00
davidiunn 發表於 2011-11-15 18:48
我打出黎你自己決定吧...
黑鱷背蠍毒性高而且攻擊性極強,非常神經質既一個品種
亞里桑拿金毛蠍毒性唔算高 ...

O thanks a lot
作者: nicktsang    時間: 2011-11-15 22:14

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2