香港龜友論壇

標題: 佔中 [打印本頁]

作者: Honest    時間: 2014-10-1 18:11
標題: 佔中
啊爺塞舊屎埋黎話 食住先啦香港人
於是老師學生同市民企出黎示威決絕食屎
但系一班冇時事觸覺同系度扮專家既成年人就講喇:
你班學生老師翻去上堂啦,喺度阻住我地食屎

思考題:點解系學生老師出黎 而唔系扎鐵既啊叔同賣菜既啊姐
作者: rask    時間: 2014-10-1 18:32
Honest 發表於 2014-10-1 18:11
但系一班冇時事觸覺同系度扮專家 ...

甘簡單都要問?
假“民主” 囉~
真“民主” 係要容得下任何聲音的,不要說什麼階級的人,人人平等的,大家都是hk人!
作者: 龜龜ying    時間: 2014-10-1 18:32
回復 Honest 的帖子

我淨係知再咁搞落去,香港好多人連屎都冇得食
作者: 紅萬    時間: 2014-10-1 18:49
乜人易呃,呃細路,洗腦邊樹好~梗係學校好

作者: Tony_Chu    時間: 2014-10-1 18:54
我都唔中意大陸, 好憎共產黨, 好憎大陸的人治, 好憎貪污成性, 好憎大陸既不公平, 要靠關係, 要靠官方背景.

但三個事實我地要接受, 否則就應該馬上移民走:

1) 香港始終係中國一部份, 一個城市, 一國兩制, 一國在前.

2) 中國已成為世界第二經濟大國, (雖然人均GDP仍然好低, 係香港既1/6.)

3) 中國行緊資本主義, (香港泛民卻想走福利共產主義, 所以多廢青支持)
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-1 18:55

回復 龜龜ying 的帖子

唔驚,龜龜有得供應yahoo個邊有個人講,佢二間店係旺角唔見左10萬生意 ,再過多二星期,店員要炒(害人失業) ,佢老婆話定要自殺 (都唔掂呀)

作者: R之迷    時間: 2014-10-1 18:55

學生: 我地好醒,無比人利用, 係你地大人蠢, 我地雖然細過你地,但食鹽多過你食米,
讀書多過你,比你地大人更成熟更清楚發生緊咩事
自行判斷意思

作者: 東方不敗    時間: 2014-10-1 18:59
回復 Tony_Chu 的帖子

所以話呢班人話民主多魚囉 , 成日話共橙 ,大陸而家個個私有財產,多過你香港人,共橙有咁多錢自己袋嗎,  而家成日係度叫政府比乜比物, 好似係社會主義咁

yahoo個邊有個人講,佢二間店係旺角唔見左10萬生意 ,再過多二星期,店員要炒(害人失業) ,佢老婆話定要自殺 (都唔掂呀)
作者: R之迷    時間: 2014-10-1 19:11
東方不敗 發表於 2014-10-1 18:59
回復 Tony_Chu 的帖子

所以話呢班人話民主多魚囉 , 成日話共橙 ,大陸而家個個私有財產,多過你香港人,共橙 ...

全民主好丫, 乜都玩民主正添啦
你可以入一間餐廳大大聲同個廚師講
點解係你決定好A餐B餐再比我揀
咁叫有得揀咩?
廚師又會話, 點解係你決定我要煮咩比你食, 咁叫有得揀咩?
簡單既一餐,卻帶來複雜既關係
民主,條路就係咁, 雙頭刀,有好亦有不好
作者: EV-DAY    時間: 2014-10-1 19:16
又5 好  話  人 食屎 甘難 聽   

佢地   只係   習慣 左  跪住活   忘記左  企住活  啫        
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-1 19:16

