wel524 發表於 2012-6-19 18:19:17

請問龜為什麼會叫?

近來, 屋企隻巴西龜阿二 唔知點解又响度叫, 就係'呱呱~'聲, 通常係叫一聲,好似青蛙咁,
P.S: 今日叫得特別多, '呱'左N次
(最衰我唔係先知預測唔到佢叫, 所以好難拍低俾大家聽下睇下, 請見諒!);P

其實之前冬天1,2月果時都發生過一排(記憶中以前都好似聽過),
事緣明明聽到半夜有D怪聲,
每次出度廳就無左, 以為係...........

之后上年冬天某日日抖果時又聽到, 發現原來係尼隻龜非常深情地望住我叫, 我先知道原來佢响度叫,

大家有無聽過自己既龜叫?? 而咩情況之下龜會叫呢?? (除左病外)
希望各位CHING指教指教~~~THX!

其實E隻龜不嬲放埋D草龜一齊,近排唔想另一隻黑草痴住佢搞GAG, 所以分開左E隻巴西自己一隻住, 佢會唔會因為咁而不滿我, 鬧梗我呢??{:112:}

加左阿二相, 希望各位CHING/C姐加分:D

乂阿偉乂 發表於 2012-6-19 18:21:31

事緣明明聽到半夜有D怪聲,
每次出度廳就無左, 以為係...........
{:100:}仲敢出去睇~夠薑呀你

wel524 發表於 2012-6-19 18:23:14

回復 乂阿偉乂 的帖子

好奇麻{:91:}自己屋企有咩好驚~

龜妹妹 發表於 2012-6-19 18:32:41

我龜妹妹久不久就會叫,通常是早上或中午叫多,半夜未聽過,不過都是吾知為何叫。

wel524 發表於 2012-6-19 18:38:43

回復 龜妹妹 的帖子

太好啦, 聽到C姐咁講, 我都唔知點解, 我又諗, 我尋日整左個瀑布, 唔通佢好鐘意? 定係不滿我將佢分開, 佢好悶呢? 果個位無得睇電視, 都有可能;P

evelyn_hml 發表於 2012-6-19 18:41:53

我家那只龜女.我一直懷疑她是啞的 =.=

wel524 發表於 2012-6-19 18:43:40

回復 evelyn_hml 的帖子

一直懷疑她是啞的? Y? 聽講好似話龜無聲帶,正常唔會發聲, 好似用運氣既原理先發到聲(我唔知係真定假, 不過聽過咋)

網上知識找到既資料:
烏龜沒聲帶.但是是可以發出尖銳或是低沉的聲音.
烏龜發出聲音是介由於喉嚨擠壓器體的端促聲音
聲音的高低是由擠壓速度來決定的.

我看到有的說叫係因為有呼吸道毛病, 不過我隻龜一切如常,十分正常, 唔覺得佢係病:L

火箭龜 發表於 2012-6-19 18:54:53

我都想聽下龜點叫..@@..
另外搭單問下..個瀑布點整架:loveliness:

wel524 發表於 2012-6-19 18:59:43

回復 火箭龜 的帖子

等我試下會唔會錄到, 我屋企情況唔容許廿四小時錄, 所以尼......都比較難錄到, 除非佢好似果次冬天望住我深情地叫;P 就有99%把握錄到

今日我訓响SOFA果時, 佢望住我連續叫左一陣:L 果刻諗緊佢係咪想吵醒我呢:L 我唔係果邊, 佢又好鬼靜:@

瀑布係用濾桶既配件出水口接駁雨淋管

cherry 發表於 2012-6-19 19:08:54

隻龜好美bor{:98:}

wel524 發表於 2012-6-19 19:16:50

回復 cherry 的帖子

佢好鐘意曬背 + 跳水, 曬夠佢自己識跳落水游水, 好鬼識歎;P

Krauss 發表於 2012-6-19 19:24:12

我隻盾晚晚都叫....初時以為聽錯...跟住望住佢....真係叫左一聲;P

kuen少 發表於 2012-6-19 19:29:23

未聽過,會唔會係求偶發情之類{:107:}
題外話-->我隻刺蝟公求偶時會好似雀仔吱吱聲咁叫{:98:}

鬼仔 發表於 2012-6-19 19:34:58

我孤陋寡聞...只係知龜龜叫係肺炎病徵.......

wel524 發表於 2012-6-19 19:36:53

回復 kuen少 的帖子

唔係麻....求偶?!@@ 我係人黎GA, 佢唔係當左我係龜呀話~~@@

wel524 發表於 2012-6-19 19:37:39

回復 鬼仔 的帖子

:D有聽過, 不過佢一D都唔似病:L 同埋感覺上, 佢係可以控制DE:L

wel524 發表於 2012-6-19 19:42:45

回復 Krauss 的帖子

:DYES, 就係E種FEEL...不過我隻龜叫得好鬼鼠, 佢叫完一聲, 望住佢又唔叫, 佢望住我叫只係見過幾次, 通常係聽到聲再去望佢果時, 佢就唔叫只係眼碌碌望住我:L 我就諗究竟係咪佢係度叫???!!@@ 因為上年冬天, 好似見到D草龜又學佢咁响度叫@@ 暈~~~~

kuen少 發表於 2012-6-19 19:58:48

wel524 發表於 2012-6-19 19:36 static/image/common/back.gif

唔係麻....求偶?!@@ 我係人黎GA, 佢唔係當左我係龜呀話~~@@

我斷估^^
我未聽過佢地叫呀{:100:}

wel524 發表於 2012-6-19 20:29:04

今日佢叫得特別多, 由我起身一刻, 訓左陣SOFA至到食野果刻, 而家又唔叫@@ 奇奇怪怪, 我响果邊俾佢見到就有聲, 我走左去第二度, 佢見唔到就無聲, 我懷疑可能佢肚餓想食野:L

奶野 發表於 2012-6-19 20:47:07

我好記得我接我隻佛鱷個陣!!我一拎佢上手就咬我又係到叫得好大聲!!
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 請問龜為什麼會叫?