回復 R之迷 的帖子

haha ,咁你而家係咪入到間餐廳係咁吖, 笑死,
而家個班人ge民主係要佢地話哂事,呢d叫民主咩 ,佢地只係冇軍隊
如果有,佢地同民國時的軍佛冇分別

作者: R之迷    時間: 2014-10-1 19:22
東方不敗 發表於 2014-10-1 19:16
回復 R之迷 的帖子

haha ,咁你而家係咪入到間餐廳係咁吖, 笑死,

豬仔
你仲未明我講咩
曲線黎GA, 我同你睇法一樣
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-1 19:26
回復 R之迷 的帖子

sorry,我唔識知你講乜春曲線 ,我只睇女人的曲線
作者: R之迷    時間: 2014-10-1 19:29
東方不敗 發表於 2014-10-1 19:26
回復 R之迷 的帖子

sorry,我唔識知你講乜春曲線 ,我只睇女人的曲線

女人曲線
作者: KPS    時間: 2014-10-1 19:40
無所謂,各人有各人想法,
但有一點很很定,就係咁大件事,
政府完全無回應,咁多高官一次對話都無,
想件事好係咁做的嗎?依個政府要唔要都罷………………
作者: KPS    時間: 2014-10-1 19:46
仲有,凸首話當晚係現場指揮官話事,禿鷹又龜缩,
依家全地球人係度小香港警察,D警察都無聲出,依個政府真係無得頂
作者: R之迷    時間: 2014-10-1 19:49
KPS 發表於 2014-10-1 19:46
仲有,凸首話當晚係現場指揮官話事,禿鷹又龜缩,
依家全地球人係度小香港警察,D警察都無聲出,依個政府真 ...

縮就緊架啦,政府呢樣野<---係各個國家大多數都係不受人民歡迎
要做到一個市民收貨既政府其實好難
梁振英固然係垃圾, 但其他既高官亦唔好得去邊
不過假如佢地唔做, 我地又有咩人選可以推薦呢?
唉, 真係諗到頭都爆都諗唔到, 可能呢D就係叫做 "政治"啦
作者: EV-DAY    時間: 2014-10-1 20:09
梁特首  棄禿英 自保  咪得囉       再打壓樓價    禁址大陸  高吸外勞   新移民 只限 父母孑女  咪惦囉      到處  領會   

啲廢青無訂住   咪走曬出街囉   (學啲利申            十個八個 cheap 單位)
作者: kit941120    時間: 2014-10-1 20:30
老英冇咩朋友、班底,所以冇d有料智囊幫佢,聽收音機話葉劉會揾老英傾!但現在遊戲開始變質……
作者: 地獄火    時間: 2014-10-1 22:51
後生熱血我明白,你有你去佔中,我有我睇你地幾傻幾天真,各有各睇法,過多 10 幾 20 年你睇返轉頭,你就會發現自己有幾 online ga la
作者: catcatdog123    時間: 2014-10-2 00:45

琴日食早餐同一個媽媽傾計, 佢話佢好支持佔中, 咁我問佢覺得現在的香港同97前有咩唔同, 家下政府有邊到做得唔好所以要普選, 佢話好似以前英國統治時好D, 我問佢點好法, 佢又答我唔到.......到底有幾多人清楚知道自己係做緊咩要D咩?
作者: jc2038    時間: 2014-10-2 00:52

阿爺煮咗三餸一湯,叫孫仔話食住先,個孫仔於是同孫囡同朋友仔瞓地忸計示威決絕食飯,要即刻要食八餸一湯,但系一班語重心祥嘅爸媽就講喇:你地乖乖地食住飯先啦,遲d環境好d,我地再加餸,就會有八餸一湯喇,有得食總好過無飯食孫仔聽唔入耳,反檯倒哂d飯餸,話要罷食,這就連爸媽都無飯食,孫仔就同爸媽講,您地同我一齊唔食,迫走阿爺交出廚房
思考題:點解小朋友只係識忸計瞓地,唔體諒下阿爺自己唔食都比您地食先
作者: EV-DAY    時間: 2014-10-2 00:56
catcatdog123 發表於 2014-10-2 00:45
琴日食早餐同一個媽媽傾計, 佢話佢好支持佔中, 咁我問佢覺得現在的香港同97前有咩唔同, 佢話好似以前英國統 ...

甘97 後hk你覺得點 呢 ?  有乜好呢    乜5好呢

你97   前 5 係香港咩   做 乜問呢  o的    人地5答你  係人地知你  左邊  5想大家無趣   

5係答你5到
作者: 紅萬    時間: 2014-10-2 01:09
港督又吾見嘈要自己㨂
作者: 龜俠    時間: 2014-10-2 01:31
jc2038 發表於 2014-10-2 00:52

阿爺煮咗三餸一湯,叫孫仔話食住先,個孫仔於是同孫囡同朋友仔瞓地忸計示威決絕食飯, ...

最慘就係迫走阿爺出廚房之後先至醒起自己唔識煮嘢食,同埋未必揾到一個煮嘢好食過阿爺嘅人返嚟先至大㷛!
作者: EV-DAY    時間: 2014-10-2 01:31
紅萬 發表於 2014-10-2 01:09
港督又吾見嘈要自己㨂

港督啲 大餅好食冴麻        89十年代  大家穩5小垃     
問呢的      你好奸難?  一齊分享下   
作者: EV-DAY    時間: 2014-10-2 01:49
jc2038 發表於 2014-10-2 00:52

阿爺煮咗三餸一湯,叫孫仔話食住先,個孫仔於是同孫囡同朋友仔瞓地忸計示威決絕食飯, ...

個阿爺侍老賣老  ‧又辣招 又加鹽 又洛操  仲請理 鄉下大量神人食曬 孫仔既零食so孫仔反檯
作者: EV-DAY    時間: 2014-10-2 01:50
龜俠 發表於 2014-10-2 01:31
最慘就係迫走阿爺出廚房之後先至醒起自己唔識煮嘢食,同埋未必揾到一個煮嘢好食過阿爺嘅人返嚟先至大㷛! ...

叔叔   晚上好
作者: herbalchung    時間: 2014-10-2 02:29
EV-DAY 發表於 2014-10-2 01:31
港督啲 大餅好食冴麻        89十年代  大家穩5小垃     
問呢的      你好奸難?  一齊分享下    ...

你自己唔係新移民咩?                                                   利伸, 唔抗拒新移民
作者: EV-DAY    時間: 2014-10-2 02:37
herbalchung 發表於 2014-10-2 02:29
你自己唔係新移民咩?                                                   利伸, 唔抗拒新移民 ...

連太痲 都係港元朗出生        利申    做乜問呢啲  ?   同引用無乜關係   

想認識伐  pm fb or add ps3  PS3 24小時開住cam   中美英法日男女都有
               伐唔會抗拒你   放心
作者: herbalchung    時間: 2014-10-2 02:55
EV-DAY 發表於 2014-10-2 02:37
連太痲 都係港元朗出生        利申    做乜問呢啲  ?   同引用無乜關係   

想認識伐  pm fb or add ps3 ...

我見你唔識用倉頡速成, 又講咩花痴個啲本地人好少講嘅字詞.

如果你係新移民, 唔理解香港歷史, 咁你言行就情有可原
作者: herbalchung    時間: 2014-10-2 02:57
香港都冇咩人受過共產黨逼害,
而我認識嘅國內人對共產黨評價, 遠比香港媒體塑造嘅形象好

好多人被洗左腦
作者: EV-DAY    時間: 2014-10-2 03:02
回復 herbalchung 的帖子

o下   花痴   好似係人都知傢波     伐無乜  比心機返學  當時倉結 仲比過錢學
作者: herbalchung    時間: 2014-10-2 03:04
EV-DAY 發表於 2014-10-2 03:02

o下   花痴   好似係人都知傢波     伐無乜  比心機返學  當時倉結 仲比過錢學 ...

哦...可能咁啱我未係香港聽過有人講...
作者: EV-DAY    時間: 2014-10-2 03:10

好垃 好垃   伐係上海住過一排   非出生冴  口下
作者: herbalchung    時間: 2014-10-2 03:12
EV-DAY 發表於 2014-10-2 03:10

好垃 好垃   伐係上海住過一排   非出生冴  口下

有冇乜共產黨惡行嘅親身經歷可以分享
作者: EV-DAY    時間: 2014-10-2 03:44
          用cam   當面講   
作者: EV-DAY    時間: 2014-10-2 03:45
分享下 舊屎   伐富有既生活
作者: herbalchung    時間: 2014-10-2 04:01
EV-DAY 發表於 2014-10-2 03:44
用cam   當面講

哩度講嘛, 我諗唔只我一個想聽
作者: herbalchung    時間: 2014-10-2 04:03
EV-DAY 發表於 2014-10-2 03:45
分享下 舊屎   伐富有既生活

依家不如以前? 係咪毛澤東共左你產?
作者: EV-DAY    時間: 2014-10-2 04:23
你為何禁夜先問伐呢D煩習野
聽日下袖  要去希奇  先行  覺覺

if  u  想  can add ps3      EV-DAY     睇伐訓教

作者: EV-DAY    時間: 2014-10-2 04:26
有無傐錯  仲訓先過伐
作者: EV-DAY    時間: 2014-10-2 04:26

你為何禁夜先問伐呢D煩習野
聽日下袖  要去希奇  先行  覺覺

if  u  想  can add ps3      EV-DAY     睇伐訓教  晚安金重生
作者: herbalchung    時間: 2014-10-2 04:36
未訓... 我日頭訓...     你訓教有咩睇? 請教吓
作者: herbalchung    時間: 2014-10-2 04:47
咁多位師兄, 如果ADD左有野睇請單聲...
作者: 肥文    時間: 2014-10-2 05:39
打倒共產黨
作者: herbalchung    時間: 2014-10-2 05:48
肥文 發表於 2014-10-2 05:39
打倒共產黨

叫吓口號定真打? 師兄打算點打?
美國想打都打唔倒哦
作者: 肥文    時間: 2014-10-2 05:59
herbalchung 發表於 2014-10-2 05:48
叫吓口號定真打? 師兄打算點打?
美國想打都打唔倒哦

打飛機果隻打 :0)
作者: herbalchung    時間: 2014-10-2 06:09
回復 肥文 的帖子

TB見到透明彩色龜浸製標本, 你有冇做?
作者: 肥文    時間: 2014-10-2 06:24
herbalchung 發表於 2014-10-2 06:09
回復 肥文 的帖子

TB見到透明彩色龜浸製標本, 你有冇做?

冇牙...但識做-.-...
魚會令仔好多..
作者: U87111    時間: 2014-10-2 07:05
呢度都有5毛 左膠
作者: herbalchung    時間: 2014-10-2 07:14
U87111 發表於 2014-10-2 07:05
呢度都有5毛 左膠

我地唔怕人地話5毛架~~ 你話一萬次對我地都冇影響...
更唔會因為好似啲主流青少年咁~~ 因為怕俾人歸類做5毛就走去講啲違背良心野蠻無理嘅說話...

作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-2 07:28
作者: lukehui    時間: 2014-10-2 08:32
估計最後要佔埋機場,
好似泰國咁先迫到政府,
但市民每天受的苦更[size=14.3999996185303px]多了
作者: herbalchung    時間: 2014-10-2 08:53
回復 lukehui 的帖子

如果你係受影響街道嘅街舖, 影響營業可能較長時間, 你會否同樣支持

作者: kwong_1980    時間: 2014-10-2 09:29
反對呢個政改其實佔香港幾多人?
如果真係講到甘全民公投佔不佔中?
因為佔中真係 佔香港很少人,佢地根本怕輸
唔敢攪公投,
而家甘樣,少部份人佔中反對影響全香港,其他人沒有選擇,只能忍受你們,甘你地班佔中同共產黨有咩分別?咪一樣只有自己意見,不理其他人

作者: kit941120    時間: 2014-10-2 09:41
如果影響太多人生計,有d激進出走出黎冧火水、電油,d小朋友真係⋯
作者: 一夜白髮    時間: 2014-10-2 09:43
燕赤霞 發表於 2014-10-2 07:28
佔乜野中,離晒罩,佔港就真。班政棍達到目的喇,玩大左而家收唔到油喇。 ...

担白講,由一開始佔就冇人諗過要收油...

作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-2 10:09
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-2 10:19
作者: 一夜白髮    時間: 2014-10-2 11:29
Honest 發表於 2014-10-1 18:11
但系一班冇時事觸覺同系度扮專家 ...

因為扎鐵啊叔同賣菜啊姐都冇時事觸覺,為左生計每日比人溫水煮蛙都唔知,小學雞知道之後就想保護返呢班大眾,不過香港人奴性太強,大隻牛唔信小學雞,最後仲自發性幫啊爺保住個金紫荊,呢一杖做到既就只有令一部份人覺醒,同兩敗軀傷

民主之路還有很遠很遠
作者: 一夜白髮    時間: 2014-10-2 11:48
燕赤霞 發表於 2014-10-2 10:09
回復 一夜白髮 的帖子

咁就再玩大d喇要,而家無人可以叫停,收油好無面,繼續踩油去機場。 ...

佔機場只會有反效果,最重要的時刻已錯過,那是在金紫荊
作者: michaelphone    時間: 2014-10-2 12:20
佔中根本就是竹籃打水:一埸空
作者: Tony_Chu    時間: 2014-10-2 12:24
政府聰明, 俾你班廢青玩幾日, 引起民憤, 現在居民受影響、父母擔心子女學習、鋪頭同返工人士都吊柒廢青。

政府聰明, 不理廢青學生, 玩以民抗民!!  我都同班friend去緊旺角加入吊柒廢青學生。
作者: kit941120    時間: 2014-10-2 12:34
我雖然唔鍾意大話英,但今次比你班小朋友推到政府,以後一有事就走出馬路瞓,問題永遠解唔到!
作者: herbalchung    時間: 2014-10-2 12:55
Tony_Chu 發表於 2014-10-2 12:24
政府聰明, 俾你班廢青玩幾日, 引起民憤, 現在居民受影響、父母擔心子女學習、鋪頭同返工人士都吊柒廢青。

...

Cy真係咩都唔使做。
以學生為主體, 未有經濟基礎, 如果唔派錢佢地頂唔住長期嘅集會。請假嘅又人唔可以長期請。香港市民會由體諒變成敵視佢地。十五日左右就無以為繼, 人會愈來愈少, 霸佔地區又會自動縮返去一個。。。 cy食花生就得喇
作者: john032038229    時間: 2014-10-2 13:15
成件事其實好簡單,大家都想一步到位有自己投票既權利去選特首,所以先舉行呢次罷課
成件事好清晰係表達訴求
但係政府一直都未有回應 係呢個情況下 佔中3子出黎宣佈佔中行動啟動 跟住成班去晒佔中 係呢個行動大部分都係學生
大家又有冇見到佔中3子出現? 我就冇啦 所以咁樣 有人就話學生比人政治利用左 其實有冇諗過其實學生佢地自己係有多角度思考 佢地都中六 大專 仲唔係分黑白? 咁學校所教既通識應該係白費啦
呢次佔中就一定有負面影響架啦 交通阻塞、部分店舖開唔到、生意下跌、經濟下跌、股市下跌、學生學習進度受阻
家長擔心子女集會安全 佢地亦都擔心子女學業成績 呢D就一定嫁啦 所以先反對呢次佔中
但大家成日都話冇可能改變 點同上面鬥 但係好多野唔試過係唔會知結果 有人話有D野唔變好過變 一成不變就好?
係國教事件上 都係有學生既反對同廣大市民支持先令到政府暫時不提 兩邊缺一不可
仲有呢次佔中既人好和平 唔信你地可以親身去行下 佢地都係舉起雙手 亦冇破壞咩野 你睇下其他國家相比
作者: lamlamho    時間: 2014-10-2 13:41
回復 john032038229 的帖子

係舉起手……但用無影腳呢        
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-2 13:41
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-2 13:53
作者: herbalchung    時間: 2014-10-2 14:02
燕赤霞 發表於 2014-10-2 13:53

無彈藥自然收檔。

有警察佢地先有得衝擊, 佢地自己人就踢波bbq捽腳趾撩鼻屎啦。時日一過, 佢地零用錢用得七七八八, 市民唔贊助佢地嘉年華, 攪屎棍又唔肯係政治獻金中抽一份俾佢地。。。 自然玩完~~ 不出半個月
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-2 14:10
作者: john032038229    時間: 2014-10-2 14:52
lamlamho 發表於 2014-10-2 13:41

係舉起手……但用無影腳呢

有冇片睇?
作者: john032038229    時間: 2014-10-2 14:54
燕赤霞  你地小部人既理想,唔代表700百香港人。香港已經好自由喇。
你意思係同中國比?
作者: john032038229    時間: 2014-10-2 14:55

herbalchung  如果唔係變好同一成不變, 而係變成衰到貼地點計? 哩幾萬人會出嚟謝罪同賠償嗎? 當肯賠, 又夠唔夠本錢養700萬香港人到老?  發表於 1 小時前
你唔試過就知答案? 神呀
作者: john032038229    時間: 2014-10-2 15:04
燕赤霞 發表於 2014-10-2 13:53

無彈藥自然收檔。

呢D係絕對既事
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-2 15:14
作者: john032038229    時間: 2014-10-2 15:44
燕赤霞 發表於 2014-10-2 15:14

既然遲早收檔。攪黎為乜損人不利己。

但都要試下爭取 唔試就乜都冇
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-2 15:52
作者: john032038229    時間: 2014-10-2 15:56
燕赤霞 發表於 2014-10-2 15:52

試左都係乜都無。

其實講唔完 開放式 冇特定答案
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-2 15:57
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-2 15:59
作者: lukehui    時間: 2014-10-2 16:38

呢件事岩又岩唔晒
錯又錯唔晒
不過我覺得既然都開始左
就應該堅持到有結果為止
同我有冇飯食生意好壞冇關
作者: Tony_Chu    時間: 2014-10-2 16:58
herbalchung 發表於 2014-10-2 12:55
Cy真係咩都唔使做。
以學生為主體, 未有經濟基礎, 如果唔派錢佢地頂唔住長期嘅集會。請假嘅又人唔可以長期請。香港市民會由體諒變成敵視佢地。十五日左右就無以為繼, 人會愈來愈少, 霸佔地區又會自動縮返去一個。。。 cy食花生就得喇

我今日同friend去左銅鑼灣, 得小貓25隻;  

我又同friend去左旺角, 小貓60隻, 仲要俾人(我地100人)鬧柒班廢青.

CY真係可以坐定定食花生, 我地市民幫你吊柒班廢青!

作者: herbalchung    時間: 2014-10-4 01:48
Tony_Chu 發表於 2014-10-2 16:58
我今日同friend去左銅鑼灣, 得小貓25隻;  

我又同friend去左旺角, 小貓60隻, 仲要俾人(我地100人)鬧柒班 ...

有冇小到啲小貓變死狗?
作者: Odinwp    時間: 2014-10-4 02:09

因為班年輕人無負擔先會佔中咁耐
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-4 02:12
作者: Odinwp    時間: 2014-10-4 02:14
回復 燕赤霞 的帖子

玩大左收唔到科!點算……
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-4 02:16
作者: herbalchung    時間: 2014-10-4 02:18
回復 Odinwp 的帖子

形勢太差就改叫對家口號, 話自己無間道
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-4 02:19
作者: herbalchung    時間: 2014-10-4 02:23
回復 燕赤霞 的帖子

可以帶套綠色長袖衫同綠帽隨時換扮警察, 有事時指住外圍大叫咪走之後衰跑
作者: Odinwp    時間: 2014-10-4 02:25
佔中發起人(大要停)都唔知去左边囉
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-4 02:26
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-4 02:26
作者: herbalchung    時間: 2014-10-4 02:29
回復 燕赤霞 的帖子

聽晚釣完魚去金鐘賣喼神. 班友傻嘅, 可能會幫襯, 賣500蚊個應該唔難
作者: Odinwp    時間: 2014-10-4 02:32

睇嚟去賣喼有得撈喎'
作者: Odinwp    時間: 2014-10-4 02:34

買一個p喼送一支蒸餾水比你洗眼
作者: mkmc    時間: 2014-10-4 07:43
太多既得利益者
仍然停留係經濟層面    一直洗自己既腦
好心寒

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2